Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία κέρδη 5,66% για τη Σοφοκλέους

Τη δεύτερη καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση τρέχοντος έτους κατέγραψε η Σοφοκλέους με αποτελέσμα οι απώλειες να μειωθούν στο 12,8%. Παράδοση κερδών στο κλείσιμο. Πτώση για ΤΤ, Alpha, ΟΠΑΠ. Κέρδη για ΔΕΗ και Eurobank.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Το ερώτημα που απασχολεί στην παρούσα φάση τις Αγορές δείχνει απλό αλλά και δυσεπίλυτο: “Bear market rally ή το ράλι των ηλιθίων”;

Σε αυτή την ερώτηση την απάντηση θα την δώσουν μόνο τα χρηματιστηριακά ταμπλό και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανοδικής αντίδρασης που πάνω από όλα πρέπει να είναι “πειστική” και ευρύτερη προκειμένου να πείσει τους επιφυλακτικούς.

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα ανακυκλώνεται το ίδιο χρήμα σε κινήσεις trading στους ίδιους τίτλους που λόγω αυξημένων όγκων η είσοδος και η έξοδος θα δείχνουν εύκολες.

Είναι πιθανό ένα ανοδικό ξέσπασμα τιμών παρά την οικονομική ύφεση; Η ιστορία λέει ναι. Σύντομα κάποια στιγμή θα ξαναβρεθεί η όρεξη για ρίσκο με σύμμαχο τις φθηνές αποτιμήσεις. Το αν την άνοδο των μετοχών την ακολουθήσουν τα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια με παραδοσιακά αργά χαρακτηριστικά, θα εξαρτηθεί από την ψυχολογία τους.

Από εκεί και πέρα αν ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίσει να υπεραποδίδει, τότε αυτό το ριμπάουντ έχει σημαντικές πιθανότητες να διαρκέσει, αλλά πάντα υπό την προϋπόθεση ότι αργά και σταθερά θα προστίθενται και νέοι πρωταγωνιστές στους ημερήσιους κερδισμένους, ενώ στην εναλλαγή ρόλων θα είναι εμφανείς οι διαθέσεις διακράτησης των πρόσφατα κεκτημένων

Αντίθετα οι περισσότεροι συντηρητικοί σημειώνουν πως το τεχνικό ριμπάουντ που βλέπουμε να πραγματοποιείται τις τελευταίες μέρες, από το μόνο που κινδυνεύει είναι εάν οι φοβισμένοι επενδυτές βιαστούν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους. Έτσι η επιστροφή στα πρόσφατα χαμηλά θα είναι αναπόφευκτη, προτού δούμε την πραγματική ανάκαμψη των αγορών.

Για τους λάτρεις των στατιστικών και τους προληπτικούς, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που έληξε Παρασκευή και 13, διέκοψε το πτωτικό σερί των πέντε προηγούμενων πτωτικών συνεδριάσεων και έδωσε στον Γενικό Δείκτη κέρδη 5,66%, μειώνοντας τις απώλειες από την αρχή του χρόνου στο 12,8%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το εβδομαδιαίο +5,66% είναι η δεύτερη καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση τρέχοντος έτους, με καλύτερη αυτή της εβδομάδας από 26 έως και 30/01/09 (+6,98%).

Στα αρνητικά το κλείσιμο του Δείκτη κοντά στο χαμηλό ημέρας, καθώς στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Ελλάκτωρας και Alpha Bank, ενώ και το γεγονός ότι αρκετοί τίτλοι έκλεισαν σαφώς χαμηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, “εκθέτοντας” κάποιους αγοραστές.

Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη εβδομάδα θεωρείται αρκετά αποφασιστική και δυσκολοπρόβλεπτη, καθώς ανακοινώνουν αποτελέσματα ΟΠΑΠ (16) και Εθνική (17) και βέβαια έρχεται και το triple witch Μαρτίου.

Τεχνικά μπορεί η αγορά να πείρε κάποιες ανάσες αλλά ουσιαστικά δεν έχει άλλαξει κάτι όσο ο γενικός δείκτης δεν εισέρχεται στη ζώνη των 1603 -1626 μονάδων και ακόμα καλύτερα αν την διασπάσει ανοδικά.

Η εικόνα που παρουσίασαν οι δεικτοβαρείς τίτλοι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή. Έτσι τα μεγαλύτερα κέρδη για Κυπρου (+3,41%) και Βιοχάλκο (+2,48) . Ακολούθησαν με αξιοσημείωτα κέρδη ΔΕΗ, Coca Cola, Motor Oil, Eurobank, θετικό πρόσημο για ΕΛΠΕ, Πειραιώς και αμετάβλητοι οι τίτλοι των MPB, Ιντραλότ και Μυτιληναίο.

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-2,35%) και ΤΤ(-2,69%), αξιοσημείωτες απώλειες για ATE, MIG, ΟΠΑΠ, και αρνητική μεταβολή για ΟΤΕ Τιτάνα, Ελλάκτωρα και Εθνική .

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με έντονα ανοδικές διαθέσεις και στις 10:34, είδε το υψηλό ημέρας στις 1593,25 μονάδες. Από κει και πέρα όμως, η κίνηση που ακολούθησε ήταν μάλλον πλαγιοκαθοδικών διαθέσεων (έστω και αν δεν απωλέσθηκε το θετικό πρόσημο) στις 16: 40 βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 1555,69 μονάδες στις 17:00 βρέθηκε στις 1564,45 μονάδες και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 1557,77 με κέρδη 0,24% ενώ ο τζίρος για 2η συνεδρίαση παρέμεινε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ (99,4 εκατ.) από τα όποία τα 5,2 αφορούσαν πακέτα.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 130 ανοδικές έναντι 72 πτωτικών και 19 τίτλων να κλείνουν με κέρδη από 6% έως 16,67%.


Υ.Γ. (1) Από το 2010 και μετά περιμένει το επόμενο bull market η Citigroup, τονίζοντας πάντως ότι η λογική του "αγόραζε στα χαμηλά και πούλα στα ψηλά", ίσως πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί. Επιπρόσθετα, η στρατηγική των αγορών στα χαμηλά και πωλήσεων στα υψηλά, έχει αποδώσει στη διάρκεια αυτών των “δύσκολων” χρηματιστηριακά περιόδων.

Υ.Γ. (2) Το ρίσκο στα χρηματιστήρια ανταμείβει πάντα τους “γενναίους”. "Αλλά οι γενναίοι χρειάζεται να έχουν σιδερένια κράση και, το πιο σημαντικό, τον κατάλληλο μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε λίγους “γενναίους”. Αλλά αυτό είναι ακριβώς το θέμα. Τι θα συμβεί εάν τελικά δεν “βρέξει”;

Υ.Γ. (3) Άλλωστε είναι γνωστό το χρηματιστηριακό αξίωμα σύμφωνα με το οποίο “τα κέρδη βγαίνουν από τις αγορές και απλά κατοχυρώνονται με τις πωλήσεις”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v