Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Ανεβάζουν "στροφές" οι τράπεζες

Σε αγορές μετοχών από την υποκείμενη προχωρούν κυρίως παίκτες του ΧΠΑ, προκειμένου να καλυφθούν εν όψει της αυριανής λήξης των προιόντων. Περνά τα € 11 η Εθνική, άνω των € 4 Alpha και Πειραιώς.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ανεβάζουν ΄΄στροφές΄΄ οι τράπεζες περνά τις 800 μονάδες ο Ftse20 και ο Γενικός Δείκτης ωθείται προς τις 1.620 μονάδες.

Με την Εθνική στα 11,06 ευρώ (4,2%), την Alpha Bank στα 4,23 ευρώ (6,8%) και τις υπόλοιπες του κλάδου να ακολουθούν με ανάλογα βήματα. Αυξημένες συγκριτικά και οι συναλλαγές σε τίτλους του 20άρη και μετοχών εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε μία προσπάθεια να ΄΄φτιαχτεί κλίμα΄΄και τάση εν όψει της αυριανής συνεδρίασης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει τα τελευταία 15-20΄και η αγορά Παραγώγων, με τις τιμές να δίνονται λίγο υψηλότερα από την υποκείμενη αγορά. Χρηματιστηριακοί παράγοντες δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο μίας προσπάθειας κάλυψης θέσεων, που θα οδηγούσε σε μεγαλύτερες αγορές από την υποκείμενη με ότι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται για την πορεία των FΤ 20 και Γενικού Δείκτη.

Οι ίδιες πηγές απέδιδαν την ισχυροποίηση της τάσης των τραπεζικών μετοχών και ορισμένων χαρτιών του FΤ 20 ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια των βραχυπρόθεσμων παικτών να καλύψουν τα νώτα τους και τις θέσεις που διατηρούν στο ΧΠΑ.

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη, που φέρνει τον κλαδικό τραπεζικό δείκτη στα υψηλά ημέρας με αυξανόμενες μάλιστα συναλλαγές. Την τάση ακολουθούν εδώ και 15-20 ΄ και άλλοι εκτός παιχνιδιού επενδυτές, που απλά ακολουθούν την εξέλιξη της φοράς. Τάση που θα μπορούσε να έχει συνέχεια προς το κλείσιμο της συνεδρίασης και μένει να φανεί πως θα εκδηλωθεί αύριο, οπότε και λήγει η πρώτη σειρά παράγωγων προιόντων του ΄09.

Εύλογα το στοίχημα που κεντρίζει το ενδιαφέρον των βραχυπρόθεσμων παικτών αφορά στο σενάριο υπέρβασης των 1.620 μονάδων, ζώνη αντίστασης που ο ΓΔ πλησιάζει…επικίνδυνα.

Ενδεχόμενη υπέρβαση της συγκεκριμένης ζώνης θα μπορούσε να οδηγήσει, κατά την εκτίμηση των αναλυτών, άλλες 40-80 μονάδες υψηλότερα την αγορά. Συνεκτιμώντας βέβαια και την διακύμανση της αμερικανικής αγοράς, που έχει κερδίσει περί τις 1.000 μονάδες από τα τελευταία χαμηλά.

Οι συναλλαγές στα 60 εκατ. ευρώ με την αναλογία ανοδικών προς καθοδικές στο 1 / 2 και αρκετές μετοχές από το ευρύτερο ταμπλώ στο πράσινο. Με βάση τις συναλλαγές ενδιαφέρον παρουσιάζουν Intralot (περνά τα 4 ευρώ) Fourlis ( στα 6,38 ευρώ), ΕΧΑΕ (περνά πάλι τα 5 ευρώ), Μυτιληναίος στα 3,7 ευρώ, Alapis στα 0,57 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v