Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το βλέμμα σε ΗΠΑ-αποτελέσματα το ΧΑ

Η λήξη της περιόδου ανακοινώσεων τριμήνων των ελληνικών εταιριών αλλά κυρίως, η έναρξη των ανακοινώσεων α' τριμήνου στις ΗΠΑ καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την τάση. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, στη Σοφοκλέους, όπως εύγλωττα αναφέρει ο Θάνος Σταυρόπουλος.

Με την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδοφόρων θέσεων να…συγχρονίζεται με την διόρθωση της Wall και τους ενεργούς παίκτες να μεταφέρουν μέρος της ρευστότητας τους σε θέσεις πώλησης στο ΧΠΑ, σε μετοχές εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης και τίτλους εταιρειών που είχαν υστερήσει στην τελευταία αντίδραση.

Παράλληλα επιχειρείται αντιστάθμιση μετοχικών θέσεων μέσω της ΔΕΗ (πρόγευση δόθηκε χθες με το 2,3% στα 13,6 ευρώ) και λιγότερο σε ΟΠΑΠ-ΟΤΕ. Αναλυτές υποστηρίζουν, πως όσο η διόρθωση του Γενικού Δείκτη εξελίσσεται εντός του εύρους των 1.780-1.620 μονάδων, η τάση δεν ακυρώνεται. Θεωρούν δε ως λογική την υποχώρηση του ΓΔ ακόμη και μέχρι την περιοχή των 1.580 μονάδων, κίνηση που θα κάλυπτε όλα τα τεχνικά χάσματα που δημιουργήθηκαν στην διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης.

Η ουσία, όπως υποστηρίζει και ο Μάνος Χατζηδάκης είναι, πως με τη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης τερματίζεται ένας κύκλος έντεκα συνεχόμενα ΄΄πτωτικών μηνών΄΄ που έφερε αγορά και επενδυτές στα πρόθυρα της απόγνωσης.

Μένει να φανεί στις επόμενες συνεδριάσεις κατά πόσον η…αναλαμπή του Μαρτίου -απόλυτα δικαιολογημένη από τεχνικής πλευράς- μπορεί να αποτελεί προπομπό ενός επόμενου ανοδικού κύκλου σαφώς μεγαλύτερης διάρκειας και ισχυρότερης έντασης. Μίας κίνησης, που θα έδινε την…ψευδαίσθηση σε αρκετούς πως οι αγορές "είδαν τα χειρότερα".

Εν πάσει περιπτώσει μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα πρέπει η διόρθωση που μεσολαβεί να μην υπερβεί τεχνικά όρια και να αποτελέσει σημείο αναφοράς- επανατοποθετήσεων για τη συνέχεια.

Την ερχόμενη Τρίτη ολοκληρώνεται και η περίοδος ανακοίνωσης οικονομικών μεγεθών χρήσης 2008 με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ να διαπιστώνει υποχώρηση 39,6% στα κέρδη 99 εισηγμένων, με διόρθωση των EBITDA κατά 19% με τις εταιρείες να μοιράζουν μερίσματα ύψους 2 δις. ευρώ. Λίγες μέρες αργότερα, από τις 7 Απριλίου αρχίζει ο κύκλος ανακοίνωσης των μεγεθών πρώτου τριμήνου των αμερικανικών επιχειρήσεων με την Alcoa να ξεκινά πρώτη.

Μένει να φανεί κατά πόσον οι αμερικανοί έχουν… ποντάρει σωστά και η Wall μπορεί να οδηγηθεί σε μία επόμενη ανοδική αντίδραση και να ηγηθεί ανάλογης κίνησης στα διεθνή χρηματιστήρια.

Σε αυτή την περίπτωση οι χαμηλές τιμές που προοιωνίζεται ότι θα σημειωθούν τις επόμενες συνεδριάσεις ενδέχεται να είναι ικανά σημεία αναφοράς-εισόδου όσων ασπάζονται αυτή την τεχνική προσέγγιση.

Επιπρόσθετα θα πρέπει για τις επόμενες ημέρες να συνεκτιμηθεί πως για παράδειγμα η μετοχή της Εθνικής παρά το μείον 6,82% της Παρασκευής "κρατά" ποσοστό αντίδρασης 30,75% από τα χαμηλά των 8,78 ευρώ. Σημειωτέον πως η μετοχή της ΔΕΗ μετά και τη χθεσινή αντίδραση κυμαίνεται 57,04% υψηλότερα του πυθμένα των 8,66 ευρώ.

Κατά την εκτίμηση μερίδας παικτών μετοχές του Ftse20, που υποαπέδωσαν στη διάρκεια της τελευταίας αντίδρασης θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ισχυρότερες αντιστάσεις την επόμενη εβδομάδα. Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Motor Oil, Αγροτική, Μυτιληναίος είναι ενδεικτικές περιπτώσεις.

Παράλληλα δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η προσπάθεια ορισμένων παικτών να μεταφέρουν μέρος της ρευστότητας και του ενδιαφέροντος τους προς μετοχές εταιρειών μεσαίας αποτίμησης. Όμως ακόμη και αυτή η τακτική θα εξαρτηθεί από την έκταση, την ένταση της διόρθωσης των Dow Jones- SP500 και της επιβεβαίωσης ή όχι της τεχνικότητας των αγορών.

-----------------------------------------------------------------------

Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ,  "τεχνικά, ο Γενικός ?είκτης συνέχισε ακάθεκτος προς την κυριότερη άµεση ζώνη αντίστασης, τις 1.750 µονάδες, όπου ήταν αναµενόµενο να γίνει κάποιας µορφής κατοχύρωση κερδών η οποία βρίσκεται ακόµα σε πολύ πρώιµο στάδιο.

Οι ταλαντωτές βρίσκονται κοντά σε υπερτιµηµένες ζώνες µετά από αρκετό διάστηµα όπως συµβαίνει και σε πολλές επιµέρους εταιρίες που κατέγραψαν σηµαντικές αποδόσεις αυξάνοντας το ενδεχόµενο συνέχισης της διόρθωσης που ξεκίνησε την Παρασκευή.

Όσο η αγορά δεν υπερβαίνει τις 1720 µονάδες η διόρθωση θα βρίσκεται σε εξέλιξη µε κύριο γνώρισµα την αναδιάρθρωση θέσεων η οποία συνήθως έρχεται µετά από ανακοινώσεις κερδών και αναθεωρήσεις κερδοφορίας. Το βάθος και η διάρκεια αυτής της διόρθωσης θα κρίνει το επόµενο κοµµάτι αυτής της ανόδου.

Αν συντελεσθεί µε γρήγορο τρόπο και δεν διασπαστούν επίπεδα που έχουν κάποια σηµασία
όπως αυτά των κινητών µέσων των 30 και 15 ηµερών (1.590- 1.600 µονάδες) τότε η αγορά βλέπει σε δεύτερο χρόνο τις 1.920 µονάδες. Αν η ένταση των ρευστοποιήσεων δεν περιοριστεί πάνω από τις 1600 µονάδες τότε η τεχνική εικόνα επιβαρύνεται σηµαντικά βάζοντας τέλος στο βραχυπρόθεσµο ράλι και πιθανότατα θα βάλει σε δοκιµασία νέων χαµηλών το Γενικό ?είκτη.

Προς το παρόν η αγορά µας βρίσκει περισσότερο διατεθειµένους να αγοράσουµε ρίσκο στην περιοχή των 1.630 – 1.640 µονάδων µε κοντινό περιθώριο περικοπής ζηµιών καθώς εκτιµούµε ότι η δοµή και η ποιότητα της ανόδου διαφέρουν από όσες έχουν προηγηθεί στους τελευταίους 15 µήνες κάνοντας την πιο ποιοτική και σαφώς πιο κερδοφόρα από τις άλλες".

-----------------------------------------------------------------

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.671,80 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 1,45%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να συρρικνωθούν στο -6,42%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 1,82%, ο Mid 40 ενισχύθηκε 3,61%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,75% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, δεκατρείς ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη ενώ μόλις τέσσερις υποχώρησαν, με απώλειες μεταξύ 0,21% έως4,59%.

Τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψαν ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (6,94%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (6,37%) και της Υγείας (4,95%).

Απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Κατασκευών & Υλικών (-4,59%), των Ταξιδιών Αναψυχής (-3,38%) και των Τροφίμων & Ποτών (-2,41%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΝΙΚΑΣ (45,92%), Unibios (27,78%), PC Systems (23.33%), Χαιδεμένος (17,70%), ΕΥΑΘ (17,35%), Ξυλεμπορία ΠΑ (16,47%), MPB (15,33%), Τεχνικές Εκδόσεις (15,22%), Medicon Ελλάς (14.64%) και Εγνατία Τράπεζα (14,39%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ξυλεμπορία ΚΑ (-30,00%), Altec (-23.81%), Νεώριον (-15,87%), Βωβός Μπάμπης (-13,50%), Microland Comp. (-12,50%), Κυριακίδης (-8,82%), Τιτάν κο (-8,71%), Κατσέλη Υιοι (-8,33%), Σάνυο Ελλάς (-8,00%) και Profile (-7,41%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v