Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική κούρσα στο ΧΑ με χαμηλό τζίρο

Οι τραπεζικοί τίτλοι μαζί με τον ιδιαίτερα περιορισμένο τζίρο αποτέλεσαν τους πρωταγωνιστές στη Σοφοκλέους. Κέρδη για Κύπρου (7,69%), ΕΤΕ (5,37%), ΜPB (4,8%). Aπώλειες για ΔΕΗ, Μotor Oil, ΜIG.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Με κέρδη 3,56% κινήθηκαν οι τράπεζες αλλά με πολύ χαμηλό τζίρο έκλεισε η εγχώρια αγορά.

Ειδικότερα ο περίπου μόνιμα περιορισμένος τζίρος φαίνεται να εξελίσσεται ως το κορυφαίο δομικό πρόβλημα της Ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, αναγκάζει τα δραστήρια χαρτοφυλάκια να κινούνται σε λιγότερο από τριάντα τίτλους (επί καθημερινής βάσεως), αφήνοντας εκτός ανοδικής αντίδρασης σχεδόν το σύνολο των μεσαίων και χαμηλότερων στρωμάτων του ταμπλό, καθώς στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και με δεδομένη την συναλλακτική απαξίωση οι κίνδυνοι εγκλωβισμών δείχνουν τεράστιοι.

ΟΠΑΠ, Εθνική, διεθνείς Αγορές, αποτελέσματα, μερισματικές αποδόσεις και επερχόμενο triple witching αναμένεται να διαμορφώσουν την βραχυπρόθεσμη τάση, όμως αν συνεχίσει το ενδιαφέρον να κινείται σε εξαιρετικά μικρό κομμάτι του ταμπλό οι παραμένοντες εκτός Αγοράς δύσκολα θα επανεξετάσουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Τεχνικά και σύμφωνα με την Fortius Finance, για μια πιθανή έντονη ανοδική κίνηση προς τις 1.690 μονάδες θα μας προϊδεάσει ο Γενικός Δείκτης, εάν στις επόμενες συνεδριάσεις εισέλθει με αυξημένο τζίρο συναλλαγών μέσα στη ζώνη των 1.603 με 1.626 μονάδων.

"Σενάριο, όπου εάν επιτευχθεί θα χαρακτηρίσει τη καθοδική διάσπαση του ΄διπλού πάτου΄ NF στις 23/02 ως πλαστή", αναφέρει η Fortius προσθέτοντας ότι "ανοδικά σκιρτήματα αρχίζουν να εμφανίζουν στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις ορισμένοι τεχνικοί δείκτες, χωρίς όμως να μπορούν να διαφύγουν ακόμα από το στενό κλοιό των short θέσεων".

Οι χρηματιστηριακές αγορές ίσως να έχουν αρχίσει να προεξοφλούν το τέλος της Μεγάλης Υφεσης, όπως την αποκαλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και την αρχή της ανάκαμψης, επισημαίνουν οι συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Στους επενδυτικούς οίκους μερικοί strategists εκτιμούν ότι οι μετοχές πατώνουν έως και 5 τρίμηνα πριν πατώσουν τα εταιρικά κέρδη. Πιστεύουν ότι οι μετοχές μπορεί να είναι έτοιμες για κούρσα 3 τρίμηνου πριν το τέλος της ύφεσης.

Όπως επισημαίνει η Bank of America-Merrill Lynch σε έκθεση της, τα bear market συνήθως τελειώνουν όταν η ύφεση έχει ολοκληρώσει περίπου το 60% του κύκλου της. Το τέλος αυτού του bear market τοποθετείται αργότερα, γύρω στον Οκτώβριο. Για το δείκτη S&P500, ο οίκος δίνει 80 μονάδες περιθώριο περαιτέρω πτώσης, πιστεύοντας ότι το 90% του bear market έχει ήδη περάσει.

“Η βελτίωση στις αγορές δεν έχει γερά θεμέλια και ενδέχεται να ανατραπεί με το παραμικρό”, προειδοποιούν οι αναλυτές της JP Morgan. Βέβαια, ο διεθνής οίκος αναγνωρίζει πως έστω και η μηδαμινή μείωση της αβεβαιότητας είναι ικανή να πυροδοτήσει μία ανάκαμψη από τα χαμηλά, κυρίως μέσω της κάλυψης των “short” θέσεων. Όμως, αυτή η προοπτική δεν είναι αρκετά ισχυρή για να πείσει τον οίκο να εγκαταλείψει την αμυντική στάση του.

“Το βραχυπρόθεσμο momentum είναι καλό, όμως, η αδυναμία της οικονομίας και των εταιρικών κερδών μας κάνει επιφυλακτικούς σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα”, αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου. ”Η βελτίωση στις αγορές δεν έχει γερά θεμέλια και ενδέχεται να ανατραπεί με το παραμικρό”, προειδοποιούν οι “απαισιόδοξοι”.

Για τους λάτρεις των στατιστικών αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση 54 τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 112 δε ξεπέρασαν σε όγκο τα 5.000 τεμάχια.

Ξεκινώντας από τον 20αρη αξίζει να αναφερθεί ότι στο υψηλό ημέρας έκλεισε ΕΠΕ (+2,86%), ΟΤΕ (+2,78%) Κύπρου (+7,69%) και Εθνική (+5,37%). Στους υπόλοιπους θετικούς πρωταγωνιστές σημαντικά κέρδη για ΜΡΒ (+ 4,8% )με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ο ΟΠΑΠ, αξιοσημείωτα κέρδη η ΑΤΕ και Eurobank, ΤΤ, Μυτιληναίο και απλά θετικό πρόσημο για Coca Cola και Πειραιώς ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Alpha Bank.

Από την πλευρά των "κόκκινων" αξιοσημείωτες απώλειες για Motor Oil και MIG και αρνητική μεταβολή για Βιοχαλκο, Δεη, Ιντραλότ, Τιτάνα. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα σχετικά στενό εύρος περίπου 22 μονάδων (χαμηλό ημέρας 1562,27 –υψηλό ημέρας 1584,2) αλλά μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε εξαιρετικά κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1584,16 μονάδες  με κέρδη 1,69% ενώ ο τζίρος συνεχίζοντας τη φθίνουσα πορεία του προσέγγισε τα 86 εκατ. Από τα οποία τα 3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Αν υπήρχε διεύρυνση του ενδιαφέροντος θα μπορούσε να ήταν καλύτερη και η τελική εικόνα με 129 ανοδικές  μετοχές έναντι 79 πτωτικών ενώ 21 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 6-16,67%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v