Ενισχύσεις (και) από ΟΠΑΠ

Στον ΟΠΑΠ έχει μετατεθεί η προσπάθεια στήριξης, που εύλογα καταβάλλεται από ετερόκλιτες δυνάμεις. Συνεχίζεται ο... καλπασμός μετοχών του ομίλου Κλωνατέξ, ο οποίος φαίνεται να έχει ευεργετικές συνέπειες σε ευρύτερο τμήμα της περιφέρειας, ενώ αυξημένες είναι οι συναλλαγές σε μετοχές της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με συναλλαγές περίπου 1 εκατ. τεμαχίων στις 14.00, η μετοχή του ΟΠΑΠ κέρδιζε σταθερά 2,85% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 15,90 ευρώ.

Δεδομένης της ασθενικής τάσης που διαμορφωνόταν σε Alpha, Εθνική και τις σημαντικές απώλειες (3,22%) της Εμπορικής, δινόταν η καλύτερη στήριξη, τόσο στον FTSE-20 (+0,57%), όσο και στο Γ.Δ. (+0,72%) στις 2.328 μονάδες.

Οι συναλλαγές σήμερα είναι αρκετές, ενώ αυξημένη είναι η συναλλακτικότητα σε τεμάχια μετοχών εταιριών της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Αυτό δικαιολογεί και εξηγεί το ”κλείδωμα” μετοχών, όπως οι Κλωνατέξ (1,36 ευρώ), Νάουσα (1,22 ευρώ), Fanco (0,92 ευρώ), αλλά και των Lannet (1,42 ευρώ), Φιερατέξ (1,27 ευρώ), Εμπεδος, ΑΕΓΕΚ κ.ά.

Με βάση τα όσα μέχρι στιγμής καταγράφονται, διαπιστώνεται μια άτυπη, συγκυριακή συμμαχία ετερόκλιτων δυνάμεων με προφανή επιδίωξη να διασωθεί μέρος κεκτημένων και οφειλόμενων.

Τα όσα συμβαίνουν αυτές τις τελευταίες 5-7 συνεδριάσεις στη Σοφοκλέους έρχονται κατά τον πανηγυρικότερο τρόπο να επιβεβαιώσουν όσους αναφέρονται σε μία... περιφερειακή αγορά, που ακόμη και την προ-Ολυμπιακή περίοδο αδυνατεί να εμφανίσει εικόνα ανάλογη των αναπτυγμένων αγορών, στην κατηγορία των οποίων θέλουμε να πιστεύουμε ότι ανήκει το χρηματιστήριό μας.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ, παρά την προσφορά που ”βγαίνει” στα 15,92 ευρώ, εμφανίζει στήριξη στα 15,90 ευρώ, όπου και κάνουν την παρουσία τους οι εν δυνάμει αγοραστές.

Οι συναλλαγές των 100.000 (με το ζόρι) τεμαχίων στις Alpha και Εθνική παραπέμπουν σε εκ των έσω προσπάθεια διασφάλισης ενός κλίματος σταθερότητας.

Σε επιμέρους μετοχές, η Cosmote κρατά την υψηλή τιμή ουσιαστικά των περίπου 14 ευρώ, ο Μαΐλλης με τη συνδρομή και θετικής έκθεσης ξένου οίκου ενισχύεται κατά 3,4% στα 3,04 ευρώ, ενώ συνεχίζει με 2,15% στα 12,34 ευρώ η μετοχή της Intralot.

Μηδαμινές οι συναλλαγές στην αρχή της ΔΕΗ, δεν ξεπερνούσαν (14.05) τις 50.000 τεμάχια, πίεζαν τη μετοχή μέχρι τα 19,10 ευρώ, χαμηλότερα κατά 0,5%.

Για τη μετοχή της τελευταίας, και με βάση τη διαγραμματική απεικόνισή της, κυρίως, όμως, με αφορμή τις επιταχυνόμενες εξελίξεις στον ενεργειακό κλάδο, παραμένουμε άκρως επιφυλακτικοί.

Άλλωστε, η μετοχή της ΔΕΗ βοηθήθηκε χθες με εντολές αγοράς προς το κλείσιμο να εμφανίσει τη βελτιωμένη θετική εικόνα που παρουσίασε, διαγραμματικά πάντως η μετοχή συντηρεί την επιφυλακτικότητα όσων ασχολούνται με την Επιχείρηση.

Η μετοχή της Ρόκας κυμαίνεται στα 5,68 ευρώ (-3,73%) με συναλλαγές περίπου 40.000 τεμαχίων.

Ο τζίρος δεν παραπέμπει σε άμεση κίνηση, τουλάχιστον για σήμερα, του κυρίως ενδιαφερόμενου, δηλαδή της ΕΛΤΕΧ-Ενεργειακής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v