Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ψηφίζουν οι αναλυτές για 9 blue chips

Αλλαγές στις συστάσεις και στις τιμές-στόχους εννέα ηχηρών ονομάτων του ελληνικού χρηματιστηρίου και του 20άρη επιφύλαξαν ξένοι οίκοι και χρηματιστηριακές για το τελευταίο διάστημα. Οι "κερδισμένοι" και οι "χαμένοι".

Τι ψηφίζουν οι αναλυτές για 9 blue chips
Αλλαγές στις συστάσεις και στις τιμές-στόχους για εννέα μετοχές του δείκτη FTSE/ASE-20 δημοσιοποίησαν ξένοι οίκοι και ελληνικές χρηματιστηριακές το προηγούμενο διάστημα.

Πρόκειται για τις εταιρίες Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, EFG Eurobank, Intralot, ΔΕΗ, Τιτάν, Coca Cola και Ελληνικά Πετρέλαια. "Κερδισμένες" εμφανίζονται η ΔΕΗ και η Intralot, οι οποίες είδαν τις τιμές-στόχους που τίθενται γι’ αυτές να αυξάνονται και τις συστάσεις να παραμένουν θετικές. Ειδικότερα:

Εθνική: Σε μείωση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 20 ευρώ από 30 ευρώ προηγουμένως προχώρησε η Credit Suisse, διατηρώντας ωστόσο τη σύσταση "outperform".

Ο διεθνής οίκος προχωρά παράλληλα σε μείωση των εκτιμήσεών του για τα καθαρά κέρδη του 2009 κατά 14,1% στα 1.550 εκατ. ευρώ και κατά 18,9% στα 1.521 εκατ. ευρώ για το 2010, ώστε να υπολογίζονται οι υψηλότερες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις και η χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ - τουρκικής λίρας.

Σε μείωση της τιμής-στόχου από τα 16 στα 12,4 ευρώ για τη μετοχή προχωρά και η UBS, διατηρώντας τη σύσταση "buy" και χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου και ειδικά τα καθαρά έσοδα από τόκους θετικά.

Σε περικοπή προχωρά και η Nomura που μειώνει την τιμή από τα 17,6 στα 16,1 ευρώ με σύσταση "neutral".

Στα 17 από 18,5 ευρώ περικόπτει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η Proton σε έκθεση (18/3) διατηρώντας τη σύσταση "outperform".

Οι προοπτικές κερδοφορίας της τράπεζας είναι καλύτερες έναντι του ανταγωνισμού, διαπιστώνει η χρηματιστηριακή.

ΟΠΑΠ: Στα 25,5 από 29,2 ευρώ περικόπτει την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η Goldman Sachs σε έκθεση (19/3), διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση "buy". Ο διεθνής οίκος βλέπει πιέσεις στο Στοίχημα το 2009 λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στα 25,50 ευρώ από 27,50 μειώνει την τιμή-στόχο της ΟΠΑΠ η Εθνική - Π&Κ, σύμφωνα με έκθεση με ημερομηνία 17 Μαρτίου, ενώ η σύσταση της μετοχής διατηρείται "οutperform".

Αναλυτικά, η χρηματιστηριακή αναπροσαρμόζει τις εκτιμήσεις της για συγκεκριμένα παιχνίδια του οργανισμού (υψηλότερα για Κino - χαμηλότερα για Πάμε Στοίχημα).

Στα 23 ευρώ από 26,5 μειώνει την τιμή-στόχο της ΟΠΑΠ η Proton Bank, σύμφωνα με έκθεση με ημερομηνία 17 Μαρτίου, ενώ η σύσταση της μετοχής διατηρείται "οutperform".

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει τη θετική συμβολή του Kino και του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Πάμε Στοίχημα στην κερδοφορία του 2008. Παράλληλα, εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη το 2009 θα διαμορφωθούν στα 718,9 εκατ. ευρώ, ενώ το 2010 αναμένεται να ανέλθουν στα 799,1 εκατ. ευρώ.

Στα 26 από 27 ευρώ πριν μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η ΒΕΤΑ ΑΧΕ σε έκθεση (17/3) διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση "overweight".

H χρηματιστηριακή αναπροσαρμόζει τις εκτιμήσεις για τα μεγέθη της εταιρίας με αφορμή την οικονομική κρίση.

ΟΤΕ:
Σε μείωση της τιμής-στόχου για τον ΟΤΕ, στα 20 ευρώ ανά μετοχή από 22 ευρώ προηγουμένως, προχωρά η Morgan Stanley, διατηρώντας σύσταση "overweight". Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο ΟΤΕ αποτελεί ελκυστικό value play, ενώ θεωρεί πως οι ανησυχίες όσον αφορά στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης είναι υπερβολικές.

EFG EUROBANK: Σε μείωση της τιμής-στόχου για τη Eurobank στα 3,7 ευρώ ανά μετοχή από 4,8 ευρώ προηγουμένως προχώρησε η Merrill Lynch, η οποία διατηρεί σύσταση "underperform".

Μεταξύ άλλων, ο διεθνής οίκος αναφέρει την εκτίμησή του ότι η τράπεζα θα μπορούσε να απορροφήσει περίπου 280 μονάδες βάσης σε επίπεδο προβλέψεων το 2009 και το 2010, χωρίς να καταγράψει απώλειες, ενώ θεωρεί πως τόσο η Eurobank όσο και οι άλλες τράπεζες έχουν δείξει σύνεση αναφορικά με την εκτίμηση για επιπλέον επισφάλειες το δ΄ τρίμηνο του 2008.

Το βασικό της σενάριο προβλέπει ότι η τράπεζα θα παραμείνει κερδοφόρα και σταδιακά θα βελτιώσει τον ισολογισμό της, ωστόσο στο ενδεχόμενο πιο σοβαρής ύφεσης ίσως ανακοινώσει ζημίες και γι’ αυτόν τον λόγο ο διεθνής οίκος διατηρεί επιφυλακτική στάση τόσο για τη Eurobank όσο και για τις άλλες ελληνικές τράπεζες.

ΔΕΗ: Στα 25 ευρώ ανά μετοχή, από 24,5 ευρώ προηγουμένως, αυξάνει την τιμή-στόχο για τη ΔΕΗ η Citigroup, η οποία διατηρεί τη σύσταση "buy". Ο διεθνής οίκος κάνει λόγο για "πιο φωτεινές" προοπτικές της ΔΕΗ καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα για τις ανταγωνίστριες εταιρίες, επισημαίνοντας πως οι αυξήσεις των τιμολογίων, τα μέτρα περιορισμού του κόστους και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της θα επιτρέψουν τη βελτίωση της κερδοφορίας της Επιχείρησης το διάστημα 2009 - 2011, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις για μείωση των κερδών στον υπόλοιπο κλάδο.

Σημειώνει ότι αναμένει η μετοχή της Επιχείρησης να συνεχίσει να υπεραποδίδει καθώς η αγορά επικεντρώνει την προσοχή της στα κέρδη 2009 - 2010 και στις μερισματικές προοπτικές.

INTRALOT: Σε αναβάθμιση της τιμής-στόχου για την Intralot στα 4,9 ευρώ από 4 ευρώ προηγουμένως προχωρά η Goldman Sachs, διατηρώντας σύσταση "buy". Ο οίκος προχωρά σε αναθεώρηση των προβλέψεών του ώστε να αποτυπώσει τη συνεχή μείωση της αξίας νομισμάτων όπως η τουρκική λίρα και το ρουμανικό λέι.

ΤΙΤΑΝ: Σε αναβάθμιση της σύστασης για την Τιτάν σε "neutral" από "sell" και σε μείωση της τιμής-στόχου στα 9,9 ευρώ από 10,3 ευρώ προηγουμένως προχωρά η Goldman Sachs, σε έκθεσή της για τον ευρωπαϊκό κατασκευαστικό κλάδο.

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως ενώ ο όγκος μειώνεται στις περισσότερες περιοχές, η ικανότητα της Τιτάν να διατηρεί την τιμολόγηση είναι βασικής σημασίας. Ακόμη, καθώς το 37% των EBITDA προέρχεται από την ελληνική αγορά, θεωρεί πως η εταιρία θα αντιμετωπίσει μικρότερες πιέσεις όσον αφορά στην τιμολόγηση στην αγορά αυτή σε σχέση με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Σημειώνει παράλληλα πως η Τιτάν διαθέτει έκθεση της τάξης του 30% στην αμερικανική αγορά (έναντι 17% του κλάδου) και ενδεχομένως να καταγράψει ράλι στην περίπτωση ανάκαμψης του κλίματος όσον αφορά στις κατασκευές στις ΗΠΑ.

COCA COLA: Με τιμή-στόχο στα 9,4 ευρώ ανά μετοχή και με σύσταση "equalweight" ξεκίνησε κάλυψη της μετοχής της Coca Cola η Euroxx Sec. Μεταξύ άλλων, η χρηματιστηριακή εκφράζει την εμπιστοσύνη της στο ισχυρό επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο της εταιρίας, στα υγιή θεμελιώδη του ισολογισμού της και στην αποτελεσματική διοίκηση, ωστόσο εκτιμά πως η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα παραμείνει σε χαμηλό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009 και η μεταβλητότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργική κερδοφορία της Coca Cola.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Στα 7,06 ευρώ από 6,28 ευρώ προηγουμένως αυξάνει την τιμή-στόχο της Ελληνικά Πετρέλαια η Beta Securities, με τη σύσταση για τη μετοχή να διατηρείται "overweight". Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Ελληνικά Πετρέλαια για το έτος χρήσης 2008 ήταν ανώτερα των εκτιμήσεών της. Πάντως, όσον αφορά στο 2009, ο οίκος μειώνει λίγο τις προβλέψεις για τις πωλήσεις και τα καθαρά κέρδη του ομίλου λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης.

Αντίθετα, στα 6,9 ευρώ ανά μετοχή από 7,6 ευρώ προηγουμένως μειώνει την τιμή-στόχο για τα Ελληνικά Πετρέλαια η Euroxx Sec., η οποία διατηρεί σύσταση "equalweight". Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι, αν και βλέπει μακροπρόθεσμες προοπτικές για την ΕΛΠΕ, μετά το πρόγραμμα αναβάθμισης των διυλιστηρίων της Ελευσίνας, οι τρέχουσες δύσκολες συνθήκες περιορίζουν την ορατότητα για τη μελλοντική κατανάλωση προϊόντων διύλισης και βάζουν φρένο στη διάθεση για επενδύσεις στον κλάδο μεσοπρόθεσμα.

Στα 8 ευρώ από 8,5 προηγουμένως μειώνει την τιμή-στόχο του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια η Marfin Analysis, σύμφωνα με έκθεσή της με ημερομηνία 20/3, ενώ αναβαθμίζει τη σύσταση της μετοχής από "accumulate" σε "buy".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v