”Κοκκίνισε” η Σοφοκλέους

Χαμηλότερα κινούνται αποτιμήσεις και ψυχολογία υπό την επίδραση του αρνητικού διεθνούς κλίματος, ενώ ο Γ.Δ. διέσπασε με εντυπωσιακή ευκολία το πρώτο σημείο τεχνικής στήριξης των 2.326 μονάδων. Εντυπωσιακές οι ”συνέπειες” σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, δεκάδες μετοχές σε νέα χαμηλά τρέχοντος έτους και οι πτωτικές μετοχές υπερδεκαπλάσιες των ανοδικών.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Κατολίσθηση τιμών και ψυχολογίας, σε μία συνεδρίαση που εξελίσσεται εν μέσω εξαιρετικά δυσμενούς διεθνούς κλίματος.

Οι πιέσεις ξεκινούν από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και διευρύνονται σε όλο το φάσμα του ταμπλό, με τη μεσαία και τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση να υφίστανται και πάλι τις μεγαλύτερες συνέπειες, επιδεικνύοντας εντυπωσιακή... διάθεση και ευκολία να κινηθούν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Η εντυπωσιακά άσχημη εικόνα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν προέρχεται από τις επιθετικές διαθέσεις των πωλητών, αλλά από την πλήρη ανυπαρξία των αγοραστών, οπότε οι ελάχιστες εντολές πώλησης οδηγούν τους περισσότερους τίτλους σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, σημαντικές οι απώλειες για Βιοχάλκο, Coca-Cola 3Ε, ΕΛΠΕ (με όγκο που δεν ξεπερνά τις 3.000 τεμάχια), ΕΛΤΕΧ, Intracom, ΚΑΕ (που καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 2% με συνολικό όγκο 260 τεμάχια), ΟΤΕ (υπό συνεχή πίεση, αλλά με ελάχιστο όγκο συναλλαγών), Αγροτική (απώλειες μεγαλύτερες του 3% με όγκο συναλλαγών 352 τεμάχια), Εθνική και Πειραιώς.

Σημαντικά χειρότερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με τις πτωτικές μετοχές να είναι υπερδεκαπλάσιες των ανοδικών, έστω και αν περισσότεροι από 100 τίτλοι -μετά από μία ώρα συνεδρίασης- δεν έχουν κάνει πράξη.

Ο Γ.Δ., κινούμενος μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, διέσπασε με εντυπωσιακή ευκολία το επίπεδο της γενικής αντίστασης στις 2.326 μονάδες, φτάνοντας μέχρι τις 2.319,07 και όλοι περιμένουν την αντίδραση των ξένων για το αν και κατά πόσο στην πορεία της συνεδρίασης και αφού εκτονωθούν οι αρχικές πιέσεις, θα βγουν να ”στηρίξουν” τις θέσεις τους εξωραΐζοντας την εικόνα, τουλάχιστον στα blue chips.

Ο τζίρος μετά τα πρώτα 60 λεπτά διαμορφώνεται στα 12,5 εκατ. ευρώ, όλος ”καθαρός”, αφού δεν έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα προσυμφωνημένες συναλλαγές. Το στοιχείο αυτό προστίθεται στα αρνητικά της συνεδρίασης, καθώς, αν οι αυξημένες κατά την πρώτη ώρα συναλλαγές διατηρηθούν και στη συνέχεια της συνεδρίασης, δεν αποκλείεται η αγορά να κινηθεί προς το επόμενο σημείο τεχνικής στήριξης των 2.310 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v