Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τις 1.600 με τραπεζική ...κούρσα

Δεκαοκτώ συνεδριάσεις χρειάστηκε ο ΓΔ για να "δει" εκ νέου κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1600 μονάδων. Αυξημένος τζίρος με ενεργοποίηση ξένων. Στο +6,32% ο τραπεζικός δείκτης, ράλι για ΕΤΕ, Alpha, ΠΕΙΡ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Συνωστισμός αγοραστών “στα γκισέ”, έφερε μίνι πανικό στους “short”;

Δεκαοκτώ συνεδριάσεις χρειάστηκε ο Γενικός Δείκτης για να “δει” εκ νέου κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1600 μονάδων, καθώς οι δύο προσπάθειες για κίνηση υψηλότερα του 1600, με την πρώτη στις 23/2 (ενδοσυνεδριακό υψηλό 1615,86) και την δεύτερη στις 18/3 (ενδοσυνεδριακό υψηλό 1604,25) δεν έδωσαν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Κάτι που έγινε σήμερα και σε μία συνεδρίαση που είχε σαν κυριότερα χαρακτηριστικά τον αυξημένο τζίρο και την επιδεικτική αποστασιοποίηση της συντριπτικής πλειονότητας για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Αυτό το τελευταίο έχει διττή απάντηση, με τους αισιόδοξους να υποστηρίζουν ότι η αντίδραση βρίσκεται στο πρώτο ανοδικό κύμα και έτσι το ενδιαφέρον δεν έχει προλάβει να διαχυθεί σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό και τους απαισιόδοξους απλά να εντοπίζουν ότι άνοδος με “μετρημένους” πρωταγωνιστές δεν μπορεί να έχει διάρκεια και απλά η σημερινή κίνηση έχει πολύ “short covering”.

Πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν ότι παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα από πλευράς ξένων χαρτοφυλακίων, τα οποία προχωρούν σε τοποθετήσεις σε Τραπεζικές μετοχές. Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο, είναι με τι ορίζοντα τοποθετούνται οι διεθνείς παίκτες και ποιες είναι οι διαθέσεις τους.

Επίσης στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης καταχωρούνται το γεγονός ότι η Εθνική υποσκέλισε σε κεφαλαιοποίηση τον ΟΤΕ και πέρασε στην δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α πίσω από τον ΟΠΑΠ, ενώ το +6,32% του Τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει σημαντικές αμφιβολίες για τον θετικό πρωταγωνσιτή ημέρας.

Τεχνικά, ενδιαφέρουσα δείχνει η τοποθέτηση του φίλου της στήλης Μάνου Χατζηδάκη που εντοπίζει ότι η ανοδική διάσπαση των 1615 μονάδων, περιοχή από την οποία διέρχεται η χρονοσειρά των 30 ημερών, θα ενεργοποιήσει αδρανή χαρτοφυλάκια και θα ζωηρέψει το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Fortius Finance που θέλει, για τον FTSE, τουλάχιστον τρία κλεισίματα υψηλότερα των 800 μονάδων για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις κίνησης προς τις 859 και 880 μονάδες.

Αυτά που συνέβησαν σήμερα στο ταμπλό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι μείωσαν την κρατούσα επιφυλακτικότητα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η πτώση θα αλληλοδιαδέχεται ανοδικές αντιδράσεις και τουλάχιστον για κάποιους μήνες ακόμη αυτή η ασάφεια στα χρηματιστήρια θα παραμείνει με κυριότερο γνώρισμα τις μεγάλες διακυμάνσεις.

Επίσης η πιο απαισιόδοξη άποψη υποστηρίζει ότι οι αποτιμήσεις από μόνες τους (που βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο) δεν αρκούν για να έλθει μια σημαντική ανάκαμψη στα χρηματιστήρια, καθώς χρειάζεται να δούμε κάποια σταθεροποίηση στα θεμελιώδη πριν συμβεί κάτι τέτοιο. Το κλίμα αναμένεται να παραμείνει δυσμενές και για να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για μια σημαντική ανάκαμψη στα παγκόσμια χρηματιστήρια, πρέπει να βρεθούμε ακόμη πιο κοντά στον πάτο του κύκλου των εταιρικών κερδών.

Εννοείται ότι της σημερινής ανοδικής διάθεσης στην Σοφοκλέους προηγήθηκε η σημαντική άνοδος στα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία ακολούθησαν την τάση που επικράτησε σε Wall Street και Ασία, καθώς η απόφαση της Fed να αγοράσει κρατικά ομόλογα έφερε αισιοδοξία ότι το χαμηλότερο κόστος δανεισμού θα φέρει το τέλος της ύφεσης.

Η τελευταία σε μία ακόμη προσπάθεια ενίσχυσης τόσο των Αγορών όσο και των πιστώσεων, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων 2ετούς έως 10ετούς διάρκειας, συνολικής αξίας 300 δισ. δολαρίων και τη διεύρυνση του ανάλογου προγράμματος για τίτλους της στεγαστικής πίστης. Συνολικά θα ρίξει στο σύστημα επιπλέον 1,15 τρισ δολ. Για όλα αυτά θα τυπώσει νέο χρήμα.

Η κίνηση της Fed αντιμετωπίζεται από τους επενδυτές ως απόδειξη ότι οι Αμερικανικές αρχές δεν πρόκειται να διστάσουν μπροστά σε τίποτε προκειμένου να σώσουν οικονομία και αγορά, χρησιμοποιώντας ακόμη και “ανορθόδοξα” μέτρα

Την ίδια ώρα αναλυτές προειδοποιούν ότι με την είσοδο χρήματος στο σύστημα δημιουργούνται προϋποθέσεις πληθωριστικών πιέσεων και επισημαίνουν ότι τα εμπορεύματα και το real estate θα μπορούσαν να είναι μια εναλλακτική για τους επενδυτές σε τέτοιες συνθήκες.

Στον 20αρη που θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι κυριάρχησε το πράσινο χρώμα, μόλις 2 τίτλοι αποτέλεσαν "την κόκκινη παραφωνία". Συγκεκριμένα η MIG (-2,54%)και ΕΛΠΕ (-0,78%) ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του Ελλάκτωρα.

Αντίθετα στις πρώτες θέσεις των δεικτοβαρών κερδισμένων η Πειραιώς (+8,75%), Alpha Bank (+8,08%) και Kύπρου (+7,89%) ενώ με κέρδη μεγαλύτερα από 6% ακολούθησαν Εθνική και Τιτάνας και του 5% η Ιντραλότ.
 
Επίσης με κέρδη μεγαλύτερα των 4 ποσοστιαίων μονάδων η Eurobank, MPB, και 3% ΤΤ και ΔΕΗ. Τέλος με μικρότερα κέρδη Βιοχάλκο Motor Oil, Coca Cola, Mυτιληναίο, ΟΠΑΠ,
ΟΤΕ και ΑΤΕ.

Ο Γενικός δείκτης κινήθηκε μόνο με θετικό πρόσημο έφθασε μέχρι τις 1627,54 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 1622,88, με κέρδη 2,8% ενώ ο τζίρος σαφώς ενισχυμένος ακούμπησε τα 150 εκατ. από τα οποία τα 6,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα (αν δεν είχαν επιδείξει διαθέσεις υστέρησης οι περισσότεροι τίτλοι μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης)με 136 ανοδικές μετοχές έναντι 68 πτωτικών ενώ 16 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 7-18,75%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v