Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογικό bonus στα Αμοιβαία ζητά η ΕΘΕ

Την τροποποίηση και επέκταση του υφιστάμενου φορολογικού κινήτρου για αγορά και διακράτηση Αμοιβαίων Κεφαλαίων ζητά από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Φορολογικό bonus στα Αμοιβαία ζητά η ΕΘΕ
Την τροποποίηση και επέκταση του υφιστάμενου φορολογικού κινήτρου για αγορά και διακράτηση Αμοιβαίων Κεφαλαίων ζητά από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Το σημερινό φορολογικό καθεστώς προβλέπει την έκπτωση από το εισόδημα μέχρι του 20% της δαπάνης για αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων Εσωτερικού και για ποσά (αγοράς) έως 15.000 ευρώ. Η έκπτωση φτάνει μέχρι και τις 3.000 ευρώ, αλλά παρέχεται μετά τη συμπλήρωση τριετίας διακράτησης των Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομίας η έκπτωση να παρέχεται στη χρήση αγοράς των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και αν εν τω μεταξύ πωληθούν πριν από τη συμπλήρωση τριετίας να συμψηφίζεται η διαφορά. Ταυτόχρονα, ζητά να επεκταθεί η έκπτωση για την αγορά και τη διακράτηση και Μετοχικών και Μικτών Αμοιβαίων Κεφαλαίων Εξωτερικού, καθώς σήμερα ισχύει μόνο για τα Α/Κ Εσωτερικού των δύο κατηγοριών.

Στόχος της αιτούμενης τροποποίησης είναι να καταστεί πρακτικότερο το φορολογικό κίνητρο και επομένως πιο δελεαστικό για τους επενδυτές, σε μια περίοδο όπου ο οικονομικός πατριωτισμός κυριαρχεί στις αγορές και η Ελλάδα βρίσκεται με ισχνά θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Οι ΑΕΔΑΚ διαθέτουν τον απαραίτητο μηχανισμό παροχής βεβαιώσεων προς τις εφορίες για τη διακράτηση ή για πώληση των Αμοιβαίων προ της συμπλήρωσης τριετίας και επομένως δεν προκύπτει τεχνικό πρόβλημα για την αλλαγή του χρόνου έκπτωσης της δαπάνης.

Πέραν της τροποποίησης του υφιστάμενου πλαισίου φορολογικών κινήτρων, η Ένωση επεξεργάζεται και πλαίσιο κινήτρων για συνταξιοδοτικούς - αποταμιευτικούς λογαριασμούς που θα συνδέονται με Αμοιβαία Κεφάλαια. Η ΕΘΕ προσανατολίζεται στο να ζητήσει εξίσωση των συνταξιοδοτικών λογαριασμών με τη φορολογική έκπτωση που παρέχεται για τα ατομικά ασφαλιστικά προγράμματα ζωής.

Ο επενδυτής θα μπορεί ανοίγοντας ένα πρόγραμμα αποταμίευσης μακρόχρονης διάρκειας να τοποθετεί μέσω περιοδικών καταβολών κεφάλαια σε Αμοιβαία Κεφάλαια, εξασφαλίζοντας αν δοθεί εξίσωση με τα ασφαλιστικά προγράμματα έκπτωση από τον φόρο έως 1.200 ευρώ τον χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v