Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλή μεταβλητότητα στη Σοφοκλέους

Ακόμη μία συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας με τον Γενικό Δείκτη όμως να αγγίζει τις 1.700 μονάδες. Στην επίθεση ξανά η Εθνική προς τα 12 ευρώ, υπεραπόδοση για Alpha Bank, Marfin Popular Bank, Μυτιληναίο.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στο 6,7% διαμορφώνονταν μέχρι πριν από λίγο η ενδοσυνεδριακή διακύμανση για τη μετοχή της Εθνικής σε ακόμη ένα θεαματικό "γύρισμα" μίας εισηγμένης 5,7 δισ. ευρώ. Κάτι ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία κινείται και η ελληνική αγορά, του βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα που έχουν οι κινήσεις πολλών παικτών κυρίως όμως του κλίματος που διαμορφώνεται και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης, με διακύμανση 2,3%, περνά και πάλι στο…πράσινο δοκιμάζοντας και πάλι τις 1.700 μονάδες. Για πρώτη φορά μετά τη συνεδρίαση της 27/3 επιβεβαιώνοντας κατά πάσα πιθανότητα τις πρώτες στηρίξεις για τον ΓΔ και τον ftse20.

Οι ισχυροί ιδιώτες επενδυτές, που διαδραματίζουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στο ΧΑ είχαν καταστήσει εξ΄αρχής τις προθέσεις τους αφού δεν έδειξαν να ανησυχούν ούτε στην αρχή της συνεδρίασης όταν η αγορά διόρθωνε προς τις 1.660 μονάδες.

Πριν από λίγο, περί τις 30-35 μονάδες υψηλότερα, με τις απώλειες για Εθνική να έχουν δώσει τη θέση τους σε θετική απόδοση μέχρι 1,9% υψηλότερα με τον τίτλο να "βλέπει" και τα 12 ευρώ. Ανάλογη πορεία ακολουθούν η μετοχή της Alpha Bank στα 5,19 ευρώ (με 4,2%), Marfin Popular στα 1,59 ευρώ (1,9%) και Κύπρου στα 2,33 ευρώ (1,7%) και η πλειονότητα των τίτλων του Ftse20, που επανέρχεται προς την ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων.

Όλα αυτά με συναλλαγές 54 εκατ. ευρώ καθώς αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνται σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, 3Ε, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, Intralot.

Το ενδιαφέρον, με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς, είναι πως οι ισχυροί ιδιωτικοί επενδυτικοί κύκλοι δεν δείχνουν ούτε να βιάζονται ούτε να έχουν λόγο (και πιθανώς συμφέρον) να τραβήξουν άμεσα τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.

Η τακτική τους παραμένει περίπου η ίδια από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα και συνίσταται στο σταδιακό "κτίσιμο θέσεων" σε μία ομάδα μετοχών εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενώ από τις αρχές Μαρτίου ανάλογη θέση είχαν για τραπεζικούς τίτλους. Από τη στιγμή, μάλιστα που μέχρι τώρα εγγράφουν σημαντική απόδοση για τα χαρτοφυλάκια τους δεν διαφαίνεται αλλαγή στάσης.

Κατά κάποιο τρόπο θα λέγαμε πως λειτουργούν εξισορροπητικά απορροφώντας μεγάλο μέρος από την προσφορά ακόμη και ξένων διαχειριστών. Μέχρι στιγμής η τάση βασικών δεικτών παραμένει βραχυπρόθεσμα ανοδική αν και ζητούμενη κατά την εκτίμηση μας είναι η διαμόρφωση της βραχυμεσοπρόθεσμης ανοδικής φοράς της αγοράς. Και αυτό "κτίζεται" με υπομονή, επιμονή και χωρίς βιασύνες.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές μετοχές από το αρχικό 1 / 2 έχει σχεδόν ισοσκελιστεί, καθώς για 75-80 μετοχές σημειώνεται θετική μεταβολή. Με βάση τις συναλλαγές ο Βωβός στα 2,4 ευρώ, η Moda Bagno στα 0,7 ευρώ, ο Καράτζης στα 0,87 ευρώ, ο Τηλέτυπος στα 5,5 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v