Ο Τύπος της Παρασκευής

Οι προβλέπεις του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, ο τιμάριθμος τον Ιούλιο, η πιθανή αναβολή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, οι εξελίξεις γύρω από τον όμιλο της Κλωνατέξ αλλά και γύρω από το Αλουμίνιον της Ελλάδος, καθώς και τα μεγέθη εξαμήνου της Eurobank είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Παρασκευής.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Οι προβλέπεις του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, ο τιμάριθμος τον Ιούλιο, η πιθανή αναβολή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, οι εξελίξεις γύρω από τον όμιλο της Κλωνατέξ, αλλά και γύρω από το Αλουμίνιον της Ελλάδος, καθώς και τα μεγέθη εξαμήνου της Eurobank είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Παρασκευής.

Ελληνική Οικονομία: Την άμεση εφαρμογή ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος για τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και την προώθηση δέσμης διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία τον Σεπτέμβριο ζητεί το ΙΟΒΕ, σημειώνει η ”Ημερησία”.

Με τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων θα τεθεί με μεγαλύτερη οξύτητα το ζήτημα των μεσοπρόθεσμων αναπτυξιακών της ελληνικής οικονομίας αναφέρει το ”Κέρδος”, που συμπληρώνει πως το κενό που θα αφήσουν οι Ολυμπιακές δαπάνες και η έλλειψη σαφούς πολιτικού μηνύματος να προχωρήσουν οι αλλαγές στους τομείς εκείνους που η ελληνική οικονομία παρουσιάζει διαρθρωτικές αδυναμίες και προβλήματα έχει αυξήσει την αβεβαιότητα του επιχειρηματικού κόσμου για την πορεία της στο άμεσο μέλλον.

Στις προβλέψεις του ΙΟΒΕ για τη μετα-Ολυμπιακή πορεία της οικονομίας αναφέρεται και ”Το Βήμα”, που σημειώνει πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία ανάπτυξης, αλλά με πολλές προϋποθέσεις.

Αίσθηση αβεβαιότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο προσεχές μέλλον καταγράφει στην τριμηνιαία έκθεσή του το ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την ”Καθημερινή”.

Έλλειμμα: Προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει έλλειμμα που θα ξεπεράσει και το 4% του ΑΕΠ για το 2004 φαίνεται ότι είναι η κυβέρνηση, καθώς γίνονται όλο και σαφέστεροι οι λογαριασμοί της Ολυμπιάδας και προχωρά η τελική φάση της δημοσιονομικής απογραφής, αναφέρει το ”Κέρδος”.

Πληθωρισμός: Σε ανοδική πορεία βρέθηκε ο τιμάριθμος, ο οποίος τον Ιούλιο διαμορφώθηκε κοντά στο 2,9% αναφέρει η ”Ημερησία”.

Σοφοκλέους: Η άνοδος και η πτώση των τιμών των μετοχών είναι απόλυτα συμβατές με την έννοια των χρηματιστηριακών αγορών, πόσο μάλλον οι υπερβολές τόσο στην άνοδο όσο και στην πτώση, επισημαίνει η εφημερίδα ”Μέτοχος και Επενδύσεις”, που μεταξύ άλλων αναφέρει πως η κρίσιμη ώρα είναι εκείνη που οι έχοντες και κατέχοντες αποφασίζουν να αρχίσουν να μαζεύουν ”μαργαριτάρια” από τον βυθό, κάνοντας αναφορά στις εισηγμένες εκείνες που ξεχωρίζουν μέσα στην απαξίωση.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Δέκα απαγορεύσεις που αφορούν ως και τα μπουκαλάκια με μεταλλικό νερό επιβάλλει στους θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων ο ”κρυφός πόλεμος” των χορηγών, οι οποίοι έδωσαν συνολικά 570 εκατομμύρια ευρώ για να προβληθούν μέσω των ειδικών προνομίων που προβλέπονται γι’ αυτούς, τονίζουν ”Τα Νέα”.

Την ”απόρρητη” λίστα των επισήμων που θα έρθουν στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποκαλύπτει ”Το Βήμα”.

Απολύσεις: Από τον Μάρτιο έως τώρα έχουν απολυθεί 7.000 εργατοτεχνίτες από κατασκευαστικές εταιρίες των Ολυμπιακών έργων, αναφέρει η Οικονομική ”Ελευθεροτυπία”, που επισημαίνει πως ο υπουργός Απασχόλησης – Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Παναγιωτόπουλος προωθεί αναδόμηση του ΟΑΕΔ.

Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα: Την αναβολή της υιοθέτησης των ΔΛΠ για ένα χρόνο επιδιώκει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, εγχείρημα που προσκρούει επί του παρόντος στις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνει η εφημερίδα ”Μέτοχος και Επενδύσεις”.

Ασφυκτικά πιέζουν οι επιχειρηματίες το υπουργείο Οικονομικών για αναβολή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, τονίζει η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”.

Φροντιστήρια: Για ανατροπή στα φροντιστήρια, τα οποία θα ιδρύονται και από ιδιωτικά σχολεία, κάνει λόγο η ”Καθημερινή”.

Τουρισμός: Ωφελημένος θα βγει μακροπρόθεσμα ο ελληνικός προορισμός από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων υπό προϋποθέσεις, καθώς σε επενδυτικό επίπεδο δεν είναι πια τόσο ελκυστικός όσο πριν από 15 χρόνια, αναφέρει στην ”Καθημερινή” ο υπεύθυνος της TUI Γερμανίας.

ΕΧΑΕ: Για ενενήντα υποψήφιους προέδρους της ΕΧΑΕ κάνει λόγο η Ημερησία”, που συμπληρώνει πως η διαδικασία για τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Aspis Bank: Καλύπτεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όσον αφορά και στα 36,4 εκατ. ευρώ αναφέρουν πηγές της εφημερίδας ”Χρηματιστήριο”.

Κλωνατέξ - Κλωστήρια Νάουσας: Αντιπροτάσεις στο σχέδιο των τραπεζών κατέθεσε χθες στην Εθνική ο πρόεδρος του ομίλου Κλωνατέξ Θωμάς Λαναράς, αναφέρει η ”Ημερησία”.

Δύσκολες ώρες διανύουν τα Κλωστήρια Νάουσας, σύμφωνα με την εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, που αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες.

Παρατείνεται η αγωνία για τους εργαζόμενους στα Κλωστήρια Ναούσης, αναφέρει ”Το Βήμα”, σύμφωνα με πληροφορίες του οποίου δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών και της διοίκησης σχετικά με τη χορήγηση κεφαλαίων κίνησης.

Αλουμίνιον της Ελλάδος: Επιβεβαιώνουν τις συζητήσεις για το Αλουμίνιον της Ελλάδος η Alcan, η Μυτιληναίος, η Βιοχάλκο και η S&B, σύμφωνα με την ”Ημερησία”.

ΔΟΛ: Αυξημένα κέρδη παρουσίασε και πάλι ο ΔΟΛ σύμφωνα με ”Το Βήμα”, που αναφέρει πως τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 82,8%, στα 8,85 εκατ. ευρώ.

Νηρεύς: Το ”πράσινο” φως για τη σωτηρία της Seafarm Ionian είναι πιθανόν να δώσουν σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες της ”Εξπρές”, οι εμπλεκόμενες τράπεζες, αποδεχόμενες το σχέδιο που έχει καταθέσει η Νηρέας για τη σωτηρία της χειμαζόμενης εταιρίας.

Αποτελέσματα εξαμήνου: Στα οικονομικά μεγέθη εξαμήνου των Eurobank, Πετζετάκις, Καλπίνης Σίμος αναφέρονται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v