Στη δίνη πιέσεων λόγω ξένων - πετρελαίου

Οι ξένοι μπορεί να έρχονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι επενδυτικοί τους οίκοι όμως φαίνεται πως ρευστοποιούν μέρος των θέσεών τους σε δεικτοβαρείς μετοχές. Η ένταση της διόρθωσης αναδεικνύει παρ’ όλα αυτά εκείνες τις λίγες μετοχές που κινούνται κόντρα στο ρεύμα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παραμένει ”βαρίδι” για την αγορά η υψηλή κεφαλαιοποίηση, ειδικότερα οι τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική να ακολουθεί την πτωτική πορεία των Alpha και Εμπορικής.

Μέχρι στιγμής για τη μετοχή της Εθνικής έχει καταγραφεί ελάχιστη τιμή στα 17,04 ευρώ, δηλαδή μόλις 4 λεπτά υψηλότερα της τιμής ”στήριξης.”

Με σημαντική και σήμερα προσφορά υποχωρεί η μετοχή της Alpha, καθώς έχει χαθεί από προχθές η επαφή με τη ”στήριξη” των 18,9 ευρώ. Μια ώρα μετά τη συνεδρίαση και οι συναλλαγές στη μετοχή της Alpha προσεγγίζουν τις 300.000 τεμάχια, με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 2,5% σε νέα χαμηλή τιμή έτους. Το σύνολο των συναλλαγών, χθες, για τη μετοχή της Alpha είχε φτάσει στα 732.000 τεμάχια.

Ανάλογα αρνητική είναι και η εικόνα που εμφανίζεται για τη μετοχή της Εμπορικής και της Πειραιώς, καθώς υποχωρούν και οι δύο σε νέες χαμηλές τιμές έτους. Αντιθέτως, οριακά κέρδη καταγράφει η μετοχή της Eurobank, αλλά με σημαντικές συναλλαγές (περί τα 270.000 τεμάχια.)

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου στάθηκαν αυτή τη φορά ”ανάχωμα” σε δυνητικές πωλήσεις, που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τη ρευστοποίηση θέσεων στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές.

Η ίσως δυναμικότερη μετοχή του FTSE-20 μαζί με τον ΟΠΑΠ, η CosmΟΤΕ, βρίσκεται σε διακύμανση χωρίς απώλειες, ενώ ο τίτλος του οργανισμού υποχωρεί κατά 0,30%. Η μετοχή της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, εν όψει της ανακοίνωσης εντυπωσιακών, όπως περιμένουν οι αναλυτές, αποτελεσμάτων (23%), συντηρεί το σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Το παρήγορο είναι πως συγκριτικά μικρότερο ποσοστό αρνητικής μεταβολής εμφανίζει ο ΜΚ40, κατηγορία όπου ”κρύβονται” οι επενδυτικές ευκαιρίες της επόμενης μέρας, ενώ σχετικά ικανοποιητική αποτιμάται η μέχρι στιγμής μεταβολή του Small Cap 80, πάντα σε σύγκριση με την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v