Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πιέσεις σε τράπεζες και Blue Chips

Επιμένουν οι πωλητές σε μετοχές του FTSE20 με χαμηλότερες τιμές για τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες. «Πλάτη» για τον 20άρη από ΔΕΗ. Υψηλή απόδοση για ΤτΕ, Intralot. Κλειδί η στήριξη των 1.510 μονάδων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Mε το «καλημέρα» οι πωλητές κατέβασαν τον πήχη προς τις 1.510 μονάδες και τον FTSE20 χαμηλότερα των 750 μονάδων. Συναλλαγές αυξημένες, καθόσον πρόκειται για άμεση προσφορά τραπεζικών μετοχών κυρίως Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank χωρίς να εξαιρούνται άλλοι τίτλοι εταιρειών του 20άρη και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Τζίρος 11-12 εκατ. ευρώ μέχρι τις 10.45 και άλλα 5-6 στη συνέχεια δεν είναι μικρός δεδομένης της συγκυρίας, των επιπέδων της αγοράς και των ανοιχτών θέσεων που απομένουν σε παράγωγα και ενεργούς κωδικούς.

Στα 9,76 ευρώ η Εθνική με αυξημένες συναλλαγές, στα 4,1 ευρώ η Alpha Bank, τα 2,48 ευρώ η MIG, τα 3,58 η Eurobank πιέζουν χαμηλότερα τον 20άρη και τον ΓΔ, με ένα μεγάλο μέρος της προσφοράς να απορροφάται σε λίγο χαμηλότερες τιμές.

Αυτό σημαίνει πως προσφορά και υπάρχει και βγαίνει σε μεγάλο μέρος του ταμπλώ οι δε εν δυνάμει αγοραστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ακολουθήσουν σε υψηλές-χθεσινές-τιμές εκτιμώντας πως οι αγορές θα δουν χαμηλότερα επίπεδα στη συνέχεια της ημέρας και ενδεχομένως στην αρχή της αυριανής συνεδρίασης.

Από την άλλη διακρίνεται μία διάθεση να στηριχθεί η περιοχή πέριξ των 1.520 μονάδων, καθώς λίγο χαμηλότερα στις 1.510 έχει διαμορφωθεί-κατά την εκτίμηση των αναλυτών- μια κρίσιμη για την βραχυπρόθεσμη τάση στήριξη.

Πρόκειται για περιοχή, που διαγραμματικά παραπέμπει στην τελευταία φάση της αγοράς, που συμπεριλαμβάνει την προχθεσινή ακραία αντίδραση και μέχρι την Δευτέρα λειτουργούσε ως αντίσταση. Θα φανεί στην περίπτωση που υποχωρήσει προς τις 1.500-1.510 μονάδες ο ΓΔ ποιες είναι οι ουσιαστικές εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς για σήμερα-αύριο αλλά κυρίως για τις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Χαμηλότερες τιμές για τον ΟΤΕ αλλά… επιστράτευση των εφεδρειών ΟΠΑΠ-ΔΕΗ σε μία προσπάθεια να μην χαθούν οι 750 μονάδες για τον FTSE20 και να υπάρξει μία μικρή αντίδραση στη συνέχεια πάνω από τις 1.530 μον. για τον Γενικό Δείκτη.

Λογική η πίεση στη μετοχή του Βωβού που διορθώνει κατά 8,3% στα 2,1 ευρώ, μέχρι 2,25 χαμηλότερα ο Μυτιληναίος στα 3,58 ευρώ, στα 1,3 ευρώ ο Κλουκίνας Λάππας.

Στο περίπου 1 προς 2 η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές με την Αεροπορία Αιγαίου στα 2,73 ευρώ, την Intralot να περνά τα 4 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές και σταθερό αγοραστή και σήμερα, τη Forthnet στα 0,72 ευρώ, ενώ συνεχίζουν και ακόμη ορισμένες μετοχές από το ευρύτερο ταμπλώ. Για τη συνέχεια το ΧΑ πρέπει να πείσει πως μπορεί να κρατήσει την περιοχή των 1.510 μονάδων και βλέπουμε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v