Είναι δικαιολογημένη η απαισιοδοξία;

Ο στόχος της διατήρησης του Δείκτη υπεράνω του ΚΜΟ 200 δεν επετεύχθη, κάτι που τεχνικά ενισχύει το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης κατ’ αρχήν του FTSE- 20 και κατ’ επέκταση του Γ.Δ. προς τις 2.300 μονάδες. Ελπίδες για αντιστροφή της τάσης δίνουν οι ξένες αγορές, αλλά και η στάση θεσμικών του εξωτερικού που ασχολούνται με δεκτοβαρείς τίτλους, όπως οι τραπεζικοί.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Απόλυτα δικαιολογημένη θεωρείται η επιφυλακτικότητα, με την οποία αντιμετωπίστηκε από τους επενδυτές το κλείσιμο του Ιουλίου.

Χρηματιστηριακά, συνέπεσε με την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα από τον ΚΜΟ– 200 ημερών, κάτι που αποτελεί αρνητική ένδειξη.

Από τεχνικής πλευράς, εξίσου αρνητική ένδειξη συνιστά η με σημαντικές συναλλαγές υποχώρηση των Εθνικής Τράπεζας (στα 17,72 ευρώ) και Alpha Bank (στα 19,70 ευρώ).

Όμως, πιο αδύναμο διάγραμμα εμφανίζεται για τη μετοχή της Alpha Bank, καθώς η περιοχή στήριξης ορίζεται στα 18,9 ευρώ, τιμή που αποτελεί σημείο αναφοράς για την τάση της μετοχής.

Για τη μετοχή της Εθνικής, ανάλογη στήριξη έχει διαμορφωθεί στα 17 ευρώ, ενώ για την Eurobank, που έκλεισε χθες στα 17,94 ευρώ, η στήριξη έχει διαμορφωθεί στα 16,5 ευρώ.

Βέβαια, για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας θα πρέπει να συνεκτιμηθούν δυο παράμετροι. Η πρώτη αφορά στην στάση κυρίως των ξένων, καθώς φέρεται να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των τελευταίων δύο– τριών εβδομάδων, έχοντας αποκομίσει σημαντικές υπεραξίες από τη μετοχή.

Η δεύτερη παράμετρος σχετίζεται με την πρώτη και αφορά στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ομίλου από τον διεθνή οίκο Fitch.

Οι συναλλαγές της 30ης Ιουλίου κυρίως σε Εθνική, Alpha Bank, Τρία Έψιλον, Πειραιώς (829.077 τεμάχια) και ΔΕΗ παραπέμπουν κατ’ αρχάς σε ρευστοποίηση θέσεων και Ελλήνων θεσμικών.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως η ”επιχείρηση μόχλευσης” των τελευταίων ημερών με επιδίωξη τη διάσωση επιχειρηματικών ομίλων, χαρτοφυλακίων και θεσμικών θέσεων, απαίτησε τη μεταφορά κεφαλαίων από την υψηλή προς τη μεσαία- χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Αδιάψευστο στοιχείο ο πίνακας των δέκα μετοχών με αυξημένη εμπορευσιμότητα και συναλλακτικότητα σε τεμάχια, που καθημερινά, στις πέντε συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, είχε μεσαιο- χαμηλής κεφαλαιοποίησης μετοχών σύνθεση.

Το ζητούμενο που ήταν η συντήρηση του Δείκτη πάνω από τον ΚΜΟ– 200 δεν επετεύχθη, εξέλιξη που ενισχύει το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης κατ’ αρχήν του FTSE-20 και σε αυτήν την περίπτωση, κατά πάσα βεβαιότητα, και του Γενικού Δείκτη προς τις 2.300 μονάδες.

Στην περίπτωση που επικρατήσει το αρνητικό ενδεχόμενο, θα αναζητηθεί στήριξη στη σημαντική περιοχή των 2.260 μονάδων.

Παράμετροι που μπορεί να αναστρέψουν την τάση είναι βεβαίως οι ξένες αγορές- αν και την προηγούμενη εβδομάδα στη Σοφοκλέους πέρασε ανεκμετάλλευτη η θετική αφορμή της Ν. Υόρκης και Φραγκφούρτης- και λογικά η στάση των ξένων που κυριαρχούν στον χώρο των δεικτοβαρών μετοχών ειδικότερα σε αυτόν των τραπεζών.

Απώλειες της τάξης του 1,40% κατέγραψε ο FTSE/ASE 20 στη διάρκεια της εβδομάδας, κατά 0,38% υποχώρησε ο FTSE/ASE 140, ενώ ο FTSE/ASE 40 σημείωσε άνοδο 2,94% και ο FTSE/ASE 80 κατά 5,23%.

Από τους κλαδικούς δείκτες, ξεχώρισε αυτός των ασφαλειών, με άνοδο 6,44%, ο κατασκευαστικός με κέρδη 7,28%, οι κλωστοϋφαντουργίες (13,03%) και οι εκδόσεις-εκτυπώσεις (10,98%). Πτώση 2,13% σημείωσαν οι τράπεζες.

Στη διάρκεια της εβδομάδας, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Έμπεδος (240%), ακολούθησαν τα Κλωστήρια Ναούσης (64%), το προνόμιο της Κλωνατέξ (60%), το κοινό της Κλωνατέξ (57,4%) και η Φάνκο (54,4%).

Αντίθετα, απώλειες 33% σημείωσε η Moda Bagno, ακολούθησαν η Κορφίλ (21,8%), η Ελλατέξ (20,5%), η Χατζηκρανιώτης (11%) και η Αλυσίδα (10,9%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v