”Στα βαθιά” και πάλι οι αγορές λόγω πετρελαίου

”Στα βαθιά” και τα δύσκολα ξαναπέφτουν οι αγορές μετά τη χθεσινή καταγραφή ιστορικά υψηλής τιμής για το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη και τις σημαντικές απώλειες που πίεσαν και πάλι χαμηλότερα των 10.000 μονάδων τον Dow Jones. Αναμφίβολα η πετρελαϊκή κερδοσκοπία πλήττει τις αγορές μετοχών και συμπιέζει τιμές και προσδοκίες, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα τα νεύρα των όπου γης κερδοσκόπων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η συμπίεση που ασκείται στις αγορές μετοχών, αναμφίβολα και στη Σοφοκλέους, αναζητεί διέξοδο και αφορμή για κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Θα μπορούσε άραγε η ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση -ανεργία στις ΗΠΑ σήμερα να πυροδοτήσει αυτή την αφορμή; Το σχεδόν βέβαιο είναι πως στη συνεδρίαση θα δοκιμαστούν από νωρίς αντοχές και νεύρα, κυρίως των πωλητών.

Οι δυνητικοί αγοραστές έχουν την πολυτέλεια χρόνου και ρευστότητας να περιμένουν την υποχώρηση των τιμών σε όσο πιο ελκυστικά επίπεδα μπορεί να διαμορφωθούν.

Ούτως ή άλλως, τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο FTSE-20 εμφανίζουν στις τελευταίες συνεδριάσεις προβληματική εικόνα.

Οι μετοχές των Alpha και Εμπορικής κινούνται ήδη χαμηλότερα της μακροπρόθεσμης περιοχής στήριξης, ενώ η μετοχή της Εθνικής (17,32 ευρώ) προσεγγίζει επικίνδυνα τα 17 ευρώ.

Μεγαλύτερο περιθώριο ασφάλειας, μέχρι τα 16,5%, σημειώνεται για τη μετοχή της Eurobank (17,66 ευρώ), που χθες δεν αντέδρασε όπως αρκετοί ανέμεναν στα αποτελέσματα εξαμήνου.

Το δυσοίωνο για την αγορά, ειδικότερα για την υψηλή κεφαλαιοποίηση, είναι πως περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης υπάρχει σε ποσοστό που κατ’ αρχήν θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και το 2,5%.

Θα φανεί όμως στη συνέχεια και θα εξαρτηθεί από την πορεία κυρίως του S&P εάν οι ξένοι θα υποχρεωθούν να ρευστοποιήσουν, ενδεχομένως αυτή τη φορά χωρίς κέρδη, θέσεις τους σε μετοχές του FTSE-20.

Αυτό το ενδεχόμενο είναι το απευκταίο. Δεδομένου ότι από τεχνικής πλευράς στη μεσαία - χαμηλότερα κεφαλαιοποίηση καταγράφονται μεγαλύτερα περιθώρια αντίδρασης ή αμυντικότερης κίνησης, θα πρέπει να προσεχθούν σήμερα όλες εκείνες οι μετοχές που για οποιονδήποτε λόγο θα υπεραποδώσουν έναντι του FTSE.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v