Διαμάντια στο βούρκο;

Στάση αναμονής τηρούν κυρίως οι ξένοι για τις τράπεζες, ενώ για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση οι μετοχές του ομίλου Κλωνατέξ αντιδρούν συνολικά. Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η εικόνα απαξίωσης δημιουργεί αγοραστικές ευκαιρίες σε επίπεδο μετοχών και επιχειρήσεων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η διάθεση του ”έξυπνου χρήματος” που έχει ήδη λάβει θέση σε τραπεζικές μετοχές, σε συνδυασμό με το κλίμα των ξένων αγορών, διαμορφώνει την τάση.

Η μέχρι στιγμής κίνηση τραπεζικών μετοχών (κυρίως Alpha, Εθνικής και Eurobank) δεν παραπέμπει σε ενεργοποίηση κυρίως ξένων ”παιχτών”.

Οι εντολές αγοράς που δίνονται, παραμένουν σε στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ 20,70-20,72 ευρώ για την Πίστεως, 18,38-18,40 ευρώ για την Εθνική και 17,76-17,78 ευρώ για τη Eurobank.

Διαπιστώνεται πως η τάση στη μετοχή της τελευταίας είναι ισχυρότερη έναντι των άλλων δύο.

Η σχέση ανοδικών – καθοδικών παραμένει θετική στο περίπου 2 προς 1, ενώ οι μετοχές του ομίλου Κλωνατέξ (Κλωνατέξ προνόμιο, κοινή, Ναούσης, Lannet, Fanco) παραμένουν ”κλειδωμένες” στο 17,6%-18%, δίνοντας τον δικό τους τόνο στη συνεδρίαση.

Ακόμη και στην περίπτωση της Κλωνατέξ, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση όσων πιστεύουν πως ακόμη και η σε οποιονδήποτε βαθμό δικαιολογημένη διόρθωση – απαξίωση μετοχών και εταιριών έχει το όριό της.

Δίνει, παράλληλα, το στίγμα των προθέσεων συγκεκριμένων επενδυτικών κύκλων, οι οποίοι ”ανιχνεύουν” στο τέλμα της απαξίωσης εκείνες τις μετοχές που κρύβουν πραγματική αξία ή έχουν υποτιμηθεί υπέρ το δέον.

Ενδιαφέρουσα περίπτωση και η μετοχή της Ρόκας, με τιμή στα 5,58-5,86 ευρώ και συναλλαγές περισσότερες των 200.000 τεμαχίων.

Στην περίπτωση της εταιρίας, δημιουργούν ερωτήματα το περιεχόμενο της πρότασης της ΕΛΤΕΧ και η εξέλιξη του εγχειρήματος.

Ισχυρότατο χρηματιστηριακό στέλεχος, με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται σε ένα τμήμα της αγοράς, σημειώνει πως η κατάσταση παραπέμπει κατά κάποιον τρόπο στην περίοδο του 1996.

Χαμηλός ο τζίρος, παντελής απαξίωση της αγοράς και της μετοχικής ιδέας, με επιμέρους όμως επιχειρηματικές κινήσεις.

Άλλωστε, η πρόταση της ΕΛΤΕΧ (άσχετα από το προσφερόμενο τίμημα) δεν θα πρέπει να ιδωθεί ως μεμονωμένη.

Έπεται της εξαγοράς του Κωτσόβολου, της διάθεσης και νέου πακέτου της Γερμανός κυρίως σε ξένους, των κυοφορούμενων εξελίξεων στο Αλουμίνιον και των βλέψεων των ξένων για ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο λιανικής και χονδρικής.

Βραχυπρόθεσμα, η επιβεβαίωση των 2.306 μονάδων αποτελεί αναμφίβολα θετικό στοιχείο, ενδυναμώνει δε μεσοπρόθεσμα την εκτίμηση όσων πιστεύουν πως αυτή την περίοδο ”δημιουργούνται και αγοράζονται οι ευκαιρίες”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v