Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα επόμενα καύσιμα αντίδρασης αναζητεί το ΧΑ

Εφτασαν στις πρώτες αντιστάσεις αλλά δεν κατάφεραν να... κρατηθούν οι αγορές. Εξαέρωση ή τέλος της προχθεσινής ακραίας υπερβολής; Με την ΕΤΕ στα €10, αδύναμη την EFG και τον ΟΤΕ να καλείται να βάλει πλάτη και σήμερα.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Δεύτερη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση για την Wall με τον Dow Jones στις 6.930,4 και υψηλό ημέρας στις 7.015,06 μονάδες. Αρκετοί πάντως ήταν οι αμερικανοί αναλυτές-παίκτες που δεν είδαν με…καλό μάτι το προχθεσινό 5% του DJIA και εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενο προσέγγισης των 7.150 μονάδων σενάριο που έχει βέβαια και αρκετούς υποστηρικτές.

Ανάλογη τάση διαμορφώνεται τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις για τον DAX στη Φραγκφούρτη με τα Συμβόλαια να παραπέμπουν σε άνοιγμα από τις 3.871 μονάδες, ενώ ο δείκτης θα έπρεπε να πείθει για την δυναμική υπέρβασης των 4.000 μονάδων.

Τηρουμένων των αναλογιών, κάτι παρόμοιο συνέβη και στο ΧΑ, όπου από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης με έμφαση όμως προς το κλείσιμο επιχειρήθηκε η προεξόφληση ενός «γυρίσματος» των αγορών.

Θέσεις βραχυπρόθεσμες κατοχυρώθηκαν, κάποιες υπεραξίες…ενθυλακώθηκαν και το σημαντικότερο άρχισαν να τρέχουν πάλι κάποιοι κόκκινοι κωδικοί που είχαν πρόβλημα «δανεισμού» και «κάλυψης θέσεων».

Ωστόσο η συνεδρίαση ξεκινά από τις 1.538 μονάδες δηλαδή μόλις τέσσερις πάνω από το ελάχιστό ημέρας και με προβληματική την εικόνα της Εθνικής (με το ζόρι διαμορφώθηκε το 10άρι στο κλείσιμο) και ακόμη πιο δύσκολη αυτήν της Eurobank. Ειδικά στη μετοχή της δεύτερης η προσφορά ήταν σημαντική και στο κλείσιμο και στη δημοπρασία, ενώ μετά το τέλος φάνηκε να μένουν «κομμάτια» στο σύστημα προς πώληση σήμερα. Θα φανεί, πως θα το χειριστούν οι άνθρωποι της EFG, αλλά η μετοχή χρειάζεται στηρίξεις από νωρίς.

Μία μικρή ομάδα παικτών εκτιμά, πως το χθεσινό «γύρισμα» των αγορών, και του ΧΑ, μπορεί και να αποτελεί μία πολύ καλή εξαέρωση ακόμη και αυτών που κινούνται βραχυπρόθεσμα και πάντα στο όριο των τριών συνεδριάσεων.

Χωρίς να διαφωνούν με όσους υποστηρίζουν ότι αυτή η ακραία αντίδραση είναι το «πέμπτο μέρος» της τελικής φάσης διόρθωσης θεωρούν πως η διόρθωση θα γίνει από λίγο υψηλότερες τιμές.

Συνεκτιμούν βέβαια και την λήξη Παραγώγων της επόμενης Παρασκευής και της τρομακτικής ρευστότητας-κεφαλαίων που έχει συσωρρευθεί με ορίζοντα τη συνεδρίαση της 20 Μαρτίου. Για να δούμε.

Σε αυτή την περίπτωση οι αγορές συνεχίζουν την αντίδραση τους ίσως αύριο για μία δύο συνεδριάσεις και…βλέπουμε.

Πάντως στο ΧΑ υπάρχει ανάλογη κινητικότητα στα παράγωγα, με ενδιαφέροντα κατά την εκτίμηση μας στοιχεία στον σημερινό Εκηβόλο (όπου τις τελευταίες «πονηρές» συνεδριάσεις επιχειρείται να βγαίνει στον αέρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης) καθώς οι καιροί κρύβουν εκπλήξεις.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών μένει να φανούν σήμερα οι αντοχές της Εθνικής, με την UBS να εκτιμά κέρδη κατά 14,7% μειωμένα για το ΄08. Βέβαια υπάρχουν αρκετοί -και δικαιολογημένα- που δίνουν ελάχιστη έως μηδενική αξία στις εκτιμήσεις περισπούδαστων οίκων όπως η... κάθε Citigroup και η... δείνα UBS (με μερικά… ακροδάχτυλα στο χείλος του γκρεμνού). Αλλά αυτό είναι θέμα άλλης κουβέντας. Πάντως για την UBS θα υπάρξει ειδική αναφορά.

Η Τέρνα Ενεργειακή σχεδιάζει επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ στις ΑΠΕ μέχρι το 2012 με τον ενεργειακό κλάδο να δείχνει εξαιρετικά ζεστός και με ισχυρές «πλάτες» τις τελευταίες εβδομάδες. Η ΑΒ Βασιλοπουλος επιταχύνει την ανάπτυξη της (σχετικό θέμα της Αλεξάνδρας Γκίτση), ενώ από το πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας διαβάζουμε πως «σύμφωνα με γνωμοδότηση του Ε΄ τμήματος κρίνεται αντισυνταγματικός ο νόμος και το ΣτΕ βάζει Στοπ για Βωβό και ΠΑΟ» σημειώνοντας πως οριστική κρίση θα δοθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v