Γιατί πέφτουν οι μετοχές της Περιφέρειας

Εχετε στα χέρια σας την πλειοψηφία των μετοχών μιας εισηγμένης εταιρείας και αρκετά χρήματα. Το κλίμα είναι αρνητικό, οι τιμές υποχωρούν και η αγορά περιμένει κι άλλη πτώση. Τι θα κάνετε; Το πιο πιθανό είναι να θελήσετε να συγκεντρώσετε και άλλες μετοχές σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές...

Γιατί πέφτουν οι μετοχές της Περιφέρειας
Έχετε στα χέρια σας την πλειοψηφία των μετοχών μιας εισηγμένης εταιρείας και αρκετά χρήματα. Το κλίμα είναι αρνητικό, οι τιμές υποχωρούν και η αγορά περιμένει κι άλλη πτώση.

Τι θα κάνετε; Το πιο πιθανό είναι να θελήσετε να συγκεντρώσετε και άλλες μετοχές σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές...

Οι ιδιώτες επενδυτές και οι επιχειρηματίες μπορούν να είναι μέτοχοι στην ίδια εταιρεία, αλλά μεταξύ τους υπάρχει μία σημαντική διαφορά. Οι πρώτοι μετρούν καθημερινά την αξία του χαρτοφυλακίου τους με βάση τις τιμές κλεισίματος των μετοχών.

Οι δεύτεροι έχουν την πολυτέλεια σε εποχές κρίσης να υπολογίζουν την περιουσία τους με βάση την πραγματική αξία της εταιρείας, ανεξάρτητα από την αποτίμησή της στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.

Κι αυτό είναι μια πραγματικότητα, από τη στιγμή που σε περίπτωση πώλησης της εταιρείας τους θα ζητήσουν το αντίτιμο που πρέπει και όχι εκείνο που ορίζει το ταμπλό.

Κατά συνέπεια, το προσωπικό χαρτοφυλάκιο ενός βασικού μετόχου δεν επηρεάζεται άμεσα από τις χρηματιστηριακές εξελίξεις στον ίδιο βαθμό που επηρεάζεται το χαρτοφυλάκιο ενός ιδιώτη επενδυτή.

Οι αρνητικές εξελίξεις στην αγορά αποτελούν πονοκέφαλο για έναν ιδιώτη επενδυτή. Αντίθετα, για έναν βασικό μέτοχο μπορεί να αποτελέσουν πηγή πλουτισμού!

Έχοντας στα χέρια του την πλειοψηφία των μετοχών και την οικονομική δυνατότητα να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής του στην εταιρεία, έχει κάθε λόγο να θέλει να αγοράσει μετοχές σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές.

Πόσο μάλλον όταν η τιμή στο ταμπλό απέχει από αυτή που ο επιχειρηματίας θεωρεί ως fair τιμή για την εταιρεία του. Θα πρέπει, λοιπόν, να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στη μεγάλη πτώση που παρουσιάζουν μετοχές της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης ή που μπορεί να παρουσιάσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Θα περιμέναμε να δούμε πού θα κατασταλάξουν οι τιμές πριν τις θεωρήσουμε αγοραστική ευκαιρία. Κι αυτό διότι δεν θα βάζαμε το χέρι μας στο ευαγγέλιο για να ορκιστούμε ότι οι βασικοί μέτοχοι είναι αμέτοχοι στις εξελίξεις.

Το φθινόπωρο του 1999 άρχισε η πτώση, αφού προηγήθηκε η υπερβολή του καλοκαιριού. Και η άνοδος μπορεί να ξεκινήσει κατά τον ίδιο τρόπο: Αφού προηγηθεί μία νέα μεγάλη υπερβολή. Το 1999 χαμογέλασαν οι ανατιμητικοί κερδοσκόποι. Τώρα ίσως έχουν σειρά οι υποτιμητικοί...

Θανάσης Μαυρίδης

(προσωρινά διαμένων εν Κυπαρίσσι Λακωνίας)

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v