Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΟ: Πώς φορολογούνται τα μερίσματα σε μετοχές

Μετά την αφαίρεση ποσοστού 10%, θα πρέπει να γίνεται η κεφαλαιοποίηση κερδών προς διανομή, από ανώνυμες εταιρείες που θα διανείμουν μέρισμα σε μετοχές αντί μετρητών.

  • της Έλενας Λάσκαρη
ΥΠΟΙΟ: Πώς φορολογούνται τα μερίσματα σε μετοχές
Μετά την αφαίρεση ποσοστού 10%, θα πρέπει να γίνεται η κεφαλαιοποίηση κερδών προς διανομή, από ανώνυμες εταιρείες που θα διανείμουν μέρισμα σε μετοχές αντί μετρητών. Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις αναφορικά με τον τρόπο φορολόγησης των μερισμάτων με συντελεστή 10%, όταν διανέμονται μετοχές αντί μετρητών.

Όπως είναι γνωστό, για διανεμόμενα κέρδη που εγκρίνονται από γενικές συνελεύσεις από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά, γίνεται παρακράτηση φόρου 10%. Η παρακράτηση ενεργείται κατά την καταβολή ή την εγγραφή των εισοδημάτων αυτών σε πίστωση των δικαιούχων και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από ένα μήνα από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

Σε περίπτωση διανομής μερισμάτων από κέρδη προηγούμενων χρήσεων, η παρακράτηση φόρου ενεργείται μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της σχετικής απόφασης από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Ο παρακρατηθείς φόρος αποδίδεται με την υποβολή δήλωσης στο Δημόσιο εφάπαξ εντός του επόμενου μήνα από αυτόν εντός του οποίου έγινε παρακράτηση.

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι παρακράτηση φόρου πρέπει να γίνεται στο ποσό των μερισμάτων ή επί της αξίας των μετοχών που διανέμει η ανώνυμη εταιρεία στους μετόχους της ως μέρισμα, κατά περίπτωση. Όταν η ανώνυμη εταιρεία αποφασίζει τη διανομή μερισμάτων με τη μορφή μετοχών που θα εκδοθούν αντί της καταβολής μετρητών, τα προς διανομή κέρδη θα πρέπει πρώτα να κεφαλαιοποιηθούν.

Επειδή ο φόρος 10% επί των μερισμάτων παρακρατείται από το ποσό που καταβάλλεται στους μετόχους, τους οποίους και βαρύνει, συνάγεται, ότι το προς κεφαλαιοποίηση ποσό κερδών θα είναι αυτό που απομένει μετά την αφαίρεση του φόρου 10%, καθόσον σε διαφορετική περίπτωση η ανώνυμη εταιρεία είτε θα διένειμε μεγαλύτερο ποσό μερισμάτων στους μετόχους από αυτό που αποφάσισε η γενική συνέλευση, είτε θα έπρεπε να επιβαρυνθεί η ίδια με τον εν λόγω φόρο, παρά το γεγονός ότι δεν είναι υποκείμενη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v