Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε... σταυροδρόμι η ανοδική αντίδραση

Παραδίδει μέρος των πρωινών κερδών η Σοφοκλέους μετά το άνοιγμα της Wall. Κρατούν τα κέρδη τους Κύπρου, Eurobank, MPB και ΔΕΗ. Πιέζονται MIG, ΙΝΛΟΤ, ΟΤΕ και Alpha. Πάνω από τα 10 ευρώ η ΕΤΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Συνεχίζεται η αντίδραση των αγορών διεθνώς. Με κύριους δείκτες και βασικές μετοχές να προσεγγίζουν, να υπερβαίνουν ή να δοκιμάζουν μεσοπρόθεσμες εστίες αντίστασης.

Η υπέρβαση της πολύ κρίσιμης περιοχής των 7.150 μονάδων για τον Dow Jones κρατά ενεργό την τάση, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φέρει τον δείκτη προς τις 7.250 μονάδες. Ήδη ο DJIA και ο S&P 500 μετρούν σημαντικά κέρδη από τα τελευταία χαμηλά τους, ενώ και στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης επιχειρείται να "πιάσει" τις 1.600 μονάδες.

Οι επόμενες μία - δύο συνεδριάσεις θεωρούνται εξαιρετικής σπουδαιότητας από πολλούς αναλυτές, καθώς εκτιμούν πως μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα έχουν διαμορφωθεί "τοπικά υψηλά" πιθανά σημεία εκκίνησης μιας επόμενης καθοδικής κίνησης.

Εάν υιοθετήσουμε την εκτίμηση αυτών των πηγών (που εκ του αποτελέσματος δικαιώνονται σταθερά εδώ και μήνες), η κορύφωση της τεχνικής αντίδρασης (δεν αναφέρονται σε bear market rally) θα φέρει τις αγορές αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο μιας ακόμη καθοδικής κίνησης πιθανότατα προς τα προηγούμενα χαμηλά των αγορών.

Πρώτα βέβαια μένει να δούμε μέχρι πού θα εκτεθεί η αντίδραση του DJIA για να κινηθούμε ανάλογα.

Μέχρι τώρα ο Γενικός Δείκτης κινείται στην περιοχή των 1.580, με την αρχική κορυφή των 1.593 μονάδων να παραμένει μέγιστο συνεδρίασης.

Αξιοσημείωτες η συναλλακτικότητα της Alpha Bank με 1,4 εκατ. μετοχές, περισσότερες δηλαδή από τις 980 χιλιάδες της Εθνικής, η σημαντική αντίδραση με 4,5% των Eurobank και Κύπρου, η υψηλότερη τιμή (και κεφαλαιοποίηση) των ΕΧΑΕ, Φουρλής, Ελληνικών Πετρελαίων, ΜΕΤΚΑ - Μυτιληναίος, Jumbo, η προσπάθεια της Αεροπορίας Αιγαίου να απομακρυνθεί από τα ιστορικά χαμηλά και η σχετική κινητικότητα που παρατηρείται σε συγκεκριμένες μετοχές του μικρομεσαίου χώρου.

Ο FTSE-20 κυμαίνεται στις 780 - 785 έχοντας για υψηλό την αρχική κορυφή των 790 μονάδων, με την κίνηση του δείκτη να έχει ενδιαφέρον εάν στη συνέχεια μπορέσει να κινηθεί πάνω από τις 800 προς τις 820 - 840 μονάδες.

Κίνηση που κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς θα αντιστοιχούσε σε ανοδική διαδρομή του DAX προς τις 4.1800 μονάδες.

Η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές στο περίπου τρεις προς μία, με 150 τίτλους στο…πράσινο και σημαντική ενίσχυση της τιμής για Altec, ΑΤΤΙΚΑΤ, Ατέρμων, ΑΕΓΕΚ αλλά και SingularLogic, Βωβός, θυγατρικές της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και για ακόμη ορισμένες αυτής της κατηγορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v