Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Πιθανότατα είδαμε τα χαμηλά του ΧΑ

Πιθανότατα είδαμε τα χαμηλά της αγοράς εκτιμά η Εμπορική σε τεχνική ανάλυση (12/3) για τον Γενικό Δείκτη. Βραχυπρόθεσμα η δυναμική της αντίδρασης θα κριθεί στη φάση ενδεχόμενης προσέγγισης των 1.620 μ., τονίζει.

Εμπορική: Πιθανότατα είδαμε τα χαμηλά του ΧΑ
Πιθανότατα είδαμε τα χαμηλά της αγοράς εκτιμά η Εμπορική Τράπεζα σε τεχνική ανάλυση για τον Γενικό Δείκτη με ημερομηνία 12 Μαρτίου.

Η αντίδραση από το κρισιμότερο επίπεδο στήριξης των 1460 μ. ήταν θετική (και μάλλον αναμενόμενη βραχυπρόθεσμα) εξέλιξη, αλλά πρέπει να διασπαστούν ανοδικά οι 1.625 μ. με αυξημένους όγκους συναλλαγών, για να ισχυριστούμε, βάσιμα πλέον, ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος νέου πτωτικού κύματος στο άμεσο μέλλον.

Ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε ακριβώς από την ίδια περιοχή τιμών όπου σημειώθηκαν τα χαμηλά του 2003 και αποτελούν παράλληλα τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών της τελευταία δεκαετίας.

Βραχυπρόθεσμα, η δυναμική της αντίδρασης θα κριθεί στη φάση ενδεχόμενης προσέγγισης των 1.620 μ. Αν ξεπεραστεί, θα αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες επέκτασης της ανοδικής κίνησης, βραχυπρόθεσμα προς τις 1.715 μ. και μεσοπρόθεσμα προς τις 1.850 μ. (ενδιάμεσα εντοπίζεται η αντίσταση των 1.780 μονάδων).

Το πισωγύρισμα του Γ.Δ. μετά την επίτευξη του υψηλού των 1.585 μ. ερμηνεύεται ως κατοχύρωση κερδών και αναμένεται να εκτονωθεί υψηλότερα των 1.490 μ. και ενδεχομένως υψηλότερα των 1.505 μ.

Θα αποτελούσε θετική εξέλιξη αν υπήρχε απόσταση του χαμηλού των επόμενων συνεδριάσεων από το χαμηλό έτους στις 1.457 μ. μεγαλύτερη των 50 μονάδων, ώστε να αρχίσει να μεταστρέφεται το momentum από αρνητικό σε θετικό. Σύμφωνα με τους τεχνικούς δείκτες, το σενάριο αυτό είναι αρκετά πιθανό, καθώς οι θετικές αποκλίσεις που εμφανίζουν σε σχέση με τον υποκείμενο δείκτη δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια επέκτασης της ανοδικής κίνησης, η οποία ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας.

Αν οι εκτιμήσεις μας διαψευστούν και τελικά ο Γ.Δ. υποχωρήσει χαμηλότερα των 1.460 μ., τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί επιτάχυνση της πτωτικής τάσης προς την επόμενη ισχυρή ζώνη στήριξης των 1.300 - 1.270 μονάδων. Αν μάλιστα η υποχώρηση συνοδευτεί από αυξημένες συναλλαγές, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δύσκολα θα σταματήσει η πτωτική ορμή της αγοράς.

Αντίθετα, αν η υποχώρηση συνοδευτεί από σημαντική μείωση των συναλλαγών, μπορεί να εκτονωθούν οι ρευστοποιήσεις σε υψηλότερα επίπεδα.

Να επισημάνουμε ότι αν τελικά επιβεβαιωθεί πως το χαμηλότερο σημείο για το πρώτο τρίμηνο ήταν η περιοχή των 1.460 μ., με τις τρέχουσες ενδείξεις τα περιθώρια ανόδου για το 2009 προσδιορίζονται στις 2.020 μ. (συντηρητικό σενάριο) και στις 2.250 μ. (αισιόδοξο σενάριο). Θεωρούμε όμως ότι είναι πρόωρο να αναφερθούμε διεξοδικά σε αυτά τα ενδεχόμενα, καθώς η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει προς το παρόν πτωτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v