Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κρίσιμο μεταίχμιο η Σοφοκλέους

Τα εβδομαδιαία κέρδη αλλά και η επικείμενη λήξη των παραγώγων την Παρασκευή προδιαγράφουν ένα τοπίο υψηλής μεταβλητότητας για τη Σοφοκλέους. Τι σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Με κέρδη 5,66% ΄΄έκλεισε΄΄ χρηματιστηριακά η δεύτερη καλύτερη εβδομάδα του΄09, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά από το διπλό χαμηλό των 1.459,17-1.457,83 μονάδων (στις 6-9/3 αντίστοιχα) να φθάνει χθες μέχρι το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1.593,25 μονάδων οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες ετοιμάζονται για την επόμενη ΄΄πονηρή΄΄ εβδομάδα.

Έχοντας αρκετοί από αυτούς κατοχυρώσει σημαντικές βραχυπρόθεσμες κερδοφόρες θέσεις φαίνεται πως έχουν τη ευχέρεια να περιμένουν και ένα πιθανό ΄΄γύρισμα΄΄ των αγορών και μία εβδομάδα υψηλής μεταβλητότητας.

Μετά και την χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση στη Wall μένει να φανεί εάν βασικοί δείκτες κύριων χρηματιστηριακών αγορών πιάνουν οροφή και κατά πόσον οι 7.242 μονάδες αποτελούν το σημείο τερματισμού ενός επίσης βραχυπρόθεσμου κύκλου αντίδρασης του Dow Jones.

Αναλυτές και παράγοντες που κινούνται με γνώμονα περισσότερο την διακύμανση του S&P 500 (θεωρώντας τον και δικαιολογημένα αντιπροσωπευτικότερο) εκτιμούν πως ο δείκτης έφθασε στο λογικό επίπεδο αντίδρασης και προσαρμόζουν ανάλογα τις θέσεις τους για την επόμενη εβδομάδα.

Σε ανάλογο ρυθμό φαίνεται να κινούνται και αρκετοί επενδυτές του ΧΑ, καθώς μετοχές του 20άρη αλλά και άλλων εταιρειών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης σημείωσαν ικανοποιητική απόδοση μειώνοντας σε επίπεδο Γενικό Δείκτη τις απώλειες σε 12,8% από την αρχή του έτους.
 
Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ομάδων αναλυτών, που ποντάρουν σε ένα τελευταίο σκέλος διόρθωσης δεν αποκλείεται αυτή η κίνηση να εκδηλωθεί με ορίζοντα την επόμενη Παρασκευή(20/3) ή να έχει διάρκεια λίγο μεγαλύτερη.

Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, πως πέρυσι την περίοδο και των τεσσάρων λήξεων παραγώγων (τρίτη Παρασκευή Μαρτίου, Ιουνίου, Σεπτεμβρίου, Δεκεμβρίου) παρατηρήθηκε υψηλή μεταβλητότητα, ενώ περίπου σε εκείνες τις φάσεις της αγοράς σημειώνονταν ΄΄τοπικά χαμηλά΄΄ για τον Γενικό Δείκτη. Εάν το περυσινό προηγούμενο επαναληφθεί και στην πρώτη λήξη του ΄09 θα έχει ενδιαφέρον.

Η τεχνική προσέγγιση παραπέμπει σε μία πολύ πιθανή νέα υποχώρηση των δεικτών, που θα τους φέρει ενδεχομένως μέχρι τα τελευταία χαμηλά, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί μέσα στις επόμενες μία-δύο εβδομάδες.

Όμως σε κάθε περίπτωση είναι εμφανές πως οι αγορές βρίσκονται σε μεταίχμιο, πως οι αγοραστές έχουν αρχίσει εδώ και καιρό μεθοδικά και σταθερά να παίρνουν το ΄΄πάνω χέρι΄΄ κάτι που εν μέρει ενισχύεται και από τη σχέση εισροών-εκροών ρευστότητας που για πρώτη φορά μετά από μήνες κλίνει υπέρ των εισροών.

Η μεσομακροχρόνια καθοδική κίνηση των αγορών που ξεκίνησε το φθινόπωρο του ΄07 φαίνεται, από πολλές πλευρές και ενδείξεις, πως βαίνει στην ολοκλήρωση της και πως απομένουν τα τελευταία ΄΄ξεσπάσματα΄΄ πριν τη δημιουργία του ΄΄πολύ σημαντικού πυθμένα΄΄ που εδώ και καιρό αναφέρεται η ομάδα της eZMarket.

Λογικό είναι πως σε φάσεις αλλαγής κατεύθυνσης της μεσομακροπρόθεσμης κίνησης να παρατηρούνται και ακραίες διορθώσεις και θεαματικές αντιδράσεις προτού ισχυροποιηθούν οι περιοχές στήριξης.

Σε αυτή την περίπτωση όμως οι αγοραστές, που έχουν πλέον τον πρώτο λόγο και στην υποκείμενη αλλά και την αγορά παραγώγων μπορούν να κινηθούν με μεγαλύτερη άνεση, ευχέρεια απ΄ότι παλαιότερα.

Από αυτή την άποψη το ενδεχόμενο μίας νέας διόρθωσης, ίσως και προς τα χαμηλά των 1.450 μονάδων, είναι ανοιχτό χωρίς ωστόσο να μεταβάλλεται ο σχεδιασμός μας σε ορίζοντα ενός έως τεσσάρων μηνών.

Αντιθέτως ΄΄γύρισμα΄΄ του DJIA ίσως προς τις 6.450-6.500 μονάδες και του DAX προς τις 3.500 μονάδες θα ενίσχυε την εκτίμηση διορατικών παικτών για έναν επόμενο ανοδικό κύκλο, σαφώς μεγαλύτερης διάρκειας και σημαντικά υψηλότερης απόδοσης.

ΣΗΜ. Ένα πολύ χρήσιμο…ψακτήρι για παρακολούθηση αγορών παραγώγων της Φρανκφούρτης και άλλων χρηματιστηρίων παρέχεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http/tools.boerse-go.de/index-tool.

--------------------------------------------------

Τεχνικά, το νέο επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται στην περιοχή των 1.620 μονάδων, περιοχή
από την οποία διέρχεται ο κινητός μέσος όρος των 30 ημερών, χρονοσειρά αρκετά
δημοφιλής στην Ελληνική αγορά η οποία δίνει συνήθως σήματα ισχυρών εντάσεων, επισημαίνει ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Ενδεχομένως η διάσπαση να γίνει σε δύο χρόνους είτε με την μορφή «δοκιμής-διάσπασης»
είτε με την μορφή «διάσπασης-δοκιμής» όπου συνήθως προσέρχεται στην αγορά νέο
«αίμα».

Οι γρήγοροι τεχνικοί μέσοι έδωσαν σήματα αγορών τα οποία συνοδεύτηκαν και από
ικανοποιητικούς όγκους συναλλαγών ενώ οι ταλαντωτές βγήκαν από τις υποτιμημένες ζώνες
τιμών.

Το επικρατέστερο σενάριο για την επόμενη εβδομάδα θέλει το Γενικό Δείκτη να
συνεχίζει ανοδικά με ηπιότερους ίσως ρυθμούς με καύσιμα από τις ανακοινώσεις των
αποτελεσμάτων του ΟΠΑΠ (16/3) και της Εθνικής Τράπεζας (17/3)
. Επισημαίνεται τέλος ότι
την ερχόμενη Παρασκευή (20/03) λήγουν οι σειρές παραγώγων και ΣΜΕ επι μετοχών για το
μήνα Μάρτιο.

--Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.557,77 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 5,66%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να συρρικνωθούν στο -12,80%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 6,54%, ο Mid 40 ενισχύθηκε 3,19%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 2,01% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, δεκαέξι ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη ενώ μόλις ένας υποχώρησε, με απώλειες κοντά του 3%.

Τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψαν ο κλάδος των Τροφίμων & Ποτών (10,84%), των Τραπεζών (10,20%), του Πετρελαίου & Αερίου (6,93%) και των Προσωπικών & Οικιακών Προϊόντων (4,66%).

Απώλειες κατέγραψε μόνο ο κλάδος των Ασφαλειών (-2,99%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Αττικές Εκδόσεις (51,65%), Τρία Άλφα (40,96%), Κατσέλη Υιοί (31,25%), Ξυλεμπορία (26,56%), Ίλυδα (21,95%), Λυμπέρης Εκδόσεις (20,00%), Κανάκης (20,00%), Δούρος (17,74%), Medicon Ελλάς (16,82%) και Interfish ιχθ/γειες (16,67%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βωβός (-24,11%), Καραμολέγκος (-21,43%), Νεώριον (-15,07%), Ηλεκτρονική Αθηνών (-11,02%), Ελληνικαί Ιχθ/γειαι (-8,33%), Δίας Ιχθ/γειες (-7,61%), S&B Βιομηχ. Ορυκτά (-7,41%), Compucon (-6.67%), Γαλαξίδι (-6,52%) και Audiovisual (-6.18%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v