Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μήνυμα ανόδου για το ΧΑ από το εξωτερικό

Το μήνυμα της ανόδου δίνουν και στο ΧΑ Dow Jones, Ασία και Ευρωαγορές. Πάνω από τα 10 ευρώ η Εθνική, βραχυπρόθεσμα κέρδη από Κύπρου, Πειραιώς και κυκλική κίνηση στήριξης του FTSE20 από ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Έφτασαν ή ξεπέρασαν τις τιμές-στόχους που είχε θέσει ως περιθώριο αντίδρασης μερίδα αναλυτών ξένοι δείκτες- κλειδιά, και ζητούμενη για τις επόμενες συνεδριάσεις είναι η διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης, εν όψει και της 20 ης Μαρτίου.

Στις 7.170,06 μονάδες με 3,46% άνοδο χθες ο Dow Jones, ξεπερνά τις 4.000 μον. ο DAX και στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.554 μον. και αφού επιβεβαιώθηκε χθες ενδοσυνεδριακά το εύρος στήριξης των 1.500-1.520 μονάδων. Τι μέλλει γενέσθαι για τη συνέχεια θα εξαρτηθεί από τη πιθανή συντήρηση της τεχνικής αντίδρασης, που θα μπορούσε να φέρει τον DJIA υψηλότερα των 7.200 προς τις 7.280 μονάδες και τον DAX πέριξ των 4.100 μον.

Θα διευκολύνονταν έτσι μία ανάλογη κίνηση και του ΓΔ υψηλότερα των 1.600 μον. με πιθανή την αντίδραση της μετοχής της Εθνικής προς τα 10,7 ευρώ, που είναι και το υψηλό από τις 26/2 μέχρι και χθες.

Σε αυτή την περίπτωση ο FTSE20 θα μπορούσε να φτάσει και πάλι τις 800 μονάδες, ενώ χθες ενισχύθηκε η εκτίμηση όσων υποστηρίζουν πως σε συνεδριάσεις δύσκολες για τραπεζικές μετοχές "πλάτη" βάζουν εκ περιτροπής ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Για τον ΟΠΑΠ, που έχει και τη μεγαλύτερη στάθμιση στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη και του 20άρη η μετοχή ενισχύθηκε κατά 3,2% στα 19,38 ευρώ με τις υψηλότερες συναλλαγές των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων. Η μετοχή του ΟΤΕ, αν και υστέρησε χθες, είναι η μόνη από την... τριάδα που έχει θετική απόδοση τις τελευταίες συνεδριάσεις φτάνοντας το 4,8% καθώς κινείται στο εύρος 10,24-11,04 ευρώ. Η ΔΕΗ πέρασε τα 12 ευρώ (12,16 ευρώ) με αντίδραση 4,5% και συναλλαγές 3,7 εκατ. ευρώ.

Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση μερίδας αναλυτών για ολοκλήρωση της βραχυπρόθεσμης τεχνικής αντίδρασης, που ξεκίνησε από τις 1.457 μον. στις 9/3 και θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσέγγιση των 1.600 μον., το περιθώριο αυτής της ανόδου θα φτάνει στο περίπου 10% .

Προσφέροντας όμως υψηλότερη απόδοση για μετοχές, που είχαν πιεσθεί σημαντικά προηγουμένως με ενδεικτική την περίπτωση της Πειραιώς (15,08% ), της Κύπρου, της Alpha Bank αλλά και μετοχών όπως HOL, ΓΕΚ/Τέρνα, Μηχανική κ.α .

Κατά την εκτίμηση μας η αντίδραση θα μπορούσε να έχει περιθώριο περαιτέρω μικρής ενίσχυσης, ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως βασικοί δείκτες προσεγγίζουν ή υπερβαίνουν ελαφρώς τον πήχη που είχαν θέσει διορατικοί παίκτες.

Επίσης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η επικείμενη λήξη παράγωγων Συμβολαίων την ερχόμενη Παρασκευή και την υψηλή μεταβλητότητα που σημειώνεται διεθνώς σε αυτές τις περιόδους. Όπως επίσης το γεγονός, πως στη συνεδρίαση της ακραίας ανοδικής αντίδρασης υπήρξε έντονη κινητικότητα στο ΧΠΑ, υψηλότατες θέσεις σε ΣΜΕ κυρίως του 20άρη και αυξημένες συναλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v