Πιέσεις σε όλο το ταμπλό

Συνεχίζονται οι πιέσεις σε όλο το εύρος του ταμπλό. Περισσότερες από 90 μετοχές βρίσκονται κοντά σε νέα χαμηλά τρέχοντος έτους, ενώ η πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου διερωτάται τι είναι αυτό που μπορεί να αλλάξει, έστω και βραχυπρόθεσμα, το αρνητικό κλίμα και τις αρνητικότερες διαθέσεις.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Στο ζενίθ η αρνητική ψυχολογία, στο ναδίρ η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, σε μία συνεδρίαση που εξελίσσεται εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος, με τις πιέσεις να εξαπλώνονται σε όλο το ταμπλό.

Περισσότερες από 90 μετοχές σε νέα χαμηλά τρέχοντος έτους και όχι μόνο, η σχέση ανοδικών – πτωτικών ξεπερνά το 1 προς 10, ενώ προς στιγμήν έφτανε και το 1 προς 20 και αν δεν υπάρξουν κάποιες διαθέσεις ουσιαστικής αντίδρασης, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το τελευταίο ημίωρο ενδέχεται να εξελιχθεί εξαιρετικά άσχημα.

Υψηλή (-1,36%), μεσαία (-1,79%) και μικρότερη κεφαλαιοποίηση (-1,94%), με επιμερισμένες απώλειες, καθώς τα blue chips, έστω και με σχετικά μικρούς όγκους συναλλαγών, αναλογικά με τις απώλειες που καταγράφουν, διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα και διαθέσεις, ενώ στην ”ταλαιπωρημένη” περιφέρεια δεν διακρίνεται η παραμικρή διάθεση ουσιαστικής αντίστασης, με αποτέλεσμα να κινείται σε περίπου ελεύθερη πτώση.

Από τις μετοχές του FTSE, με απώλειες μεγαλύτερες του 1% Alpha Bank, Αγροτική, Εμπορική, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Γερμανός, Coca Cola, ΕΛΤΕΧ, Intracom, ΚΑΕ και ΟΤΕ, ενώ με οριακά θετικό πρόσημο, αλλά λίγες συναλλαγές (64.361 τεμάχια), κινείται ο τίτλος της ΔΕΗ.

Ο Γ.Δ. μετά από 3 ώρες συνεδρίασης κοντά στο χαμηλό ημέρας και όλα αυτά με εξαιρετικά ισχνό τζίρο που δεν ξεπερνά τα 29 εκατ. ευρώ, όμως, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ικανός στο να επιφέρει στη Σοφοκλέους ένα ακόμη συντριπτικό χτύπημα.

Άλλωστε, όπως γράψαμε και στο προηγούμενο σχόλιο, η περίπου τραγική εικόνα δεν είναι τόσο αποτέλεσμα επιθετικών πωλήσεων όσο ουσιαστικής ανυπαρξίας αγοραστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v