Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον στόχο των 1.600 μονάδων το ΧΑ

Στις 1.593 μονάδες διαμορφώνεται η κορυφή για τον ΓΔ, μέχρι τα 10,6 ευρώ η Εθνική. Στενεύουν τα περιθώρια περαιτέρω σημαντικής αντίδρασης καθώς κατοχυρώνονται κερδοφόρες θέσεις μέχρι και 15% υψηλότερα από τα τελευταία χαμηλά.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Επιθετικά ξεκίνησε η συνεδρίαση. Θαρρείς με βιασύνη οι αγοραστές των προηγούμενων ημερών για να πετύχουν τις όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές για να κατοχυρώσουν θέσεις και διόλου ευκαταφρόνητες βραχυπρόθεσμες υπεραξίες.

Σχεδόν με τις πρώτες εντολές ο πήχης ανέβηκε υψηλότερα φέρνοντας τον Γενικό Δείκτη στις 1.593,2 μονάδες, τον FTSE20 στις 790 μονάδες και τη μετοχή της Εθνικής στα 10,6 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπολογισμό ορισμένων παικτών ο βασικός στόχος τους, που ήταν η αποκόμιση ενός 15% μέσα σε λίγες συνεδριάσεις επιτεύχθηκε. Η λογική τους είναι μάλλον εμφανής: «κατοχυρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων τους και αφήνουν τους επόμενους να συμμετάσχουν γνωρίζοντας όμως πως από τεχνικής πλευράς οι βασικοί δείκτες διεθνώς είναι στα όρια τους» .

Ωστόσο οι συναλλαγές, που πραγματοποιήθηκαν στα πρώτα 15-20 λεπτά της συνεδρίασης ξεπέρασαν τα 15 εκατομμύρια ευρώ με αυξημένο τζίρο για Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, κάτι που παραπέμπει και σε ισχυρούς αγοραστές.

Χρηματιστές σημείωναν πως τις τελευταίες ημέρες κάτι κινείται από την πλευρά μικρότερων ιδιωτών πελατών τους, καθώς η προ ημερών υποχώρηση της Εθνικής χαμηλότερα των 9 ευρώ φαίνεται να ξύπνησε την προσοχή, το ενδιαφέρον ορισμένων μικροπαικτών.

Θα πρέπει ωστόσο να προσεχθεί πως από την προηγούμενη Παρασκευή μέχρι τα σημερινά υψηλά έχουν κερδηθεί περί τις 140-150 μονάδες (για τον Γενικό Δείκτη) γεγονός που θα πρέπει να καθιστά περισσότερο προσεκτικούς όσους σκέφτονται να τοποθετηθούν από αυτά τα επίπεδα τιμών.

Η μετοχή της Εθνικής, μετά την προσέγγιση του τελευταίου «υψηλού» (10,7 ευρώ) διόρθωσε μέχρι τα 10,48 ευρώ με σχετικά σημαντική προσφορά, ενδεικτικό της διάθεσης κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Εάν στη συνέχεια της συνεδρίασης βασικοί δείκτες, μετοχές κινηθούν και πάλι προς τις αρχικές υψηλές τιμές ή τις υπερβούν τότε πιθανότατα να χρειαστεί να αναθεωρήσουμε για λίγο την τακτική μας.

Μετοχές εταιρειών όπως Marfin Popular Bank, Κύπρου, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Intralot, Centric, θυγατρικές της Βιοχάλκο, Φουρλής και αρκετές ακόμη κινούνται σε θετικό έδαφος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v