Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λονδίνο: Έναν χρόνο τζάμπα νοίκι…

Ίσως αποτελεί "λαϊκισμό". Ίσως είναι ένα απλό "πυροτέχνημα" με σχετικά μικρό οικονομικό όφελος. Ωστόσο είναι πρωτοβουλία άξια μνείας στους παρόντες χαλεπούς καιρούς κρίσης. Αποτελεί, πιθανώς, παράδειγμα προς μίμηση…

Λονδίνο: Έναν χρόνο τζάμπα νοίκι…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ίσως αποτελεί "λαϊκισμό". Ίσως είναι ένα απλό "πυροτέχνημα" με σχετικά μικρό οικονομικό όφελος.

Ωστόσο, είναι πρωτοβουλία άξια μνείας και σημείωσης στους παρόντες χαλεπούς καιρούς κρίσης.

Ο λόγος για τον δήμαρχο του Λονδίνου κ. Boris Johnson, ο οποίος στην προσπάθειά του να τονώσει τη θέση της βρετανικής πρωτεύουσας ως διεθνούς οικονομικού κέντρου προσφέρει σε όσες ξένες επιχειρήσεις αποφασίσουν να μετεγκατασταθούν εκεί έναν χρόνο τζάμπα νοίκι.

Για την ακρίβεια, όχι μόνο προσφέρει δωρεάν χώρους γραφείων επί ένα δωδεκάμηνο, αλλά παρέχει -επίσης δωρεάν- και τις υπηρεσίες συμβούλου για την ευκολότερη εγκατάσταση ξένων εταιριών στο Λονδίνο.

Θα αποκομίσει οφέλη από την πρωτοβουλία του αυτή; Πιθανόν, αλλά εντέλει άγνωστο.

Αυτό που είναι γνωστό, ωστόσο, είναι ότι με ενέργειες όπως αυτή η επιχειρηματικότητα ενθαρρύνεται. Δεν αποθαρρύνεται.

Με ενέργειες όπως αυτή αλλά και με άλλες όπως η μείωση του φορολογικού συντελεστή ΦΠΑ από 17,5% σε 15%, την οποία υιοθέτησε προ λίγων μηνών η βρετανική κυβέρνηση, η οικονομική δραστηριότητα ενισχύεται. Δεν αποδυναμώνεται.

Η επιχειρηματικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της ελεύθερης οικονομίας και του δυτικού τρόπου ζωής.

Στην Ελλάδα η παρούσα κυβέρνηση εξελέγη και ανήλθε στην εξουσία με βασική παράμετρο της προεκλογικής της πλατφόρμας την υποβοήθηση της ίδρυσης νέων εταιριών. Την απλοποίηση των διαδικασιών. Την ενθάρρυνση της μετεγκατάστασης εταιριών στην Ελλάδα και την ανάδειξη της χώρας σε επιχειρηματικό κέντρο της Βαλκανικής και της ΝΑ. Ευρώπης.

Πέντε χρόνια μετά τι από όλα αυτά έχει συμβεί; Ελάχιστα, αν όχι τίποτε.

Η γραφειοκρατία καταδυναστεύει πολίτες και εταιρίες και η επιχειρηματικότητα βάλλεται όσο ποτέ, αντιμέτωπη με νόμους που αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη, με ασαφές και αδιαφανές φορολογικό πλαίσιο και με ελλειμματικές υποδομές.

Η πρωτοβουλία του δημάρχου του Λονδίνου, εάν στεφθεί με επιτυχία, θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη βρετανική οικονομία. Θα σημάνει αύξηση των θέσεων εργασίας, ενίσχυση της χειμαζόμενης κτηματαγοράς και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Στην Ελλάδα, ακόμη και αν -φερ’ ειπείν- ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης έπαιρνε μια αντίστοιχη πρωτοβουλία, θα υπήρχε η πιθανότητα επιτυχίας της;

Γιατί θα έπρεπε να έρθει κανείς στην Ελλάδα να στήσει το "μαγαζί" του;
Για ποιους λόγους;

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v