Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγοραστές πήραν το πάνω χέρι στο ΧΑ

Η σχετική διάθεση διακράτησης των πρόσφατα κεκτημένων και οι δημοπρασίες βοήθησαν το ΓΔ να κλείσει κοντά στο υψηλό ημέρας. Κέρδη για ΔΕΗ (4,47%), ΟΠΑΠ (3,19%), Κύπρου (2,33%). Μαζεύτηκαν οι πιέσεις στον ΟΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Σχετική διάθεση διακράτησης των πρόσφατα κεκτημένων και δημοπρασίες βοήθησαν τον Δείκτη να κλείσει πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας.

Μάλιστα για να συμβεί αυτό το τελευταίο και μέσω των δημοπραστιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΔΕΗ, Εθνική, Πειραιώς, Coca-Cola, Alpha Bank και MIG.

Ο χαμηλός τζίρος αποδείχθηκε σύμμαχος των αγοραστών που απορρόφησαν σχετικά εύκολα την προσφορά που σημειώθηκε σε Τραπεζικούς τίτλους και η Σοφοκλέους επέδειξε καλύτερη εικόνα από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τα τελευταία έδειξαν να δυσκολεύονται να ξεπεράσουν τα αρνητικά νέα από την πτώση κατά 7,5% της Βιομηχανικής Παραγωγής στην Γερμανία, αλλά και τα πολύ κατώτερα του αναμενομένου κέρδη που ανακοίνωσε η BMW και περίμεναν το άνοιγμα της Wall Street για να “αποφασίσουν” την κίνησή τους.

Αντίθετα θετικά ξεκίνησε η Wall Street παίρνοντας “θάρρος” από την χαμηλότερη του αναμενομένου πτώση των λιανικών πωλήσεων για τον μήνα Φεβρουάριο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η Αγορά δείχνει περισσότερο διαθέσεις εξισορρόπησης και λιγότερα να επιστρέψει στα πρόσφατα χαμηλά, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υποτροπιάσει το διεθνές κλίμα.

Με δεδομένη την φτωχή εγχώρια ειδησεογραφία, αποτελέσματα και αξιοπρόσεκτες μερισματικές αποδόσεις, πιθανότατα θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον, ενώ κρίσιμη θεωρείται η επόμενη εβδομάδα, όχι μόνο λόγω επερχόμενου triple witch, αλλά και λόγω του ότι ανακοινώνουν αποτελέσματα για το 2008 ΟΠΑΠ και Εθνική.

Βεβαίως και οι απόψεις για την πορεία των Αγορών και κατ΄ επέκταση της Σοφοκλέους παραμένουν αντικρουόμενες, με τους απαισιόδοξους να υποστηρίζουν ότι η ψυχολογία των επενδυτών παραμένει αρνητική και η ανάληψη κινδύνου περιορισμένη. Η αβεβαιότητα παραμένει και η τάση στις αγορές είναι πολύ ευμετάβλητη.

Και δεν είναι λίγοι αυτοί που θα περιμένουν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του 2009 προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν την επενδυτικής τους στρατηγική.

Αντίθετα οι λίγοι αισιόδοξοι επισημαίνουν πως με την απαισιοδοξία να χτυπάει κόκκινο, ήρθε η ώρα για αγορές μετοχών. Αν και η μεταβλητότητα δεν έχει τελειώσει και ο “πάτος” μπορεί και να μας περιμένει στην γωνία ίσως αξίζει τον κόπο κάποια αύξηση της διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Με την πλευρά των συγκρατημένα αισιόδοξων και η σημερινή έκθεση της Εμπορικής που τονίζει ότι η αντίδραση από το κρισιμότερο επίπεδο στήριξης των 1460 μ. ήταν θετική (και μάλλον αναμενόμενη βραχυπρόθεσμα) εξέλιξη, αλλά πρέπει να διασπαστούν ανοδικά οι 1.625 μονάδες με αυξημένους όγκους συναλλαγών, για να ισχυριστούμε, βάσιμα πλέον, ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος νέου πτωτικού κύματος στο άμεσο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά και όσον αφορά τον FTSE που κράτησε την ζώνη στήριξης 745 – 740 οι επόμενες αντιστάσεις οριοθετούνται στις 770, 779, 787 και 800 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 800 μονάδων δίνει αξιοπρόσεκτο σήμα “επιβίβασης” και φέρνει σε μάλλον “δύσκολη θέση” τους παραμένοντες “short”.

Στα επιμέρους και όσον αφορά τους δεικτοβαρείς τίτλους ακόμα και στα δύσκολα της ημέρας, τις μεγαλύτερες βοήθειες για το Γενικό Δείκτη προσέφεραν ΔΕΗ (+4,47%) και ΟΠΑΠ (+3,19%).

Με κέρδη μεγαλύτερα του 2% η Τράπεζα Κύπρου ενώ με αξιόλογα κέρδη έκλεισαν Coca Cola, Ελλάκτωρας, Alpha Bank, ΜΙΓ, και Πειραιώς. Θετικό πρόσημο για Ιντραλότ, Εθνική Τράπεζα και MPB και αμετάβλητος ο τίτλος της Eurobank και ΤΤ.
.
Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΤΕ (-3,67), αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο και Μυτιληναίο και αρνητική μεταβολή για Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΟΤΕ και Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά, κινήθηκε σε ένα εύρος 59 μονάδων (χαμηλό ημέρας 1515,37- υψηλό ημέρας 1554,56) στις 17: 00 βρέθηκε στις 1547,62 μονάδες και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 1554,06 με κέρδη 1,03% ενώ ο τζίρος σαφέστατα μειωμένος δεν έφτασε τα 94 εκατ. ευρώ από τα οποία μάλιστα τα 6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Η υπεροπλία των “κόκκινων” στην τελική εικόνα με 86 ανοδικές μετοχές να “αντικρίζουν” 104 πτωτικές ενώ 30 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5 έως 16,67%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v