Απαιτείται άμεση αντίδραση

Στην ”κόψη του ξυραφιού” κινείται πλέον η Σοφοκλέους, αφού τόσο τεχνικά όσο και ουσιαστικά οδηγείται σε επικίνδυνες ”ατραπούς”. Απαιτείται άμεση αντίδραση προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, για να πείσει όμως αυτή η αντίδραση θα πρέπει να εξαπλωθεί μακρύτερα από τις μετοχές του FTSE-20.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση ιδιαίτερα κρίσιμη -τουλάχιστον για τους τεχνικούς αναλυτές-θεωρείται η σημερινή, καθώς ο Γ.Δ., έχοντας ήδη διασπάσει τον κινητό μέσο όρο ΚΜΟ των 200 ημερών (2.330 μονάδες), πρέπει να αντιδράσει άμεσα, διότι σε περίπτωση που συμπληρωθούν 5 συνεδριάσεις κάτω από αυτό το επίπεδο τα πράγματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα, χωρίς να αποκλείεται (τεχνικά τουλάχιστον) διολίσθηση μέχρι και τις 2.050 μονάδες.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η υποτονικότητα και οι χαμηλοί τζίροι (που όμως δεν δημιουργούν πρόβλημα στα 4/5 του ταμπλό ώστε να διολισθήσει σε επίπεδο χαμηλότερο των 1.800-1.500 μονάδων για το Γ.Δ.), έστω και αν δεν μπορεί να αποκλειστεί μικρή τεχνική αντίδραση αγνώστου διαρκείας.

Η Σοφοκλέους καλείται σήμερα να τιμολογήσει το οριακά θετικό κλείσιμο των αγορών της Ν. Υόρκης (Dow Jones +0,04%, Nasdag +0,78%, S&P +0,27%, αφού όμως Dow Jones και S&P ”φλέρταραν” επικίνδυνα ή και διολίσθησαν κάτω από επίπεδα ισχυρότατης τεχνικής στήριξης, όπως είναι οι 9.970 μονάδες για τον Dow Jones και οι 1.086 μονάδες για τον S&P), τις απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση στον Nikkei και το θετικό άνοιγμα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (που όμως χθες έκλεισαν σε χαμηλά 7 μηνών).

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, αναφέρονται αφενός στους εγχώριους θεσμικούς, οι οποίοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα από απόσταση προσπαθώντας να κρατήσουν έξω από την αγορά όσο μεγαλύτερη ρευστότητα μπορούν και αφετέρου στους ιδιώτες επενδυτές, που ίσως και δικαιολογημένα αισθάνονται μέχρι και αποστροφή με όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στη Σοφοκλέους.

Τέλος, όσον αφορά στα επιμέρους, από σήμερα η μετοχή της Aspis Bank διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, σε αναλογία μία νέα για κάθε 2,999 παλαιές προς 3 ευρώ (σημερινή προσαρμοσμένη τιμή 3,10 ευρώ), ενώ χωρίς το μέρισμα της χρήσης 2003 διαπραγματεύονται από σήμερα οι μετοχές των εταιριών Sprider (0,07 ευρώ), Χατζηιωάννου (0,025 ευρώ) και Σαράντης (0,03 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v