Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Προεξοφλημένα τα δεινά της ΝΑ. Ευρώπης

Τις επιπτώσεις της ΝΑ. Ευρώπης στις ευρωπαϊκές τράπεζες αναλύει με έκθεσή της στις 12/3 η HSBC. Μεταξύ των τραπεζών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο κατατάσσει τις Alpha Bank, EFG και Πειραιώς.

HSBC: Προεξοφλημένα τα δεινά της ΝΑ. Ευρώπης
Τις επιπτώσεις της ΝΑ. Ευρώπης στις ευρωπαϊκές τράπεζες αναλύει με έκθεσή της στις 12/3 η HSBC, χρησιμοποιώντας δύο σενάρια τα οποία είναι πιο αρνητικά από τις τρέχουσες εκτιμήσεις της.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, με βάση αυτά τα σενάρια, οι τράπεζες με μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια και μικρότερη έκθεση σε μια πιθανή επιδείνωση των αγορών της ΝΑ. Ευρώπης θα έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη (όπως π.χ. BNP, ISP και Societe Generale), ενώ αντιθέτως τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι Alpha Bank, EFG, KBC, Τράπεζα Πειραιώς και UCI.

Σύμφωνα με την HSBC, ο ρυθμός ανάπτυξης θα μειωθεί σε όλες τις αναδυόμενες οικονομίες τα επόμενα δύο χρόνια, όμως δεν θα πληγούν το ίδιο όλες οι χώρες της ΝΑ. Ευρώπης.

Το πρώτο σενάριό της υποδηλώνει ότι οι χώρες Ουκρανία, Καζακστάν, Ουγγαρία και Ρουμανία θα δεχτούν το μεγαλύτερο πλήγμα και, αν οι θυγατρικές των τραπεζών σε αυτές τις χώρες δεν καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, υπολογίζεται ότι θα υπάρξει αρνητική κεφαλαιακή επίπτωση στις τραπεζικές μετοχές που καλύπτει, ύψους 12 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η Alpha Bank, η Τράπεζα Κύπρου και η EFG θα δουν σημαντική διάβρωση του Core Tier 1, ενώ από την άλλη πλευρά τράπεζες όπως η Εθνική Τράπεζα, η Societe Generale και η KBC θα είναι ανθεκτικότερες, δεδομένης της σχετικά μεγαλύτερης κεφαλαιακής επάρκειάς τους και της χαμηλότερης έκθεσής τους στη ΝΑ. Ευρώπη.

Το δεύτερο σενάριο υποθέτει ότι όλες οι θυγατρικές όλων των τραπεζών στην περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα κεφαλαιακή επίπτωση ύψους 37 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, το Core Tier 1 των τραπεζών που καλύπτει η HSBC θα μειωθεί από το αναμενόμενο 7,3% το 2009 στο 4,2% κατά μέσο όρο, με την Εθνική Τράπεζα, την EFG και την Alpha Bank να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Η HSBC αναφέρει πάντως ότι οι τράπεζες διαπραγματεύονται με discount όσον αφορά στη λογιστική αξία του 2009, γεγονός που υποδηλώνει πως η αγορά προεξοφλεί είτε πολύ απαισιόδοξες προοπτικές για τη ΝΑ. Ευρώπη είτε υψηλές αρνητικές κεφαλαιακές επιπτώσεις από άλλες αιτίες.

Θεωρεί ότι οι τιμές των μετοχών θα παραμείνουν υπό πίεση τους επόμενους 6 - 8 μήνες, καθώς η αγορά παραμένει επικεντρωμένη στις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις και η οικονομία συνεχίζει να επιδεινώνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v