Βαθύ κόκκινο

Απογοητευτική η εικόνα στο κλείσιμο της αγοράς, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να... γύρισαν την πλάτη στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα. Οι τράπεζες ”τράβηξαν” χαμηλότερα το Γ.Δ., ο οποίος διεύρυνε τις απώλειές του κατά την τελευταία ώρα, ενώ μεσαία και χαμηλή κεφαλαιοποίηση δεν κατάφεραν να αυτονομηθούν.

του Α. Αναγνωστόπουλου



Με άσχημη... οπτικά, αλλά και ουσιαστικά συνεδρίαση έληξαν χρηματιστηριακά η εβδομάδα αλλά και ο μήνας, που αφαίρεσαν από τον Γενικό Δείκτη 0,13% και 1,28% αντίστοιχα.

Ήταν μία συνεδρίαση που δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας για Δείκτη και FTSE, καθώς από την αρχή βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών αρκετοί τίτλοι του τραπεζικού κλάδου (-2,07%), ενώ κατά το τελευταίο ημίωρο, όταν ανακοινώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ στο +3% (αναμενόταν στο +3,6%) και ”βάρυνε” σχετικά το μέχρι εκείνη την στιγμή ουδέτερο διεθνές κλίμα, αρκετά blue chips εκτός τραπεζικού ταμπλό βρέθηκαν στο χαμηλό ημέρας.

Οπότε το τελικό ζητούμενο ήταν αν και κατά πόσο θα μπορούσαν να αυτονομηθούν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, πράγμα που τελικά δεν επετεύχθη.

Για μία ακόμα συνεδρίαση, αποδείχτηκε πως η ψυχολογία των όποιων εμπλεκόμενων παραμένει εύθραυστη, καθώς αρκετοί τίτλοι ”άδειασαν” σημαντικό μέρος από τα ημερήσια κέρδη τους κατά το τελευταίο ημίωρο.

Από το τραπεζικό ταμπλό και τις δεικτοβαρείς μετοχές, με οριακά θετικό πρόσημο διεσώθη η Εμπορική, σημαντικές απώλειες για Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς και με αρνητικό πρόσημο η Αγροτική.

Όμως και οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE δεν είχαν πολύ καλύτερη τύχη, καθώς σημαντικά ”τραυματισμένοι” βγήκαν από τη συνεδρίαση Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Ιντρακόμ, ΚΑΕ, Τιτάν (είχε πολύ καιρό να καταγράψει τέτοιες απώλειες) και με αρνητική ποσοστιαία μεταβολή οι Γερμανός, ΗΥΑΤΤ, ΟΤΕ και Motor Οil.

Αντίθετα, αξιοσημείωτα κέρδη (έστω και συρρικνωμένα) για την Ελ. Τεχνοδομική και θετικό πρόσημο για την Cosmote, ενώ ο ΟΠΑΠ έκλεισε αμετάβλητος (εδώ συνέβησαν ”μαγικά” πράγματα, αφού στα τελευταία λεπτά ο τίτλος ”είδε” τόσο το χαμηλό όσο και το υψηλό ημέρας).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ελάχιστα πριν από το τέλος βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας (2.314,59) και έκλεισε τελικά στις 2.319,3 μονάδες με απώλειες 1,38%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 136,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 23,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δεν εμπνέει αισιοδοξία η τελική εικόνα, με 87 ανοδικές μετοχές έναντι 205 πτωτικών. Σε 26 τίτλους οι απώλειες ξεπέρασαν το 5%.

Συμπερασματικά, ζητούμενο παραμένει το αν οι σημερινοί επιθετικοί πωλητές, ξένοι και εγχώριοι, θα συνεχίσουν με τις ίδιες διαθέσεις να ”πυροβολούν” και στη συνεδρίαση της Δευτέρας, οπότε και θα μπουν σε δοκιμασία επίπεδα σημαντικής τεχνικής στήριξης.

Όσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 200 τεμαχίων της Κεράνης Συμμετοχών στην τιμή των 0,9 ευρώ και ένα πακέτο 42.200 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στην τιμή των 15,96 ευρώ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα (85.000 και 55.270 τεμαχίων αντίστοιχα) της Alpha Bank στην τιμή των 19,8 19,7 ευρώ έκαστο.

Πραγματοποιήθηκε ακόμη ένα πακέτο 342.480 τεμαχίων της Eurobank στην τιμή των 17,95 ευρώ, ένα πακέτο 133.820 τεμαχίων της Εθνικής Τράπεζας στην τιμή των 17,82 ευρώ και δύο πακέτα (325.000 και 100.000 τεμαχίων αντίστοιχα) της Cosmote στην τιμή των 13,4 ευρώ έκαστο.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο 647.750 τεμαχίων της Τράπεζας Πειραιώς στην τιμή των 9,1 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v