Εξαλείφονται οι πιέσεις

Aποκαθίσταται σταδιακά η ισορροπία στη μετοχή της Εθνικής, ενώ ενισχύονται CosmΟΤΕ και Motor Oil, με αποτέλεσμα να εξαλείφονται οι πιέσεις σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Ηπιότερη η συμπεριφορά των πωλητών στην Alpha Bank. Αντίδραση από υποτιμημένους κλάδους και μετοχές της μεσαίας - χαμηλής κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η τεχνικής μορφής αντίδραση του Γενικού Δείκτη οδηγεί υψηλότερα την αγορά και ειδικότερα εκείνο το τμήμα της που έχει συμπιεστεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και εξακολουθεί να εμφανίζει υποαπόδοση έναντι του FTSE-20.

Για διάφορους και διαφορετικούς λόγους η μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση επανέρχεται ακραία στο προσκήνιο με την εμφάνιση και πάλι διακυμάνσεων υψηλής απόδοσης και επικινδυνότητας.

Το θετικό είναι πως από τις τραπεζικές μετοχές αποκαθίσταται σταδιακά η ισορροπία στη μετοχή της Εθνικής, ενισχύονται CosmΟΤΕ, Motor Οil, με τη σχέση ανοδικών/καθοδικών να διαμορφώνεται στο 1 προς 1.

Η αντίδραση του Γενικού Δείκτη από το επίπεδο των 2.270 μονάδων προσφέρει στους λάτρεις των ακραίων αποδόσεων την τεχνική ένδειξη πως η αγορά μπορεί να αντιδράσει έστω και βραχυπρόθεσμα και βεβαίως με αυξημένο ρίσκο.

Επειδή αναφέρονται σε διαμόρφωση κλίματος κυρίως κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σημειώνουν πως για πλειάδα μετοχών η τρέχουσα τιμή υποχωρεί από την υψηλή έτους μέχρι και 90% χαμηλότερα. Παράλληλα οι δείκτες ΜΚ40 και Small Cap80 εξακολουθούν να εμφανίζουν από την αρχή της χρονιάς αρνητική απόδοση και σε κάθε περίπτωση παραμένουν υποτιμημένοι έναντι του FTSE-20.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη η ηρεμία, καθώς υπολείπεται η αντίδραση τραπεζικών μετοχών, δηλαδή των Alpha, Εμπορικής και Πειραιώς.

Επειδή τις προηγούμενες ημέρες το μεγαλύτερο πρόβλημα είχε εντοπιστεί στη μετοχή της Alpha, εκεί ακριβώς είναι στραμμένη η προσοχή όσων προσβλέπουν στην ολοκλήρωση των πωλήσεων ξένου διαχειριστή.

Κατά συνέπεια η μετοχή της Alpha παραμένει ”σηματωρός”, ειδικά αυτή την περίοδο, για τον τραπεζικό κλάδο.

Όμως επανειλημμένα έχει τονιστεί πως μεγαλύτερο περιθώριο αντίδρασης έχουν μετοχές εταιριών των οποίων η τιμή έχει υποχωρήσει σημαντικά. Αλλωστε στις τελευταίες συνεδριάσεις η εικόνα αρκετών τίτλων της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης ήταν συγκριτικά καλύτερη από αυτήν της υψηλής.

Στην περίπτωση που το ενδεχόμενο της αντίδρασης κερδίσει έδαφος, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πάλι ακραίες διακυμάνσεις, όπως προϊδεάζουν ποσοστά μεταβολής ορισμένων εξ αυτών. Αυτή όμως είναι η ριψοκίνδυνη πλευρά του παιχνιδιού.

Η άλλη αφορά στην κατηγορία των μετοχών υγιών εταιριών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που επηρεάζονται θετικά -με ηπιότερο βέβαια ρυθμό- σε περιόδους κερδοσκοπικής έξαρσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v