Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επαφή με τους ταύρους η Σοφοκλέους

Οι αποφάσεις των G 20 αλλά και της FASB προκαλούν ευφορία στις διεθνείς αγορές αλλά και το ΧΑ, που χθες κατέγραψε τη δεύτερη ισχυρότερη άνοδο του 2009. Ανοδική τάση για σήμερα με απαραίτητες διορθώσεις σε εξέλιξη.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
΄΄Για την τεχνικότητα των αγορών που μέχρι τώρα …ξεδιπλώνεται με νομοτελειακή προσήλωση΄΄ κλείναμε την αναφορά μας της 31/3 με τον εύγλωττο τίτλο ΄΄προθέρμανση (;) για την επόμενη άνοδο.

Και δεν έχουμε λόγο να αναθεωρήσουμε προς το χειρότερο την εκτίμηση μας, πως οι αγορές-δηλαδή η Wall είναι εντός παιδιάς του βραχυμεσοπρόθεσμου ανοδικού κύκλου, που θα λειτουργήσει κατευναστικά για τα χρηματιστήρια.

Εκτίμηση που ενισχύεται όχι τόσο από την χθεσινοβραδυνή θεαματική κίνηση του αμερικανικού χρηματιστηρίου, με τον Dow να επανέρχεται υψηλότερα των 8.000 μονάδων ούτε από την ακραία μεταβολή της δικής μας αγοράς χθες όσο από την αρμονικότητα της κίνησης.

Επιπρόσθετα από την βεβαιότητα των ισχυρών ιδιωτικών επενδυτικών κύκλων, οι οποίοι-θα το επαναλάβουμε για πολλοστή φορά- έχουν πάρει το ΄΄πάνω χέρι΄΄ στο ΧΑ και με έντεχνη μετακύλιση θέσεων-ρευστότητας οδηγούν τις θέσεις τους υψηλότερα.

Πόσο; Θα εξαρτηθεί από την πορεία της Wall και του ενδεχόμενου υπέρβασης και του 9.000 χίλιαρου σε δεύτερη φάση, τις αντοχές του Συστήματος και το κατά πόσον θα ακολουθήσουν από υψηλότερες τιμές άλλοι επενδυτικοί κύκλοι.

Ο Γενικός Δείκτης από τις 1.752,8 μονάδες δηλαδή τα υψηλά της χθεσινής συνεδρίασης ΄΄δείχνει΄΄ τουλάχιστον διαγραμματικά τις αντοχές του. Με πιθανότατη στήριξη την περιοχή των 1680 μονάδες και με τις απαραίτητες διορθώσεις φαίνεται πως εισέρχεται σε έναν κύκλο που θα μπορούσε να τον οδηγήσει σημαντικά υψηλότερα.

Με την Εθνική χθες να οδηγεί τις τράπεζες, να περνά με άνεση τα 12 ευρώ διαγράφοντας μία αντίδραση από τα 11,05 ευρώ(χαμηλά της 1/ 4 ) για να δώσει σημαντικές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες σε όσους είχαν προνοήσει να λάβουν έγκαιρα θέσεις.

Όπως σημείωνε χθες σημαίνον στέλεχος της αγοράς οι κινήσεις των μεγαλομετόχων τραπεζικών ομίλων (Σπ. Λάτση, Ιωάννη. Κωστόπουλου, Μιχ. Σάλλα) αλλά και άλλων συγκεκριμένων επιχειρηματιών οριοθετούσαν τα χαμηλά των μετοχών τους και στοχοθετούσαν τις βλέψεις τους για τη συνέχεια.

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσον πήραν αυτοί ή άλλοι γνωρίζοντες τα χαρτιά από τον…πατριώτη, όπως εύγλωττα αναφέρει ο Θάνος Σταυρόπουλος η ουσία όμως είναι πως έχουν τον πρώτο λόγο για τα συνέχεια.

Οι τράπεζες με οδηγό την Εθνική (που τεχνικά παραπέμπει σε κίνηση πολύ υψηλότερα των 14-14,5 ευρώ) οι τράπεζες θα ακολουθήσουν το…ράλι που έχει ξεκινήσει στη Wall με ΄΄μοχλό΄΄ τον τομέα των επενδυτικών τραπεζών ( ο δείκτης των οποίων θα υπενθυμίσουμε για ακόμη μία φορά πως υπεραποδίδει έναντι των DJIA S&P500 με σχετικές παραπομπές στα διαγράμματα της eZMarket στον Εκηβόλο).

Σε αυτή την περίπτωση με τις π ά ν τ α απαραίτητες διορθώσεις οι βασικοί δείκτες περνούν ΚΜΟ 30 ημερών με αυξημένες συναλλαγές ο FΤ 20 υπερβαίνει τις 920 μονάδες στις επόμενες συνεδριάσεις και ενισχύεται περαιτέρω η φορά για μετοχές των Alpha Bank, Marfin Popular, Τιτάν, Eurobank, 3Ε αλλά και χαρτιών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Μία τέτοια κίνηση είναι έτοιμοι και ανάλογα προετοιμασμένοι να αξιοποιήσουν αρκετοί γνωστοί επενδυτικοί κύκλοι και σχήματα ιδιωτών-χρηματιστών-βασικών μετόχων που επαναδραστηριποιούνται τις τελευταίες μία-δύο εβδομάδες.

Από τον ΜΕΤΟΧΟ, που κυκλοφορεί σήμερα, με χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο "Εισηγμένες ΦΩΣ στο ΤΟΥΝΕΛ΄΄ γίνεται μία εκτενής αναφορά στα αποτελέσματα του 2008 και τις όποιες ελπίδες για το δεύτερο εξάμηνο του 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v