Προς τεχνική και μόνο αντίδραση;

Οι διεθνείς αγορές και εν προκειμένω η στάση των ξένων εκτιμάται πως θα είναι οι καταλύτες, της όποιας τάσης. Ορισμένοι χρηματιστές μιλούν για τεχνική αντίδραση, όλοι όμως επιμένουν πως με αφορμή τις τράπεζες, ίσως την Eurobank, μπορεί να ενεργοποιηθούν και πάλι οι αγοραστές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η διαμόρφωση τάσης, έστω και πτωτικής φαίνεται να οδηγεί στον τερματισμό μιας περιόδου συσσώρευσης που ξεκίνησε στις 2 Ιουλίου.

Η ένταση των πωλήσεων χθες σε συγκεκριμένους τραπεζικούς τίτλους, πίεσε χαμηλότερα τον κλαδικό δείκτη, και τον FTSE-20 σε επίπεδα που σύμφωνα με την εκτίμηση ορισμένων χρηματιστών (Marfin Analysis) διαμορφώνονται προϋποθέσεις αντίδρασης.

Σε κάθε περίπτωση η τάση θα σηματοδοτηθεί από την πορεία του τραπεζικού κλάδου, καθώς οι αναλυτές (Σίγμα και Εγνατία) θέτουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την Eurobank, λόγω της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του ομίλου σήμερα, με την Εγνατία να εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σταθεί αφορμή συνολικότερης ”στήριξης” της αγοράς.

Αναμφίβολα όμως, η τάση στον τραπεζικό κλάδο δεν διαμορφώνεται τόσο από την στάση των ημεδαπών, όσο από την τακτική που ακολουθούν οι ξένοι επενδυτές. Θα φανεί σήμερα-αύριο ποιες είναι οι πραγματικές τους διαθέσεις.

Δεν θα πρέπει επίσης να διαφεύγει της προσοχής μας πως στη διάρκεια της διόρθωσης του Γενικού Δείκτη από την υψηλή τιμή των 2.373 μονάδων υπήρξαν ενδιάμεσα δυο συνεδριάσεις με ανοδική τάση για τις τραπεζικές μετοχές και συνολικότερα του FTSE-20, που λειτούργησαν αποκλειστικά ως αφορμή πωλήσεων παραπλανώντας ορισμένους αναλυτές.

Ορισμένοι εξ’ αυτών θεωρούν πως στις 2.260 μονάδες και 2.272 μονάδες διαμορφώνεται μια περιοχή ”στήριξης” όχι ιδιαίτερα ανθεκτικής, ικανής όμως να αναδείξει τη διάθεση των επενδυτών.

Όλ’ αυτά συμβαίνουν στο προσκήνιο μιας αγοράς που χθες υποχώρησε με πωλήσεις και ένταση στη διόρθωση ορισμένων τραπεζικών τίτλων (Εμπορική, Alpha Bank), με αποτέλεσμα να κλείνει η ψαλίδα μεταξύ FTSE-20 και μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Η υψηλή κεφαλαιοποίηση σε ό,τι αφορά τη διόρθωση είχε υστερήσει χρονικά και ποσοτικά έναντι των μεσαιο-μικρών, το περιθώριο υποχώρησης των οποίων είναι πλέον σε αρκετές περιπτώσεις, οριακό, μηδενικό.

Μπορεί να υπάρξει αντίδραση, τεχνικής πλευράς σήμερα, δεν θα είναι όμως ικανή ένδειξη για να διακριβωθούν οι διαθέσεις κυρίως των ξένων. Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι και τη Δευτέρα, οπότε θεωρητικά θα έχει κλείσει ο ”αέρας”, τα πιστωτικά υπόλοιπα των ΑΧΕ προκειμένου να αποσαφηνιστεί η τάση.

Το θετικό είναι πως μια σειρά μετοχών ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο ”κρατούν” την επαφή τους με την υψηλή τιμή 52 εβδομάδων.

Ενδεικτική η περίπτωση όχι μόνο των ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Τιτάν, Eurobank, Cosmote, Folli Follie, αλλά και των Σαράντη, Δάιος, Ελινόιλ, Φουρλής, ΚΑΕ, Ρόκας, Καμπάς, Motor Oil, Μπενρουμπή, Κωτσόβολο, Πλαίσιο.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v