Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορεία προς τις 1.700 με όχημα τις τράπεζες

Η υπέρβαση των 1.620 μονάδων ελευθερώνει το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι. Υπεραπόδοση για Alpha, Εθνική, Marfin, Eurobank, Κύπρου, ΤΤ αλλά και ΕΧΑΕ, Intralot, Alapis, Μυτιληναίο. Στο πράσινο 125-130 μετοχές. Κλειδί η Wall.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Οι αγοραστές στις υψηλές τιμές των 19-20/3 ελέγχουν πλήρως το παιχνίδι και με τον…αέρα των ευρωπαικών αγορών δημιουργούν προυποθέσεις για ενδεχόμενη κατοχύρωση των θέσεων τους σε καλύτερα επίπεδα.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την βραχυπρόθεσμη φορά της Wall, όπου Dow Jones και S&P 500 μετά την ανοδική αντίδραση χιλίων μονάδων (για τον DJIA) κλίνουν χαμηλότερα τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Παιχνίδι ρίσκου, καθώς FED και κεντρική εξουσία των ΗΠΑ επιχειρούν και μετέρχονται τα πάντα προκειμένου να βοηθηθούν κύριες αγορές-δραστηριότητες της αμερικανικής οικονομίας.

Η στρατηγική της FED δείχνει να επιδιώκει την εξομάλυνση των επιπτώσεων από την ύφεση με την συνεχόμενη παροχή χρήματος προκειμένου να λειτουργήσει ξανά η στεγαστική πίστη. Είναι φανερό, πως η Κεντρική Τράπεζα προτιμά τη σημαντική μείωση της αξίας της δύναμης του δολαρίου παρά την επανάληψη μίας ύφεσης ανάλογης του ΄29, εάν επικρατήσει ο αποπληθωρισμός.

Ένα μεγάλο μέρος αυτού του στοιχήματος "παίζεται" αυτή την εβδομάδα και αυτό κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς εξηγεί τη…βιασύνη των βραχυπρόθεσμων παικτών να ΄΄τραβήξουν΄΄ Βασικούς δείκτες και μετοχές όσο το δυνατόν υψηλότερα.

Αναλυτές εκτιμούσαν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, πως υπέρβαση των 1.620 θα έφερνε τον Γενικό Δείκτη μέσα στην ευρύτερη περιοχή των 1.620-1.780 μονάδων εντείνοντας τις αγοραστικές κινήσεις.

Παιχνίδι προεξόφλησης, που όσο ενισχύεται η τιμή των μετοχών γίνεται όλο και πιο ριψοκίνδυνο, φέρνει προσώρας τον ΓΔ προς τις 1.686 μονάδες, τον Ftse20 προς τις 850 μονάδες με αιχμή τα τράπεζες και τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη να ακολουθούν ανάλογα.

Κλειδί ήταν και παραμένει η Εθνική, καθώς οι αγοραστές έσπευσαν από νωρίς να δείξουν τη διάθεση τους ανεβάζοντας τον πήχη πάνω από τα κρίσιμα 11,4-11,6 ευρώ οδηγώντας πλέον την τιμή σε υπέρβαση και των 12 ευρώ. Με αυξημένες συναλλαγές, όπως άλλωστε και σε μετοχές των AlphaBank (4,7 ευρώ), Marfin Popular (1,48 ευρώ), Eurobank (4,3 ευρώ), Κύπρου (2,21 ευρώ), Πειραιώς (4,94 ευρώ) και ΤΤ ( 3,96 ευρώ).

Ο τζίρος ξεπερνούσε πριν από λίγο τα 62-63 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος σε μία δεκάδα τίτλων και "ζεστό ρευστό" να ποντάρει στην βραχυπρόθεσμη τάση. Η έκταση των βασικών δεικτών παρασέρνει και τη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση με πληθώρα (125-130) μετοχών να κινούνται ανοδικά έναντι περίπου 60 που υποχωρούν.

Από πλευράς απόδοσης προηγούνται μετοχές με απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή χαμηλότερη των 0,50 ευρώ (Εν.Κλω. Αττι-Κατ, Ολυμπαική Τεχνική, Compucon κ.α.) αν και μεταβολή μεγαλύτερη του 5% σημειώνεται για πολλούς τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Alapis, Μηχανική, Αστήρ, Lavipharm, ΓΤΕ και αρκετές ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Πριν από λίγο ο DAX στη Φραγκφούρτη αντιδρούσε κατά 1,79% ενώ τα Συμβόλαια των DJIA και S&P 500 παρέπεμπαν σε έντονη ανοδική κίνηση 3% και 3,25% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v