Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ρευστοποιήσεων συνέχεια στις τράπεζες

Ακολουθεί τις ευρωαγορές και υποχωρεί το ΧΑ κρατώντας όμως τις 1.510 μονάδες. Κάτω από τα 10€ η ΕΤΕ, απώλειες μέχρι 4% για Eurobank και «πλάτες» από ΔΕΗ-ΟΠΑΠ για τον FTSE 20 που διολισθαίνει κάτω των 750 μονάδων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Διορθώνει, όπως στην πλειονότητα τους οι ευρωπαϊκές αγορές, το ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να μην έχει χάσει ακόμη την στήριξη των 1.500-1.510 μονάδων. Και αυτό είναι από τις λίγες ενθαρρυντικές ενδείξεις, καθώς οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται ξανά στη γνώριμη τους θέση-στη μέγγενη ρευστοποιήσεων- και αρκετές μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης «υποφέρουν» λόγω κατοχύρωσης θέσεων.

Ο FTSE 20 υποχωρεί προς τις 745 μονάδες με το ποσοστό να μετριάζεται στο -1,4% ελέω της στήριξης που δίνεται μέσω των ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Η μετοχή της Επιχείρησης στα 11,88 ευρώ (με 2%) και του Οργανισμού στα 18,98 ευρώ (1,5%) αντικαθιστούν σήμερα επάξια τον ρόλο που είχε χθες ο ΟΤΕ με συγκεκριμένη ρευστότητα να ακολουθεί κυκλική διαδρομή.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 20 η Motor Oil δίνει μία μικρή αντίδραση από τα 7,3-7,4 ευρώ, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια διαμόρφωσης μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης για τη μετοχή της Intralot, που κυμαίνεται λίγο χαμηλότερα των 4 ευρώ.

Ενθαρρυντική ένδειξη θεωρούμε το ότι μετοχές του 40άρη όπως Φουρλής, ΕΥΔΑΠ παρουσιάζουν μία σχετική «μόχλευση» τη στιγμή που επιχειρείται να αντιδράσουν η μετοχή της J&P Αβαξ (από τα 1,7 ευρώ(!)) και της Αεροπορίας Αιγαίου προκειμένου να αποφύγει τα ιστορικά χαμηλά των 2,5 ευρώ.

Αντιθέτως Σαράντης, Μηχανική, Ελβάλ, Sprider, Lamda Development κ.α. που νωρίτερα υπερίσχυαν οι αγοραστές έχουν περάσει την τελευταία μισή ώρα σε αρνητικό έδαφος.

Η μετοχή του Βωβού υποχωρεί κατά 10% στα 2,04 ευρώ με αυξημένες όπως αναμένονταν συναλλαγές κινδυνεύοντας να βρεθεί χαμηλότερα και των 2 ευρώ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται από τεχνικής πλευράς για τον τίτλο.

Η μετοχή της Proton Bank με σημαντικές και σήμερα απώλειες συνεχίζει την διαδρομή απαξίωσης της καθώς χάνει και τα 0,50 ευρώ (από τα 11 ευρώ που θεωρούνταν…πολύφερνη νύφη), ενώ η ΓΕΚ Τέρνα ακλουθεί λογική διαδρομή διόρθωσης παραμένοντας όμως ακόμη πάνω από τα 3,3-3,4 ευρώ.

Για τη συνέχεια προέχει η διασφάλιση των 1.500-1.510 μονάδων, κρίσιμη περιοχή κατά την εκτίμηση των αναλυτών, και η απορρόφηση της προσφοράς στη μετοχή της Εθνικής που παραμένει χαμηλότερα και πάλι των 10 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v