Τράπεζες, Κλωνατέξ και ”ξένοι” οι καταλύτες

Τα αποτελέσματα των τραπεζών, η έκβαση των διαπραγματεύσεων για το μέλλον της Κλωνατέξ, η στάση των ξένων και η πιθανότητα αντίδρασης των αγορών ενδέχεται να οδηγήσουν και τη Σοφοκλέους σε αλλαγή κατεύθυνσης. Κρίσιμη η εβδομάδα και για ένα σημαντικό τμήμα της καλούμενης περιφέρειας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τελευταία εβδομάδα ενός σταθεροποιητικού σε ό,τι αφορά το Γ.Δ. και εξουθενωτικού για την πλειονότητα των μετοχών απεγκλωβισμού από τo... τέλμα.

Εβδομάδα προσδοκιών λόγω της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων των ισχυρότερων τραπεζικών ομίλων, αλλά και εταιριών, που παραδοσιακά επιβεβαιώνουν από τρίμηνο σε τρίμηνο το σταθερό ρυθμό ανάπτυξής τους.

Κρίσιμη εβδομάδα, όμως, και για ένα σημαντικό τμήμα της καλούμενης περιφέρειας, καθώς από σήμερα θα διαφανεί το ενδεχόμενο εξεύρεσης διεξόδου σε ό,τι αφορά τα προβλήματα του ομίλου Κλωνατέξ.

Ο κύκλος επαφών της διοίκησης της εισηγμένης κυρίως με την Εθνική, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Πλαισίου αύριο, κυρίως, όμως, η Alpha και η Εθνική την Τετάρτη και την Πέμπτη, αντίστοιχα, θα αποτελέσουν τον καταλύτη και των βραχυπρόθεσμων εξελίξεων.

Ο χαμηλός τζίρος, στο σύνολο των συνεδριάσεων του Ιουλίου, που παραπέμπει σε δραστηριοποίηση μόνο των επαγγελματιών της Σοφοκλέους, επέτρεψε τη συσσώρευση του Γ.Δ. στο εύρος των 2.306,2-2.366,4 μονάδων.

Δεν απετράπη, όμως, η πίεση ενός σημαντικότατου τμήματος της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης με την καταγραφή πλειάδας χαμηλών τιμών έτους αλλά και 52 εβδομάδων.

Η καταγραφή τόσο πολλών αρνητικών τιμών του τελευταίου έτους προϊδεάζει για μία τεχνικής –και μόνο- μορφής αντίδραση στην υπερπιεσμένη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Τα οικονομικά αποτελέσματα, όμως, θα παραμείνουν ο καταλύτης της ενδεχόμενης διατηρησιμότητας αυτής της δυναμικής, βραχυπρόθεσμα.

Ο τραπεζικός δείκτης στις 4.609,7 μονάδες με απώλειες περίπου 1,5% την προηγούμενη εβδομάδα δείχνει να ολοκληρώνει τη διόρθωσή του.

Κατά κύριο λόγο, η διόρθωση αυτή αποδίδεται στο –2,17% της Alpha Bank, την προηγούμενη εβδομάδα, με την τιμή να κλείνει στα 20,72 ευρώ.

Στα 17,62 ευρώ η Eurobank, στα 9,16 η Πειραιώς, στα 19,80 η Εμπορική, ενώ η Εθνική παρέμεινε σταθερή στα 18,30 ευρώ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση ισχυρών χρηματιστηριακών, κυρίως ξένοι αλλά και Έλληνες συνεργάτες τους έχουν λάβει θέσεις στη διάρκεια της διόρθωσης των τραπεζικών μετοχών και προσβλέπουν σε αντίδραση, με αφορμή τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Εάν βοηθήσει και το διεθνές περιβάλλον, τότε το ενδεχόμενο αντίδρασης του τραπεζικού δείκτη κατά 1,5%-2% προς τις 2.680 και πλέον μονάδες είναι εφικτό προς το τέλος της εβδομάδας.

Καθοριστική θα είναι και η συμμετοχή τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης, με κυριότερο αυτόν του ΟΠΑΠ, λόγω της αναβάθμισης της τιμής-στόχου από την CSFB.

Ερωτήματα και ερωτηματικά υφίστανται για τη ΔΕΗ, καθώς προέχει η επιβεβαίωση της στήριξης των 19 ευρώ, ενώ για Cosmote και ΟΤΕ η εκτίμηση είναι αντίστροφη.

Για τη μεν μετοχή της θυγατρικής, θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτή η υπέρβαση της τιμής των 13,20 ευρώ, ενώ για τον ΟΤΕ κατά πόσο αντέχει η στήριξη στα 10,20 ευρώ.

Εύλογο το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις που σηματοδοτούνται μετά την κίνηση της ΕΛΤΕΧ, που επιβεβαιώνει πανηγυρικά τη διάθεση του ομίλου να απεγκλωβιστεί από το καθαρά κατασκευαστικό κομμάτι, να βρει διέξοδο εκεί όπου θεωρητικά θα έπρεπε να λειτουργεί ήδη μία απελευθερωμένη αγορά, αυτής της ενέργειας.

Ενδιαφέρον θα υπάρξει συν τω χρόνω και στο χώρο των μετάλλων, με επίκεντρο το Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Με όλα αυτά, και δεδομένων των θετικών εκτιμήσεων των ισχυρών ΑΧΕ για τα αποτελέσματα των τραπεζών, διατηρούμε σχετικά αισιόδοξη θέση.

Τουλάχιστον για ένα μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς, που θα μπορεί να συμπεριλάβει και ορισμένες εταιρίες της υγιούς μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Κοινή είναι η εκτίμηση, άλλωστε, ισχυρότατου ιδιώτη χρηματιστή, ο οποίος νωρίτερα σημείωνε πως αυτά τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου είναι ίσως τα καθοριστικότερα όχι τόσο για την οποιαδήποτε τάση της αγοράς όσο για τη χρηματιστηριακή επιβίωση αρκετών εισηγμένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v