Χαμηλές πτήσεις στη Σοφοκλέους

Εχει, αλήθεια, νόημα να επιχειρείται η διασφάλιση των 2.300 μονάδων, όταν περίπου οι 9 στις 10 μετοχές υποχωρούν και η πίεση στις τράπεζες συνεχίζεται; Σε παιχνίδι νεύρων εξελίσσεται και η σημερινή συνεδρίαση εν μέσω αναβίωσης των τρομοφόβων και της νέας εκτίναξης του πετρελαίου. Σημαντικές απώλειες στον όμιλο Λαναρά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η καταγραφή νέας χαμηλής τιμής στις 2.302,25 μονάδες μόνο ως θετική ένδειξη δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Μπορεί μεν ο Γενικός Δείκτης να κυμαίνεται οριακά υψηλότερα, πλην όμως η απροθυμία των αγοραστών και η αδυναμία συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών είναι κάτι περισσότερο από εμφανείς.

Η μετοχή της Alpha με ενδοσυνεδριακά χαμηλή τιμή στα 19,36 ευρώ κυμαίνεται στα 19,5 (14.40), με τη στήριξη (KMO 200) στα 18,9 ευρώ να έρχεται εγγύτερα.

Το παράδοξο είναι πως η μέχρι στιγμής εικόνα των τραπεζικών μετοχών παραπέμπει σε περαιτέρω διόρθωση του Γενικού Δείκτη, χαμηλότερα των 2.300 μονάδων. Βέβαια, πρόκειται για εκτίμηση, που από το σχόλιο της 26/7 επισημαίνεται σταθερά.

Οι σχέσεις ανοδικών - καθοδικών διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 9, καθώς η τιμή μόλις 30 μετοχών ενισχύεται και περίπου 260 υποχωρεί. Είναι χαρακτηριστικό πως στις 14.40 οι απώλειες 24 μετοχών ξεπερνούσαν το 8% φθάνοντας μέχρι το 17,86% των Ευρωσυμμετοχών.

Στη δεκάδα των μετοχών με την ισχυρότερη πίεση βρίσκονται συνολικά οι τίτλοι του ομίλου Κλωνατέξ, ενώ χαμηλότερα κινούνται και ορισμένοι άλλοι τίτλοι της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Η κοινή επενδυτική λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά στο τι πράγματι συμβαίνει στον όμιλο Κλωνατέξ, καθώς η πληροφόρηση από πλευράς ομίλου, τραπεζών και αρχών είναι φειδωλή έως ανύπαρκτη. Προφανώς το τι διαδραματίζεται για τρίτη κατά σειρά εβδομάδα στον όμιλο είναι κάτι που αφορά μόνο τους προαναφερθέντες και όχι το ευρύτερο κοινό.

Στα θετικά της ημέρας η υψηλή τιμή της Cosmote στα 13,54, της Folli Follie στα 28,02, η αντίδραση στα 16,02 του ΟΠΑΠ, τα 2,72 της Τεγόπουλος και ελάχιστα ακόμα στοιχεία.

Υ.Γ. Φίλε ανώνυμε αναγνώστη, σε ευχαριστώ για τις συμβουλές σου περί της τεχνικής ανάλυσης, αλλά μάλλον διαβάζεις τη στήλη με λάθος τρόπο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v