H πρωτοφανής ”μάχη” της Ασπίδας...(στο 5λεπτο)!

Η συγκροτημένη προσπάθεια να φτάσει η μετοχή της Aspis Bank σε τιμή τουλάχιστον 3 ευρώ, ώστε να κόψει αύριο δικαίωμα για αύξηση κεφαλαίου, μια προσπάθεια που επέτυχε με όγκο... 650.000 τμχ (!), σε λίγα λεπτά, είναι ίσως το μόνο ”αξιομνημόνευτο” της - καθαρά πτωτικής και με μικρούς τζίρους- συνεδρίασης. Βαριά ερωτήματα ως προς την ταυτότητα των αγοραστών και το αν η συμπεριφορά αυτή είναι χρηματιστηριακά θεμιτή.

Σε μια ημέρα γενικευμένης πτώσης μία μετοχή κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 8,28% με όγκο 20πλάσιο από αυτόν που είχε τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για τη μετοχή της ASPIS BANK, για την οποία όλοι γνώριζαν ότι ”έπρεπε” να κλείσει στα 3 ευρώ και πάνω προκειμένου να προχωρήσει η εξαγγελθείσα αύξηση των κεφαλαίων της.

Η συγκεκριμένη μετοχή είναι ανάμεσα στις τρεις πρώτες της σημερινής συνεδρίασης σε ποσοστό ανόδου, τρίτη σε όγκο συναλλαγών με 652.900 τεμάχια (μέσος όγκος 10 ημερών μόλις…37.000 τεμάχια!!!) και μέσα στις επτά πρώτες σε αξία συναλλαγών.

Απο τα 652.900 τεμάχια, τα 559.300 έγιναν μέσα στα τελευταία 16 λεπτά της συνεδρίασης, ενω ”οργασμός” συναλλαγών έγινε το τελευταίο 5λεπτο.

Τα ερωτήματα βεβαίως είναι πολλά. Ποιοι αγόραζαν, προφανώς ειδικά για να ανεβάσουν τη μετοχή πάνω από τα 3 ευρώ; Κατά πόσον είναι θεμιτό να ανεβαίνει κατ αυτό τον τρόπο με τεράστιες συναλλαγές που εκδηλώνονται μέσα στα τελευταία... 5 λεπτά (!) μία μετοχή, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση της αύξησης κεφαλαίου της; Και τι επίδραση έχουν τέτοιου είδους φαινόμενα στην προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας της Σοφοκλέους;

Διότι προφανώς στη προκειμένη περίπτωση είχαμε μια ”μάχη” για τη διαμόρφωση της τιμής κλεισίματος σε συγκεκριμένη τιμή. Αυτό δείχνει ο καταιγισμός των εντολών αγοράς στα τελευταία λεπτά, που δεν φαίνεται να έχει ουδεμία άλλη λογικά ”εύπεπτη” εξήγηση, συσχετιζόμενος με τους προγενέστερους όγκους συναλλαγών, αλλά και με τη χρονική συγκυρία στην οποία εκδηλώθηκε. Ο περαιτέρω λόγος ανήκει βεβαίως στους καθ’ ύλην αρμοδίους.

Κατά τα λοιπά... η Σοφοκλέους επιβεβαίωσε σήμερα πλήρως τις απαισιόδοξες προβλέψεις, κάνοντας αυτό που δεν έκανε χθες.

Απλά ακολούθησε τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην πτωτική τους πορεία (την ώρα που τελείωσε η συνεδρίαση στο Χ.Α. οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές παρουσίαζαν την εξής εικόνα: FTSE100 -1,44%, DAX -1,71%, CAC40 -1,45%) και ταυτόχρονα ενέτεινε ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες.

Επαγγελματίες του χώρου προσπαθούν να προβλέψουν μέχρι που μπορεί να φθάσουν οι πιέσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση (για μεσαία και μικρή ούτε λόγος), καθώς στους σημερινούς πωλητές υπήρχαν και ”εισαγόμενες” εντολές και όλοι γνωρίζουν ότι οι εκτός συνόρων επενδυτές έχουν μεγάλα περιθώρια κερδών και μπορεί να γίνουν και επιθετικότεροι στις εντολές τους (!).

Περισσότερο προβληματισμένοι όσοι ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση, καθώς ο Δείκτης διέσπασε με εντυπωσιακή ευκολία τον ΚΜΟ των 200 ημερών (2330 μονάδες) και η κατάσταση δείχνει να δυσκολεύει σημαντικά, ενώ η γενικότερη πεποίθηση για τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις είναι ότι έχουν αφεθεί ”στην τύχη τους”.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες μετά από πολλές συνεδριάσεις βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο ΔΕΗ, Τιτάν (τουλάχιστον αξιοθαύμαστη διαγραμματική συμπεριφορά) και Ιντρακόμ (έκλεισε στο υψηλό ημέρας λόγω κάποιων ”καθυστερημένων” εντολών αγοράς).

Αντίθετα από το ”κατακόκκινο” Τραπεζικό ταμπλό, σημαντικές ήταν οι απώλειες για Alpha Bank, Eurobank, Αγροτική, Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, αλλά και Βιοχάλκο, Γερμανό, Ελ. Πετρέλαια, ΚΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Cosmote.

Ο Γενικός Δείκτης με ”κόκκινη ενδυμασία” από αρχής μέχρι τέλους, βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας (2.312,13) ελάχιστα πριν την λήξη και έκλεισε στις 2316,54 μονάδες με απώλειες 1,38%.

Ο τζίρος μπορεί να θεωρείται ”ισχνός” στα 70,9 εκ. (από τα οποία τα 2,7 αφορούσαν ”πακέτα”), όμως αποδείχτηκε ικανός να διαμορφώσει για μία ακόμα συνεδρίαση τελική εικόνα μίνι- καταστροφής με 47 ανοδικές μετοχές έναντι 255 πτωτικών. Για 18 τίτλους οι απώλειες κυμάνθηκαν από 8- 18%.

Όσον αφορά τις προσυμφωνημμένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 50.000 τεμαχίων της Alpha Bank στην τιμή των 20,96 ευρώ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 269.460 της Τέρνα στην τιμή των 6,08 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v