Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδρά η Σοφοκλέους μέσω των blue chips

Αντίδραση στη Σοφοκλέους με υπεραπόδοση για Alpha, Marfin Popular, Κύπρου, Eurobank αλλά και για Μυτιληναίο, Κύπρου, Ελληνικά Πετρέλαια. Μένει να επιβεβαιωθεί σήμερα– αύριο η τάση στη Wall Street.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με μικρό "ανοδικό χάσμα" ξεκίνησε η ημέρα, καθώς οι αγοραστές επιχείρησαν να τραβήξουν από προσυνεδρίαση κιόλας την Εθνική σε απόσταση ασφαλείας πάνω από τα 10,6 ευρώ.

Κίνηση, που επεκτάθηκε στο διάστημα 10.25- 10.29΄στο σύνολο των τραπεζικών μετοχών και λοιπών χαρτιών του FΤ 20, καθώς βοηθούσε η Φραγκφούρτη και αρκετές ευρωπαϊκές αγορές.

Ετσι το gap των 1.640,5-1.629,7 μονάδων αποτελεί για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα σημείο αναφοράς για σήμερα-αύριο. Επιμένουμε στο διήμερο 31/3-1/4 καθώς σε αυτές τις συνεδριάσεις εκτιμάται, πως θα επιβεβαιωθεί (ή όχι) της τεχνικότητας των Dow Jones και S& P 500.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να θεωρήσουμε την ζώνη των 7.200 και πάνω μονάδων για τον DJIA ως την νέα ισχυρή στήριξη της αμερικανικής αγοράς και πιθανού εφαλτηρίου για τον επόμενο ανοδικό κύκλο. Λίγη υπομονή, παρά το ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε καλά με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά προς τις 1.657 μονάδες και τον 20άρη να κερδίζει από νωρίς πολύτιμους πόντους.

Η μετοχή-κλειδί του ΧΑ, η Εθνική ξεκίνησε "βιαστικά" με ένα μικρό ανοδικό χασματάκι, που θα πρέπει να μας κρατήσει σε επιφυλακή μέχρι να αποσαφηνισθεί η φορά της μετοχής. Είναι βέβαια ενθαρρυντική ένδειξη η άμεση (επαν)εμφάνιση των αγοραστών, που δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την παρουσία στη χώρα μας του ισχυρότατου νορβηγικού χαρτοφυλακίου (όπως αναφέρει σε σχετικό θέμα του o Χρ. Κίτσιος), αλλά και την πεποίθηση διορατικών παραγόντων πως η συγκυρία προσφέρεται για επενδυτικές κινήσεις.

Η Εθνική προς τα 11 ευρώ, φορά που αν κρατήσει ακόμη δ ύ ο συνεδριάσεις θα "δένει" τα 10,6-10,8 ευρώ ως σημείο αναφοράς για τις επόμενες εβδομάδες. Στην εν λόγω περιοχή των 10,6-10,8 ευρώ είχαν επιμείνει ισχυροί ιδιωτικοί επενδυτικοί κύκλοι καθιστώντας σαφή την πρόθεση τους από τη χθεσινή συνεδρίαση ( δες σχετική χθεσινή αναφορά μας για…εκτεταμένο τραπεζικό ξεφόρτωμα).

Ο FΤ 20 προς τις 830 μονάδες, καθώς στο έναυσμα της Εθνικής ανταποκρίθηκαν άμεσα η Eurobank προς τα 4,11 ευρώ, Alpha Bank στα 4,91 ευρώ(με 5%) ενώ ανάλογα ακολουθούν Marfin Popular στα 1,52 ευρώ, Κύπρου στα 2,24 ευρώ, Πειραιώς στα 4,87 ευρώ. Συνολικότερη όμως η κίνηση καθώς ρευστότητα εισρέει από την αρχή σε μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, περνά και τα 7 ευρώ, 3 Ε στα 10,5 ευρώ, Motor Oil στα 7,53 ευρώ, Μυτιληναίος στα 3,68 ευρώ.

Πριν από περίπου δέκα λεπτά είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές περισσότερες των είκοσι εκατομμυρίων ευρώ (επίσης ενθαρρυντική ένδειξη) ενώ η αναλογία διαμορφώνονταν στο περίπου 4 προς 1 με 85-90 μετοχές στο συν. Με βάση τις συναλλαγές των πρώτων 45-50΄ξεχώριζαν τα ΚΑΕ στα 4,09 ευρώ, Παρνασσός στα 1,61 ευρώ, Proton Bank στα 0,53 ευρώ, Χαλκόρ στα 0,81 ευρώ, Υγεία στα 1,69 ευρώ.

Από την πρώτη εικόνα της συνεδρίασης θεωρούμε ενθαρρυντικότατη την… ανταπόκριση των αγοραστών, την ανάληψη από την αρχή πρωταγωνιστικού ρόλου από την Εθνική(και ακόλουθα από τις υπόλοιπες τράπεζες) , τις συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές. Και περιμένουμε την επιβεβαίωση (ή όχι) άμεσα των νέων σημαντικών στηρίξεων για τους DJIA και S& P500.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το  θ ε τ ι κ ό  σενάριο τότε το πιθανότερο είναι πως θα βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για τον επόμενο ανοδικό κύκλο, που όπως επιμένουν οι διορατικοί παίκτες θα είναι πολύ μεγαλύτερης διάρκειας και ισχυρότερης απόδοσης από την τελευταία ακραία αντίδραση-προπομπό της βραχυ- μεσοπρόθεσμης τάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v