Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς σχολιάζουν το έτος Μυτιληναίου-Μέτκα οι ΑΧΕ

Τη μεταλλευτική δραστηριότητα επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές ως τον παράγοντα πίσω από την πίεση στην κερδοφορία της Μυτιληναίος, ενώ στα θετικά των μεγεθών εντοπίζουν την ισχυρή επίδοση της Μέτκα.

Πώς σχολιάζουν το έτος Μυτιληναίου-Μέτκα οι ΑΧΕ
Τη μεταλλευτική δραστηριότητα επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές ως τον παράγοντα πίσω από την πίεση στην κερδοφορία της Μυτιληναίος, ενώ στα θετικά των μεγεθών εντοπίζουν την ισχυρή επίδοση της Μέτκα.     

Αδύναμα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η Μυτιληναίος για το σύνολο του 2008 η Εθνική - P&K, ενώ στα θετικά επισημαίνει την ισχυρή λειτουργική επίδοση του τέταρτου τριμήνου που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, γεγονός το οποίο αποδίδει στην απότομη μείωση του κόστους (π.χ. καύσιμα) που επηρεάζει τη μεταλλευτική δραστηριότητα και στην ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Η Εθνική - P&K αναφέρεται και στην απόφαση της διοίκησης να προσφέρει μέρισμα 0,10 για το Μυτιληναίο και 0,4 ευρώ για τη Μέτκα.

Σε ό,τι αφορά τη Μέτκα, η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι η εταιρία εξακολουθεί να παράγει ισχυρά αποτελέσματα και τη θεωρεί προτιμότερη επενδυτική επιλογή από τον όμιλο. Η Εθνική - P&K διατηρεί τη σύσταση "outperform" και για τις δύο μετοχές, έχοντας θέσει τις τιμές-στόχους υπό αναθεώρηση.

Για αδύναμα αποτελέσματα κάνει λόγο και η HSBC, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτά ξεπέρασαν τις προσδοκίες της, όπως και τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις σε επίπεδο EBITDA. Η χρηματιστηριακή αποδίδει την πίεση στην κερδοφορία του ομίλου στις μεταλλευτικές και εξορυκτικές δραστηριότητες, ενώ και αυτή τονίζει την καλή επίδοση του τελευταίου τριμήνου.

Για τη Μέτκα η HSBC αναφέρει ότι απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της όσον αφορά στα αποτελέσματα αλλά και στο μέρισμα, το οποίο οι προβλέψεις υπολόγιζαν στο 0,63 ευρώ.

Αντίστοιχα των εκτιμήσεων χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα του ομίλου η Alpha Finance, ενώ μεγαλύτερα των εκτιμήσεων, αν και αδύναμα, έκρινε τα μεγέθη η Marfin Analysis. Κατά τη χρηματιστηριακή, η επίδοση του ομίλου το 2008 επηρεάστηκε από το αδύναμο δολάριο όπως και από τα υψηλότερα κόστη ηλεκτρικής ενέργειας, καυσίμων και μεταφοράς που κυρίως επηρέασαν τη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Τα αποτελέσματα της Μέτκα κρίνονται ικανοποιητικά από τη Marfin, ενώ όπως αναφέρει το ισχυρό 2008 επιβεβαιώνει την ηγετική θέση της εταιρίας στον κλάδο.

Αντίστοιχα των εκτιμήσεών της χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα του ομίλου η Euroxx, επισημαίνοντας ότι τα μεγέθη όλου του έτους ήταν αδύναμα, αλλά υπήρξε ανάκαμψη στο τελευταίο τρίμηνο. Για τη Μέτκα η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι παραμένει θετική για τη μετοχή και εξακολουθεί να πιστεύει ότι η εταιρία είναι ικανή να προσφέρει υψηλή ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή στα επόμενα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v