Πάνω το πετρέλαιο, αντέχουν όμως οι αγορές

Τελικά, δεν είναι όλα μόνο μαύρα, όπως τουλάχιστον επιχειρείται διεθνώς να παρουσιαστεί μέσω της κερδοσκοπικής έκρηξης των τιμών του ”μαύρου χρυσού”. Ακόμη και στη Σοφοκλέους πληθαίνουν οι περιπτώσεις εταιριών που εμφανίζουν καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα, βελτίωση της θέσης τους, αντοχή στη χρηματιστηριακή καχεξία.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με τον εύγλωττο τίτλο ”Τρόμος; Ποιος Τρόμος” περιγράφει αμερικανική οικονομική ιστοσελίδα την κερδοσκοπική έκρηξη των τιμών του ”μαύρου χρυσού”.

Αντιπαραθέτει την άνοδο των τιμών του ”μαύρου χρυσού” στα 44 και 39,9 δολάρια το βαρέλι (σε τιμές Νέας Υόρκης και Λονδίνου αντίστοιχα) με τη νέα χθεσινοβραδινή μικρή άνοδο του βασικότερου αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη.

Οι αντοχές του Dow Jones, που χθες έκλεισε στις 10.179,16 μονάδες (+0,39%) και του S&P στις 1.106,62 μονάδες (+0,44%) καταγράφουν τη μία πλευρά ενός κερδοσκοπικού παιχνιδιού.

Στη Σοφοκλέους, παρά τη βραχυπρόθεσμα αρνητική εικόνα τεχνικών δεικτών, μετοχών και ορισμένων ακόμη παραμέτρων, πληθαίνουν, κατά την εκτίμησή μας, οι θετικές ενδείξεις για μία μεσοπρόθεσμα καλύτερη πορεία τουλάχιστον αρκετών μετοχών εταιριών.

Ήδη στην πρωινή τους ανάλυση οι χρηματιστηριακές των Marfin, Εθνικής, Π&Κ, Εγνατίας και Eurobank, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου της Εμπορικής Τράπεζας, διαπιστώνουν πως αυτά κινήθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων της αγοράς.

Μάλιστα, η Σίγμα σημειώνει πως μετά την πρόσφατη υποχώρηση της τιμής της μετοχής αναβαθμίζει ουσιαστικά τη σύστασή της για τη μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας.

Ορισμένοι από τους συγκεκριμένους χρηματιστηριακούς παράγοντες διακινδύνευαν την εκτίμηση πως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Eurobank, μεθαύριο Πέμπτη, θα μπορούσε να σηματοδοτοτήσει την ολοκλήρωση της διόρθωσης στον κλάδο.

Άλλωστε, μετά και τη χθεσινή υποχώρηση της Alpha Bank στα 19,3 ευρώ, της Εθνικής στα 17,6 ευρώ, της Εμπορικής στα 18,76 ευρώ, της Eurobank στα 17,80 ευρώ και της Πειραιώς στα 9,02 ευρώ, διαμορφώνονται αποτιμήσεις που προσελκύουν κυρίως τους ξένους.

Στο όριο των 10 ευρώ υποχωρεί η μετοχή του ΟΤΕ (με συναλλαγές 368.133 μετοχές), έναντι των 13,54 ευρώ (1,04% 809.888 τεμάχια) της θυγατρικής CosmΟΤΕ, όπου συμμετέχει με περίπου 60%.

Ενθαρρυντικές και οι ενδείξεις μετά την αντίδραση της ΔΕΗ στα 19 ευρώ, αλλά και του ΟΠΑΠ στα 16,10 ευρώ.

Περιορισμένη και η προσφορά στη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων στη χθεσινή ενδοσυνεδριακά χαμηλή τιμή των 6,80 ευρώ, με τον τίτλο να αντιδρά στα 6,92 ευρώ.

Στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση θα επιμείνουμε πως υπάρχουν υποτιμημένες αξίες και αδικημένες εταιρίες και ευτυχώς δεν περιορίζονται μόνο στους κλασικούς τίτλους των Φουρλή, Πλαίσιο, Folli Follie, Jumbo, αλλά και σε μια σειρά εταιριών όπως οι: Σαράντης, ΚΑΕ, ΕΛΒΕ, Τεγόπουλος, Kleemann και ορισμένες ακόμη αυτής της κατηγορίας.

ΣΗΜ. Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι τελικά η απόφαση του ομίλου της Εθνικής για τη θυγατρική της ασφαλιστική. Η ανάληψη όμως της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου και αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου από τον Δ. Παλαιολόγο, πρώην βασικό μετόχο της Alpha Ασφαλιστικής, αποτελεί ενδεικτική κίνηση της διοίκησης του ομίλου.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιάρθρωσης των θυγατρικών του ομίλου θα πρέπει να ενταχθεί και η χθεσινή αντίδραση προς τα 4,38 ευρώ της μετοχής της Αστήρ, με αυξημένη μάλιστα προσφορά 82.084 τεμαχίων.

Στα 9,20 ευρώ (+2,22%) διαμορφώθηκε η τιμή της Ιονικής Ξενοδοχειακής, με αυξημένη για τα δεδομένα της μετοχής εμπορευσιμότητα 8.360 τεμαχίων. Κι εδώ μετά τους Ολυμπιακούς θα πρέπει να αναμένουμε αποσαφήνιση των προθέσεων της διοίκησης της Alpha Bank.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v