Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συννεφιές στο ΧΑ, βρέχει στην Ευρώπη

Διεκόπη το ανοδικό σερί και εμφανίστηκαν διαθέσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών. Ζητούμενο κλείσιμο του FTSE υψηλότερα των 800 μον. και η είσοδος του ΓΔ στην ζώνη 1603–1626.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Διεκόπη το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων στο Χ.Α. και σήμερα εμφανίστηκαν διαθέσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών.

Σε μία συνεδρίαση που η Σοφοκλέους (ακόμα και στα δύσκολα της ημέρας) επέδειξε καλύτερη συμπεριφορά από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, για να έλθει κάποια σχετική αντίδραση (μετά τις 16.40 και αφού ο Δείκτης είχε αλλάξει πέντε φορές πρόσημο) και με την βοήθεια των δημοπρασιών το τελικό κλείσιμο να αφήσει με “ανοιχτούς λογαριασμούς” τόσο τους “long” όσο και τους “short”.

Ευνόητο είναι ότι η σημερινή υποχώρηση (όχι στον Δείκτη αλλά στις περισσότερες μετοχές) καλεί τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να δείξουν αν ξαναμαζεύονται τα σύννεφα ανησυχίας στις Αγορές ή αυτές μπαίνουν σε φάση συσσώρευσης “χωνεύοντας” τις αποτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί από την μικρή ανοδική αντίδραση που έχει προηγηθεί.

Σε κάθε περίπτωση και λόγω επερχόμενου triple witching οποιαδήποτε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί επισφαλής, ενώ για το Χ.Α. πολλά θα κριθούν από τα σημερινά αποτελέσματα της Εθνικής και τον τρόπο που θα τα υποδεχθεί η Αγορά.

Αντίθετα, σε πρώτη ανάγνωση, τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ χαρακτηρίστηκαν μικτά από τους αναλυτές και παρά την αξιοπρόσεκτη μερισματική απόδοση (η υπολειπόμενη πληρωμή προς τους μετόχους ανέρχεται σε 1,40 ευρώ ανά μετοχή, προ παρακράτησης φόρου) η μετοχή του Οργανισμού κινήθηκε καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης με αρνητικό πρόσημο, για να έλθουν οι δημοπρασίες και να την κλείσουν με μικρά κέρδη και στο υψηλό ημέρας.

Όσοι παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι το διεθνές χρηματιστηριακό τοπίο παραμένει “θολό” και πέραν μίας τεχνικού χαρακτήρα αντίδρασης, δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα “δυνατά χέρια” στην πλευρά των αγοραστών.

Αυτό το τελευταίο μπορεί να ενισχύεται και από το γεγονός ότι σήμερα οι Αγορές πέρασαν μάλλον “ντούκου” τα όποια θετικά νέα με κυριότερα τις ενάρξεις νέων κατοικιών που ενισχύθηκαν 22% φθάνοντας στις 583.000 τον Φεβρουάριο, χάρη στην «έκρηξη» στην κατασκευή πολυκατοικιών, η οποία σημείωσε άνοδο 82% με τους αναλυτές να αναμένουν ότι οι ενάρξεις κατασκευής νέων κατοικιών θα άγγιζαν τις 456.000.

Επίσης μάλλον αδιάφορα αντιμετωπίστηκε από τις Αγορές και η άλλη θετική είδηση που προηγήθηκε σύμφωνα με την οποία σε τροχιά ανάκαμψης διατηρήθηκε και τον Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία, τον οποίο καταρτίζει το οικονομικό ινστιτούτο ZEW. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις -3,5 μονάδες, από -5,8 που ήταν τον προηγούμενο μήνα και ο επικεφαλής του ZEW, κ. Wolfgang Franz, υποστηρίζει ότι "παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες υπάρχουν ψήγματα ελπίδας και δεν θα πρέπει να τα αγνοήσουμε".

Τέλος η Fed ανακοίνωσε την αναβολή για δύο χρόνια και συγκεκριμένα έως τις 31 Μαρτίου του 2011 για τις νέες απαιτήσεις πάνω στην κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζικών ομίλων συμμετοχών. Οι τροπολογίες πάνω στις οδηγίες της Fed για την κεφαλαιακή επάρκεια θα είχαν περιορίσει τις Τράπεζες από το να συμπεριλαμβάνουν trust preferred securities και άλλα κεφαλαιακά στοιχεία στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1. Οι εν λόγω περιορισμοί είχε προγραμματιστεί να υιοθετηθούν από τα Τραπεζικά ιδρύματα στις 31 Μαρτίου του 2009, βάσει οδηγίας της Fed που είχε εγκριθεί στις 10 Μαρτίου του 2005.

Μπορεί όπως βλέπουμε να έχουν αρχίσει να γίνονται λιγότερο “bearish” οι διεθνείς αναλυτές, ωστόσο τονίζουν την επιφυλακτικότητα τους. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι διαθνείς αναλυτές βλέπουν περιθώριο πτώσης 15%-30% στην Ευρωπαϊκή Αγορά, προτού τελειώσει η τρέχουσα “bear market”. Έτσι, τα ράλι στις αγορές δεν θα λείψουν και θα αποτελέσουν σημαντικές ευκαιρίες για κέρδη, όμως αν και θα είναι πολλά, θα είναι και βραχυπρόθεσμα, υποστηρίζουν οι συγκρατημένα απαισιόδοξοι και τονίζουν ότι “οι φθηνές αγορές μπορούν πάντα να γίνουν φθηνότερες...”

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση στην Σοφοκλέους μπορεί να μην δημιούργησε ανησυχίες, αλλά δεν πρόσθεσε και κάτι νεότερο και ουσιαστικό. Έτσι παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του FTSE υψηλότερα των 800 μονάδων και η είσοδος του Γενικού Δείκτη στην ζώνη 1603 – 1626.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, ασφαλώς και ξεχώρισαν Αττικής (+6,83%) και Γενική (+5%).

Στους πιο Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους με αξιοσημείωτα κέρδη μόνο η MIG (+2,06%), απλά θετικό πρόσημο για Eurobank, Coca-Cola, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και αμετάβλητος ο τίτλος της Εθνικής (παρά τις αλλαγές προσήμων) που έγινε αντικείμενο παρατήρησης καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης και από το σύνολο των εμπλεκομένων.

Στην άλλη πλευρά, αυτή των “κόκκινων” στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν Alpha Bank (-3,13%0, MPB (-2,29%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (-2,73%).

Επίσης αξιοσημείωτες απώλειες για Κύπρου (-2,04%), Αγροτική (-1,90%) και Τιτάνα (-1,38%), ενώ με αρνητική ποσοστιαία μεταβολή έκλεισαν Πειραιώς, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρας, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Intralot, Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης επηρεασμένος και από το αρνητικό άνοιγμα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών ξεκίνησε πτωτικά και στις 10:45 “είδε” το χαμηλό ημέρας των 1.566,6 μονάδων.

Από εκεί και πέρα σταδιακή ανάκαμψη μέχρι το υψηλό των 1.593,61 μονάδων (12.57) και εν συνεχεία διακυμάνσεις σε μικρό εύρος που έφεραν τον Δείκτη στις 17:00 στις 1581,02 μονάδες και με τις δημοπρασίες να κλείνει στις 1.584,1 μονάδες αμετάβλητος, ενώ ο τζίρος (και λόγω “πακέτων”) ενισχυμένος ξεπέρασε τα 108 εκατ. από τα οποία τα 15,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 89 ανοδικές μετοχές έναντι 100 πτωτικών, παρά ταύτα β17 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 6 έως 16,33%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v