Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚ:Πίστωση χρόνου στις ΑΧΕΠΕΥ για ίδια κεφάλαια

Αναβλήθηκε η λήψη αποφάσεων από την Ε.Κ. σχετικά με τις χρηματιστηριακές εταιρίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ως προς το ύψος των ιδίων κεφαλαίων τους.

ΕΚ:Πίστωση χρόνου στις ΑΧΕΠΕΥ για ίδια κεφάλαια
Αναβλήθηκε τελικά η λήψη αποφάσεων σχετικά με τις χρηματιστηριακές εταιρίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ως προς το ύψος των ιδίων κεφαλαίων τους.

Στόχος της αναβολής ήταν να δοθεί σε αυτές κάποια μεγαλύτερη χρονική προθεσμία εντός της οποίας θα βελτιώσουν τα οικονομικά τους στοιχεία.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανή η μείωση εντός του επόμενου διμήνου του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου που απαιτείται για τη λειτουργία μιας ΑΧΕΠΕΥ από 1,5 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα σε 1 εκατ. ευρώ.

---Αποφάσεις για Ρόκα, Γρηγόρη και Nηρεύς

Το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 503η/13.3.2009 συνεδρίασή του ενέκρινε:

• Το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της εταιρίας ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ για την εισαγωγή στο Χ.Α. των μετατρέψιμων ομολογιών της εταιρίας.

• Το αίτημα της PRIME ΚΕΦΑΛΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε. για άσκηση δικαιώματος εξαγοράς (sqeeze out) επί των υπόλοιπων μετοχών της εταιρίας ΓΡΗΓΟΡΗΣ MIΚΡΟΓΕΥΜΑΤΑ ΑΕΒΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 27 του Ν. 3461/2006.

• Τη διαγραφή από το Χρηματιστήριο Αθηνών των κοινών και προνομιούχων μετοχών της εταιρίας Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ ύστερα από απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

• Tην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρίας ΟΠΤΙΜΟΥΜ ΑΕΕΔ, με έδρα την Αθήνα, έπειτα από απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

• Την επιβολή προστίμου ύψους 80.000 ευρώ στον κ. Χρήστο Μελά διότι παρείχε επενδυτικές υπηρεσίες χωρίς να έχει λάβει την απαιτούμενη από τον νόμο άδεια λειτουργίας.

**** Νωρίτερα, το euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:


"Το ζήτημα επάρκειας ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών χρηματιστηριακών εταιριών, το οποίο τους τελευταίους μήνες αποτελεί πρόβλημα για κάποιες ΑΧΕΠΕΥ, θα απασχολήσει σύμφωνα με πληροφορίες του "Ε" τα μέλη του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη σημερινή τους συνεδρίαση.

Η Ε.Κ. αναμένεται να ασχοληθεί με τέσσερις περιπτώσεις ΑΧΕΠΕΥ, για τις οποίες υπάρχει σχετική εισήγηση να προβούν σε σύντομο χρονικό διάστημα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου οι τρεις από αυτές να διατηρήσουν το δικαίωμα αναδοχής και η τέταρτη να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Θεωρείται όμως πιθανό να μην υπάρξει τελική απόφαση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφού σύμφωνα με πληροφορίες εκφράζεται σκέψη αναπροσαρμογής των ελάχιστων κεφαλαίων που θα απαιτούνται για τη λειτουργία μιας ΑΧΕΠΕΥ, σε επίπεδα πλησιέστερα στα ευρωπαϊκά.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα ελάχιστα κεφάλαια για λειτουργία ΑΧΕΠΕΥ ανέρχονται στο 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ για δικαίωμα αναδοχής στα 5 εκατ. ευρώ.

Ο ΣΜΕΧΑ έχει ζητήσει τα ελάχιστα κεφάλαια να αναπροσαρμοστούν στις 750.000 ευρώ - επίπεδα έξι φορές υψηλότερα από τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια (125.000 ευρώ) που απαιτεί για τις ΑΧΕΠΕΥ η MiFID".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v