Ο ”αέρας” μας τελείωσε, ζήτω τα κλιματιστικά!

Ο αέρας μπορεί να κόπηκε, οι... ευρεσιτέχνες, όμως, της Σοφοκλέους έχουν βρει άλλο τρόπο για να ”κλιματίζουν” τα χαρτοφυλάκιά τους. Πιστή και αποδοτική η εφαρμογή του Τ+3, συντηρεί μέρος της αγοράς και προσφέρει υπεραξίες στους εμπλεκόμενους. Πέρα από αυτό, όμως, οι καθαρά επενδυτικού χαρακτήρα κινήσεις δεν λείπουν.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ήπιων τόνων η διακύμανση δεικτοβαρών μετοχών ”κοιμίζει” όσους δεν βλέπουν λίγο πιο μέσα.

Αναφερόμαστε στην καλούμενη (καλώς ή κακώς) ”περιφέρεια”, η οποία μεθοδικά κινείται με βάση το σχεδιασμό των ειδικών και την ανοχή-συνδρομή των ετερόκλιτων δυνάμεων.

Η αυστηρή τήρηση του χρονικού περιθωρίου Τ+3 βρίσκει περίτρανα την εφαρμογή της από την περασμένη Παρασκευή στην αγορά μας.

Όσοι αγόραζαν την προηγούμενη Παρασκευή, προφανώς χωρίς να σχεδιάζουν να πληρώσουν σήμερα τις θέσεις τους, ρευστοποίησαν χθες στο μέσον της συνεδρίασης σε υψηλές τιμές.

Εν συνεχεία, οι συγκεκριμένοι ”γνωστοί-άγνωστοι” αγόραζαν λίγο χαμηλότερα, με τις μετοχές–σηματωρούς να ”λάμπουν” και πάλι μεταξύ των ανοδικών της ημέρας.

Βεβαίως και δεν είναι τυχαίο πως οι 4 στις 5 μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο ανήκουν στον όμιλο Κλωνατέξ, προφανώς και δεν είναι τυχαίο ότι μετοχές-σηματωροί μιας άλλης τάσης (ΔΟΛ-Εθνική Ακινήτων) κινούνται και σήμερα ”αγκαλιά και ομοιόμορφα”.

Θα λέγαμε πως οι χρηματιστηριακές αρχές κατάφεραν όντως τις τελευταίες εβδομάδες να περιορίσουν σημαντικά τον αέρα, αλλά βλέπετε πως η νομότυπη αυστηρή χρήση του Τ+3 επιτρέπει τον ”αερισμό” (με διαφορετική μέθοδο και τρόπο ενός τμήματος) της αγοράς.

Προς επίρρωσην των όσων αναφέρουμε και όσων συνομολογούνται πέριξ της Σοφοκλέους, παραπέμπουμε και στο περιεχόμενο του σημερινού Εγερτηρίου του Θ. Μαυρίδη.

Υπάρχουν, όμως, και κινήσεις που χρήζουν ουσιαστικά της προσοχής μας.

Ενδεικτική η περίπτωση του Ρόκα, όπου μεθοδικά από το άνοιγμα, χωρίς να προκαλεί, ”χτίζεται” τιμή προς τα 5,84 ευρώ, με τους αγοραστές μάλιστα την τελευταία ώρα να εμφανίζονται με εντολές αγοράς 500 και 1.000 τεμαχίων.

Εντολές που παραπέμπουν σε ισχυρό παίχτη και χρηματιστηριακή.

Είναι επίσης προφανές πως όσο απομακρύνεται από την τιμή των 5,3 ευρώ η μετοχή παραμένει στο προσκήνιο, με άλλον ενδιαφερόμενο όμως...

Η κίνηση της Intralot πραγματοποιείται με αυξημένες συναλλαγές προς τα 12,80 ευρώ, καθώς μία ακόμη χρηματιστηριακή (Π&Κ) αναφέρεται θετικά στην προοπτική της εταιρίας.

Αυξημένη εμπορευσιμότητα με αγοραστές από τα 21,52 ευρώ εμφανίζεται στη μετοχή της Γερμανός. Η σημερινή αντίδραση της μετοχής θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με τη χθεσινή άνοδο κατά 0,84% στα 21,64 ευρώ, με συναλλαγές 79.143 τεμαχίων.

Στην περίπτωση αυτής της μετοχής, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η προσφορά–πίεση που προηγήθηκε ολοκληρώθηκε.

Στα 27,10 ευρώ διαμορφώνεται σήμερα η υψηλή τιμή των Folli Follie, όταν η μέγιστη τιμή είναι στα 27,28 ευρώ.

Προφανώς η Fidelity, που αύξησε σε διψήφιο ποσοστό τη συμμετοχή της, σχεδιάζει περαιτέρω την ενίσχυση της θέσης της.

Σχετικά αυξημένες οι συναλλαγές και στη μετοχή του Κορασίδη, ενώ στην Cosmote τα αποτελέσματα 6μήνου μάλλον θα δικαιώσουν όσους εκτιμούν πως η μετοχή θα ”γράψει” νέο υψηλό πάνω από τα 14 ευρώ (συνυπολογίζοντας πάντα το μέρισμα 50 λεπτών).

Χρήζει επίσης προσοχής η περίπτωση μιας μικρής εταιρίας, όπως είναι η Ίλυδα, με αγοραστές σήμερα στα 2,57-2,80 ευρώ.

Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ενδεικτική του πώς μετοχές υγιών εταιριών, ασχέτως του μικρού μεγέθους τους, μπορεί να αποτελέσουν επενδυτική επιλογή κάποιου που εμπιστεύεται τα θεμελιώδη.

Το ζητούμενο για σήμερα είναι η συντήρηση του Γ.Δ. σε επίπεδο όσο πιο κοντά γίνεται στις 2.365-2.373 μονάδες.

Μία κίνηση που δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική όπως η χθεσινή, καθώς πραγματοποιείται με σαφώς λιγότερες συναλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v