Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι, με το βλέμμα στην ΕΤΕ

Χθες ο ΟΠΑΠ, σήμερα η Εθνική συνεχίζουν το... χορό των αποτελεσμάτων. Με την Wall να ξεμένει χθες από «καύσιμα» και μερίδα αναλυτών να προετοιμάζεται για άμυνα. Κλειδί η πορεία της Εθνικής και δεικτοβαρών μετοχών.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η Wall δεν έκανε το 5 στα 5, η ΤτΕ στέλνει… μαύρες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ (σε σχετικό θέμα της Ελενας Λάσκαρη), τέσσερις «αρκούδες» μιλούν για την πορεία της αμερικανικής αγοράς (σε ενδιαφέρον θέμα της Ντ. Παπαγεωργίου) ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε χθες αποτελέσματα με τα κέρδη στα 728,5 εκατ. ευρώ (αυξημένα 27,5%) ενώ η αγορά περιμένει σήμερα τα μεγέθη του ομίλου της Εθνικής.

Χθες βράδυ Dow Jones και SP500 σημείωσαν οριακές απώλειες αφού προηγουμένως είχαν γράψει ενδοσυνεδριακά υψηλά στις 7.393 και 774,5 μονάδες αντίστοιχα. Εάν σήμερα-αύριο οι συγκεκριμένες τιμές δεν διασπαστούν ανοδικά δίνοντας μάλιστα και «κλείσιμο» σε υψηλότερα επίπεδα τότε θα πρέπει να περιμένουμε ενεργοποίηση του ενδεχόμενου μίας διορθωτικής κίνησης ικανής να φέρει βασικούς δείκτες και αγορές προς τα τελευταία χαμηλά τους.

Πρόγευση πάντως της βραχυπρόθεσμης τάσης εκτιμάται, πως θα έχει η αγορά μας σήμερα από το μεσημέρι και μετά.

Σε αυτή την περίπτωση οπισθοχωρούμε, διαφυλάσσουμε τα νώτα μας και περιμένουμε το επόμενο σκέλος της τεχνικής κίνησης, που μετά την πιθανή διόρθωση θα οδηγεί σε έναν μεσοπρόθεσμο κύκλο ανόδου.

Σε επιφυλακή λοιπόν, καθώς και στο ΧΑ βασικοί δείκτες, μετοχές προσέγγισαν ή υπερέβησαν εστίες αντίστασης με σημείο αναφοράς την καταγραφή των 1.584,2 και 1.593,2 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη στις συνεδριάσεις των 16 και 13/3 αντίστοιχα. Η μη υπέρβαση των 1.600 με περαιτέρω προσέγγιση των 1.620 μονάδων δείχνει κατά την εκτίμηση μερίδας αναλυτών την εγγενή αδυναμία του ΧΑ να ακολουθήσει τον ρυθμό άλλων ευρωπαϊκών αγορών, κυρίως όμως της αμερικανικής.

Η Εθνική, που λόγω αποτελεσμάτων, βρίσκεται και σήμερα στο επίκεντρο δίνει μεν βραχυπρόθεσμα σημαντικές αντιδράσεις αλλά παραμένει σταθερά χαμηλότερα των 11 ευρώ από τη συνεδρίαση της 19/2 (και τα 11,42 ευρώ). Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι δύο τελευταίες κορυφές ακριβώς στα 10,6 ευρώ χθες και προχθές αποτελούν σημείο αντίστασης για τη μετοχή που διαμορφώθηκε χθες στο υψηλό ημέρας με 5,4% και συναλλαγές αξίας 18,3 εκατ. ευρώ.

Με την Εθνική και τον ΟΠΑΠ σε τεχνικά δύσκολες περιοχές η…τύχη του FTSE20 «δοκιμάζεται» στις 790 μονάδες (με αρνητική ένδειξη τη μη υπέρβαση των 800-805 μονάδων) αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας αρχικά ήπιας διολίσθησης. Θα φανεί βέβαια κατά πόσον θα αντέξει σήμερα η Εθνική, αφού ένα μέρος της προεξόφλησης των μεγεθών του Ομίλου επιχειρήθηκε χθες και η συγκυρία δικαιολογεί κατοχύρωση θέσεων.

Στην περίπτωση, που ο 20άρης πιεστεί, τότε λογικά θα ακολουθήσουν μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις έχουν αποδώσει μέχρι 18% ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο σε μία τέτοια φάση των αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v