Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγχώριο το πάρτι στο Χ.Α.

Ελληνική σφραγίδα συνεχίζει να έχει το ράλι των τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς και χθες η παρουσία των ξένων ήταν υποτονική, ενώ αντίθετα μεγάλοι Έλληνες ιδιώτες, αμοιβαία κεφάλαια πλήθυναν την πλευρά των αγοραστών.

Εγχώριο το πάρτι στο Χ.Α.
Ελληνική σφραγίδα συνεχίζει να έχει το ράλι των τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς και χθες η παρουσία των ξένων ήταν υποτονική, ενώ αντίθετα μεγάλοι Έλληνες ιδιώτες, αμοιβαία κεφάλαια, off shore και χαρτοφυλάκια ελληνικών συμφερόντων με έδρα στο εξωτερικό πλήθυναν για άλλη μία συνεδρίαση την πλευρά των αγοραστών.

Πρωταγωνιστές κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Λίγο πριν από το τέλος του τριμήνου οι εγχώριοι θεσμικοί συνεχίζουν να αγοράζουν τραπεζικούς τίτλους είτε γιατί βρέθηκαν υποεπενδεδυμένοι στον κλάδο είτε γιατί πιστεύουν ότι οι αγορές είδαν τα χαμηλά τους μέσα στον Μάρτιο και θα προεξοφλήσουν ταχύτερη ανάκαμψη των οικονομιών.

Οι τίτλοι Εθνικής, Alpha Bank και EFG Eurobank βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της προτίμησής τους. Και στις τρεις περιπτώσεις το σήμα των αγορών έδωσαν στην αρχή του ράλι ανακούφισης Έλληνες κεφαλαιούχοι οι οποίοι σταδιακά μειώνουν πλέον τις θέσεις τους.

Στον τίτλο της Alpha Bank πέραν των αγορών από εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια εκδηλώνονται και συστηματικές αγορές από Ευρωπαίο broker, ενώ στον τίτλο της EFG Eurobank τις πωλήσεις από την Goldman Sachs αντίκρισε ελληνόκτητο χαρτοφυλάκιο με έδρα στο εξωτερικό.

Η συγκυρία για την ελληνική αντεπίθεση ήταν πρόσφορη. Μεγάλα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια όπως αυτά των Capital και Fidelity μείωσαν την έκθεσή τους σε ελληνικές τράπεζες το προηγούμενο διάστημα, ενώ σε μεγάλο βαθμό έχουν ολοκληρωθεί και οι πωλήσεις από τα hedge funds λόγω του νέου κύματος εξαγορών.

Η ίδια άνοδος των τιμών διεθνώς λειτούργησε ανασχετικά για την προσφορά των ξένων καθώς όλοι περίμεναν καλύτερες τιμές, ενώ το short squeeze στο οποίο υποχρεώθηκε η Morgan Stanley την προηγούμενη εβδομάδα ανατροφοδότησε τη δυναμική της ανόδου για τους τραπεζικούς τίτλους του Χ.Α.

Ο κίνδυνος τώρα κρύβεται στην αυριανή αργία. Χρηματιστές εκτιμούν ότι λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου ενδέχεται στο Χ.Α. οι εντολές πώλησης για αποκόμιση κερδών να προηγηθούν μετά και τα μεγάλα κέρδη που κατέγραψε χθες ο Dow Jones.

Ο S&P, άλλωστε, εκτινάχτηκε ήδη στα επίπεδα των 820 - 830 μονάδων, που θεωρούνται κορυφή αν η τρέχουσα ανοδική κίνηση αποτελεί bear market rally.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v