Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προτίμησαν την κατοχύρωση θέσεων

Εφτασε τις 1.721 αλλά γύρισε χαμηλότερα των 1700 μονάδων ο ΓΔ. Κατοχυρώθηκαν βραχυπρόθεσμες σημαντικές θέσεις μέχρι τα 12,4 ευρώ της ΕΤΕ, τα 5,02 της Αλφα, τα 4,54 της ΕΥΡΩΒ. Υπεραπόδοση για ΔΕΗ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε μία εξαιρετικά "πονηρή" συνεδρίαση και για το Χρηματιστήριο Αθηνών διορατικοί παίκτες περιορίστηκαν στην κατοχύρωση μέρους κερδοφόρων θέσεων τους, αναμένοντας την αποσαφήνιση της βραχυπρόθεσμης τάσης της αμερικανικής αγοράς.

Το "κλείσιμο" του Γενικού Δείκτη σήμερα στις 1694,3 (0,28%) μονάδες και το γεγονός πως δεν διαμορφώθηκε τελικά πάνω από τις 1.720 μονάδες όπως περίμενε μερίδα παιχτών (λόγω της σημασίας της εν λόγω περιοχής) δίνει πόντους στο ενδεχόμενο μίας διόρθωσης. Βέβαια αυτό θα φανεί από την πορεία της αμερικανικής αγοράς σήμερα και αύριο (που μένει κλειστό το ΧΑ) και στην αρχή της μεθαυριανής συνεδρίασης.

Ο Ftse20 στις 850,8 (0,11%) μονάδες με την Εθνική στα 11,98 ευρώ και ενδοσυνεδριακά υψηλό τα 12,4 ευρώ. Οι συναλλαγές ξεπέρασαν και σήμερα τα 120 εκατ. ευρώ (έφτασαν τα 140 εκατ. ευρώ) δηλαδή για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση από τα 148,9 εκατ. ευρώ της προηγούμενης Πέμπτης.

Οι δύο βασικοί δείκτες της Wall φαίνεται-από τεχνικής πλευράς- να επιβεβαιώνουν τον σχηματισμό "πολύ σημαντικών πυθμένων" σε σημείο που ο Marc Mobius κάνει λόγο για έντονη μεταβλητότητα, λόγω της τεράστιας αβεβαιότητας που του δίνει την αίσθηση πως οι αγορές είναι στον…πάτο και πλέον χτίζονται τα θεμέλια του επόμενου bull market.

Η κρατούσα εκτίμηση αναφέρεται σε μεσοπρόθεσμη ανοδική αντίδραση, εν μέσω μακροχρόνιου πτωτικού κύκλου των αγορών, που θα μπορούσε να έχει διάρκεια ακόμη και 2-4 μηνών. Καλά όλα αυτά, εάν στην αναμενόμενη φυσιολογική διόρθωση των DJIA και S&P 500 δεν ακυρωθούν οι 7.150 και 770 μονάδες, περιοχές που η ομάδα της eZMarket τις θεωρεί ως τις σημαντικότερες στηρίξεις όλων των…εποχών.

Το πιθανότερο είναι πως μετά την ακραία έκφραση που έλαβε η ανοδική αντίδραση τα χαμηλά των 6.471 μονάδων για τον DJIA θα πρέπει να θεωρούνται έσχατο σημείο άμυνας. Πάντα για αυτό τον κύκλο των αγορών. Αντίστοιχα τιμές χαμηλότερα των 1.500 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη αρχίζουν και εκλαμβάνονται ως ανάλογα ισχυρές στηρίξεις και για το ΧΑ.

Αυτό φέρεται να το γνωρίζουν πολύ καλά οι ισχυροί ιδιωτικοί επενδυτικοί κύκλοι, οι οποίοι λαβαίνουν θέσεις στην εγχώριο αγορά από τα μέσα Φεβρουαρίου εντείνοντας τις προσπάθειες τους από τα χαμηλά της 6-9/3 και μετά.

Η μέση τιμή κτήσης των περισσότερων θέσεων τους είναι τέτοια που τους δίνει την ευχέρεια να… ριψοκινδυνεύουν όπως έκαναν στο διήμερο 19-20/3 απορροφώντας προσφορά άλλων εξ ίσου ισχυρών παικτών. Δεν είναι τυχαίο πως βασικοί μέτοχοι τραπεζικών ομίλων φέρεται να ήταν κύριοι αγοραστές την εβδομάδα 9-13/3.

Σε αυτό το περιβάλλον η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να θεωρηθεί σημείο αναφοράς για την βραχυπρόθεσμη τάση, που περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο διορθωτικής κίνησης ενδεχομένως στο 1 / 3 της ανοδικής αντίδρασης.

Ο Γενικός Δείκτης έπιασε αρχικά "κορυφή" στις 1.721,2 μονάδες λαμβάνοντας υπόψη πως στην αρχή της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές περίπου 35 εκατ. ευρώ δηλαδή στην διάρκεια αυτής της κίνησης.

Θέσεις που αποφέρουν σημαντικές υπεραξίες εάν αναλογιστούμε πως για παράδειγμα η μετοχή της Εθνικής από τα τελευταία χαμηλά των 8,78 ευρώ έχει αντιδράσει κατά περίπου 36% (υπολογίζοντας ενδοσυνεδριακές τιμές). Ανάλογη ή και μεγαλύτερη απόδοση σημειώνεται για τη μετοχή της Alpha Bank που έκλεισε σήμερα στα 4,75 και αποδίδει 34% από τα χαμηλά των 3,54 ευρώ.

Κατά 56,3% αποδίδει η μετοχή της ΔΕΗ καθώς έχει αντιδράσει από τα χαμηλά των 8,66 ευρώ με την βραχυπρόθεσμη τάση να παρουσιάζει ο ενδιαφέρον στην περίπτωση που ΄΄διορθώσουν΄΄ οι τράπεζες τις επόμενες συνεδριάσεις.

Μετοχή-αντίβαρο η ΔΕΗ, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και λόγω των οικονομικών αποτελεσμάτων κυρίως όμως λόγω της παρουσίας ισχυρών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στο μ.κ της Επιχείρησης.

Κοντολογίς ο Ftse20 δίνει αντίδραση της τάξεως του 32% κάτι που αποτυπώνεται στην κατά 10,5 δισ. ευρώ βελτίωση της συνολικής αποτίμησης των μετοχών του δείκτη.

Υψηλές αποδόσεις παρουσιάζουν όμως αρκετές -εκτός Ftse20-μετοχές εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με τα ΕΧΑΕ στο 44,5% και να κλείνει σήμερα στα 5,52 ευρώ, η ΑΒ Βασιλόπουλος να διαμορφώνεται στα 25 ευρώ (αντίδραση 76,2% από τα 14,2 ευρώ) αλλά και άλλων. Ενδεικτική η περίπτωση της Φουρλής (6,96), Χαλκόρ (0,91), ΕΥΑΘ (4,61), ΕΛΒΑΛ(1,52), Jumbo (5,59), ΓΕΚ/Τέρνα (3,89), Lamda Development (4,52) κ.α. από την ίδια κατηγορία.

Για τη συνέχεια-και αναφερόμαστε στην βραχυπρόθεσμη τάση-μέχρι και την συνεδρίαση της 27/3 πολλά θα εξαρτηθούν από το ενδεχόμενο επιβεβαίωσης των στηρίξεων για DJIA και S&P 500. Κάτι, που σύμφωνα με την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς θα καθορίσει ανάλογη κίνηση και για το ΧΑ μέσω της επιβεβαίωσης ή όχι των 1.720 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση αυτής της αντίστασης θα επιτάχυνε τη δυναμική του ΓΔ προς τις 1.780 και 1.820 μονάδες κατά την εκτίμηση άλλων. Στην αντίθετη περίπτωση θα άνοιγε τον δρόμο προς μία διόρθωση προς τις πρώτες στηρίξεις της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v