Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η άνοδος της Wall φέρνει αισιοδοξία (και) στο ΧΑ

Νέα Υόρκη, αυτοτροφοδοτούμενη μετακύλιση κερδοφόρων θέσεων και αποτελέσματα οδηγούν υψηλότερα και το ΧΑ. Κλειδί το ενδεχόμενο υπέρβασης των 12,8 ευρώ για την Εθνική που ΄΄λοξοκοιτά΄΄ την πρωτιά του ΟΠΑΠ.

  • του Μιχάήλ Γελαντάλι
Στο κατώφλι των 8.000 μονάδων βρέθηκε χθες βράδυ ο Dow Jones, που διαμορφώθηκε 2,25% υψηλότερα στις 7.924,5, δηλαδή σε ελάχιστη απόσταση από την ενδοσυνεδριακή ΄΄κορυφή΄΄ .

Όπως και χθες έτσι και σήμερα θα σταθούμε στην παρατήρηση αμερικανών αναλυτών, οι οποίοι αναφέρονταν στην βιαιότητα της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης της Wall, με τον DJIA να οδηγείται στη μεγαλύτερη…κούρσα από το 1938 μέχρι σήμερα.

Χωρίς ουσιαστικές διορθώσεις, με ενδοσυνεδριακές κινήσεις απορρόφησης της προσφοράς που περισσότερο συνίσταται στην κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων και επανατοποθέτηση ρευστότητας στο Σύστημα.

Η τάση ξεκινά από την αγορά της Νέας Υόρκης και διαχέεται ευρύτερα στις αγορές με τις ευρωπαικές να έχουν υψηλό μερίδιο υπεραξιών.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι ενδεικτικό, πως ο Ftse20 μετρά με απόδοση 35% από τα τελευταία χαμηλά ενίσχυση κατά 11,477 δισ. ευρώ της συνολικής αποτίμησης των μετοχών που τον απαρτίζουν. Μόνο η Εθνική έχει ενισχυθεί κατά 1,7556 δις. ευρώ μετά την αντίδραση από τα χαμηλά των 8,78 ευρώ.

Από τον FΤ 20 τη μεγαλύτερη μεταβολή, για την ίδια περίοδο, έχει η Κύπρου με 56,7% (από τα χαμηλά των 1,55 ευρώ) και την Πειραιώς σε απόσταση ΄΄αναπνοής΄΄ με 56,2% από τα 3,20 ευρώ.

Σε αυτή την φάση αντίδρασης τον πρώτο λόγο έχουν οι τράπεζες με την Εθνική να οδηγεί (απόδοση περίπου 40%) και φθάνοντας με κεφαλαιοποίηση 6,118 δισ. ευρώ τον ΟΠΑΠ που αποτιμάται στα 6,380 δις. ευρώ.

Εύλογο το στοίχημα που ΄΄παίζεται΄΄ από αρκετούς βραχυπρόθεσμους και δυνάμεις φιλικά προσκείμενες στη διοίκηση της Εθνικής για το αν ο όμιλος θα ξανακερδίσει την π ρ ώ τ η θέση στον σχετικό πίνακα.

Η μετοχή της ΕΤΕ στα 12,32 με χθεσινό υψηλό στα 12,38 ευρώ μετρά έ ξ η θετικές συνεδριάσεις και δύο χωρίς μεταβολή από τη συνεδρίαση της 16/3 μέχρι κ α ι χθες. Εάν υπερβεί τα 12,84 ευρώ(στις 16/2) τότε η αντίδραση μπορεί να συνεχιστεί πέραν των 13 ευρώ που αποτελούν βραχυμεσοπρόθεσμη αντίδραση.

Με τον FΤ 20 στις 867,9 μον. (2,01%) αρκετοί παίκτες συνεχίζουν να αντασφαλίζουν μέσω του ΧΠΑ μετοχικές θέσεις που διατηρούν κυρίως σε τράπεζες και επιλεγμένα χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Από τεχνικής πλευράς ενδιαφέρον αρχίζει να αποκτά η μετοχή του ΤΤ μετά την υπέρβαση των 4 ευρώ, ενώ ο όμιλος Μυτιληναίου ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα χρήσης 2008 με τη ΜΕΤΚΑ να κρατά ψηλά το μέρισμα και κοντά στο 7% τη μερισματική απόδοση. Η ΕΥΑΘ διαμορφώθηκε χθες τελικά στα 5 ευρώ με αποτίμηση 181,5 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσίασε και η αντίδραση της Ιντρακόμ προς τα 0,66 ευρώ, της Aspis Bank στα 0,76(με συναλλαγές 2,046 εκατ. τεμαχίων) αλλά και των Χαιδεμένου (1,33 ευρώ), AutoHellas (1,22 ευρώ) Sciens (0,41 ευρώ) και αρκετών ακόμη από τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v