Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική διόρθωση με οδηγό την Εθνική στο ΧΑ

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση πτώσης με τις τράπεζες αρνητικό πρωταγωνιστή και περιορισμένο τζίρο. Πτώση για ΕΤΕ (7,67%), MPB (6,96%), Κύπρου (6,17%), ΙΝΛΟΤ (6,98%). Ο ΟΤΕ δεύτερος στις κεφαλαιοποιήσεις.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σημαντικής πτώσης, με τις Τράπεζες να παραμένουν πρωταγωνιστές και στα πάνω και στα κάτω της Αγοράς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο ανοδικό σερί των 5 συνεδριάσεων που προηγήθηκε (από 19 έως και 26/3/09) ο Τραπεζικός δείκτης έγραψε αθροιστικά κέρδη 19,52%, ενώ οι δύο τελευταίες αρνητικές συνεδριάσεις τον “αποψίλωσαν” κατά 10,64%.

Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν βρίσκεται σε εξέλιξη η αναμενόμενη διόρθωση που λίγο παρακάτω πρέπει να εξαντλεί τα όριά της, ή επιστρέφουν δριμύτερες οι επιφυλακτικότητα και οι ανησυχίες.

Πάντως ο σημερινός χαμηλός όγκος, δείχνει περισσότερο στάση αναμονής των αγοραστών και λιγότερο επιθετικές διαθέσεις από πλευράς πωλητών.

Ασφαλώς και δεν έλειψαν και οι λίγες εκπλήξεις από πλευράς δημοπρασιών. Οι τελευταίες έκλεισαν στο υψηλό ημέρας Τιτάνα και Ελ. Πετρέλαια και στο χαμηλό ημέρας Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο, Εθνική και Intralot.

Επίσης για όσους παρακολουθούν στενότερα τις κεφαλαιοποιήσεις του FTSE, μετά και την σημερινή συνεδρίαση ο ΟΤΕ πέρασε στην δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. (πίσω από τον ΟΠΑΠ) αφήνοντας στην Τρίτη θέση την Εθνική.

Στην περιοχή μεταξύ των 1.620 - 1.590 μονάδων εντοπίζει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ τη ζώνη στήριξης για το Γενικό Δείκτη, επισημαίνοντας ότι οι όγκοι συναλλαγών που θα συνοδεύσουν την υποχώρηση θα κρίνουν τον χαρακτηρισμό για την κίνηση της Αγοράς. Αν δηλαδή θα είναι διόρθωση ή πτώση.

Προς το παρόν, τονίζει η ΑΧΕ, η Σοφοκλέους κρατάει τον χαρακτήρα διόρθωσης και όσο η Αγορά θα παραμένει πάνω από την περιοχή αυτή το ανοδικό σενάριο θα διατηρεί τις πιθανότητες επέκτασης του προς τις 1900 – 1950 μονάδες.

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος και οι απόψεις άλλων επαγγελματιών του χώρου, με την Fortius Finance να εκτιμά ότι το όποιο “pull back” πρέπει να ολοκληρωθεί για τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 1626 μονάδων και τον FTSE στην περιοχή των 800 μονάδων και την Artion ΑΧΕΠΕΥ ότι από τεχνικής απόψεως ζητούμενο είναι η διατήρηση των Γενικού Δείκτη και FTSE πάνω από τις 1591 μονάδες και 793 μονάδων προκειμένου να μην αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες αντιστροφής της βραχυπρόθεσμης ανοδικής κίνησης του Μαρτίου.

Ασφαλώς την εβδομάδα που ξεκίνησε, εκτός από τη σύνοδο του G-20, το ενδιαφέρον των επενδυτών αναμένεται να εστιασθεί στην απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια (εκτιμήσεις για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στο 1%) και στα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ (ιδιαίτερα στην μεταποιητική δραστηριότητα και την ανεργία στις 01/04 και 03/04 αντίστοιχα).

Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τους τελευταίους μήνες, μπορεί να οδηγήσει μέρος των χρημάτων των επενδυτών από τις προθεσμιακές καταθέσεις στα μερίσματα των μετοχών, έχοντας ως κοινό χαρακτηριστικό το βραχυπρόθεσμο της επένδυσης και σημαντική διαφορά το υψηλότερο ρίσκο.

Οι απαισιόδοξοι (που παραμένουν οι περισσότεροι) επισημαίνουν ότι ακόμα και αν οι ρυθμοί ανάπτυξης επιστρέψουν σε ανοδικό έδαφος αυτό το έτος, η Αγορά θα αντιμετωπίσει θεμελιώδη προβλήματα όπως τις μαζικές πτωχεύσεις, τα "παγωμένα" κέρδη, την παγκόσμια επιβράδυνση, το υπερβολικό απόθεμα απούλητων κατοικιών και τις απώλειες στις αγορές εργασίας.

Ανάμεσα στους προαναφερθέντες και η Morgan Stanley που εκτιμά ότι “τέρμα το μίνι ράλι που είχε ξεκινήσει πριν από τρεις εβδομάδες” και προτρέπει τους επενδυτές να προχωρήσουν στην πώληση των (Αμερικανικών) μετοχών τους ώστε να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.

Πιο συγκεκριμένα, η MS ανέφερε ότι οι Αμερικανικοί δείκτες είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν τις επόμενες συνεδριάσεις την μεγαλύτερη βουτιά από την εποχή του 1930, εξαιτίας των επικείμενων ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων τα οποία αναμένονται πάρα πολύ αδύναμα.

Αντίθετα συγκρατημένα αισιόδοξη η JP Morgan τονίζει πως δεν αναμένονται νέα χαμηλά για τις μετοχές και πως οποιαδήποτε οπισθοχώρηση της Αγοράς θα πρέπει να αποτελεί ευκαιρία για είσοδο στις μετοχές. Όπως τονίζει μπαίνουμε στην φάση των «αγορών στις βουτιές της Αγοράς», καθώς οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι ακόμη πάρα πολύ ελκυστικές.

Από εκεί και πέρα τα “εισαγόμενα” νέα παραμένουν αρνητικά. Έτσι στην Ευρωζώνη στο ιστορικό χαμηλό των 64,6 μονάδων βρέθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος. Υποχώρησαν περαιτέρω η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, στις -38 και -34 μονάδες αντίστοιχα.

Αρνητικά μηνύματα και από την πέραν του Ατλαντικού όχθη, με πρώτη είδηση την απόρριψης της έκκλησης των GM και Chrysler για επιπλέον κρατικά δάνεια, ενώ εξετάζεται η χρεοκοπία τους να είναι τελικά η καλύτερη λύση.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η χθεσινή συνέντευξη του υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner, ο οποίος ανάφερε πως "ορισμένες Αμερικανικές Τράπεζες θα χρειαστούν αρκετά μεγάλη κρατική βοήθεια".

Με “βαθύ κάθισμα” το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης στην Wall, Street, ενώ σύντομα αρχίζει και η περίοδος αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου με την Αlcoa, να ανακοινώνει πρώτη αποτελέσματα στις 7 Απριλίου.

Στις μετοχές του FTSE “πράσινη παραφωνία” οι Τιτάν (+5,17%), Ελ. Πετρέλαια (+1,74%) και Coca-Cola (+1,17%). Απλά θετικό πρόσημο για τον ΟΠΑΠ και αμετάβλητος ο τίτλος της Motor Oil.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Εθνική (-7,67%), ενώ ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του 6% Κύπρου, Intralot, MPB, του 5% ο Μυτιληναίος και του 4% η Eurobank.

Με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρας, Alpha Bank, MIG, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν ΟΤΕ, Αγροτική, Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με έντονα πτωτικές διαθέσεις και στις 10.38 “είδε” το χαμηλό ημέρας των 1618,77 μονάδων. Από εκεί και πέρα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και χωρίς διαθέσεις έντονης αντίδρασης και έκλεισε στις 1629,68 μονάδες με απώλειες 2,52%, ενώ ο τζίρος σημαντικά συρρικνωμένος στα 93 εκατ. από τα οποία τα 8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα με 39 ανοδικές μετοχές έναντι 166 πτωτικών και 24 τίτλοι με απώλειες από 7 έως 20%.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v