Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο "ρυθμό" Εθνικής και ΟΠΑΠ η Σοφοκλέους

ΟΠΑΠ, ΕΤΕ δίνουν τον τόνο και το ρυθμό στο ΧΑ. Από κοντά η Fitch και οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις στην αγορά Παραγώγων. Σε μεταίχμιο η τάση, κλειδί οι επιχειρηματικές κινήσεις, το παρασκήνιο και οι τεχνικές αντοχές της Wall.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Οικονομικά αποτελέσματα, εκθέσεις ξένων οίκων, επιχειρηματικές κινήσεις με πλούσιο παρασκήνιο και διεθνής περίγυρος συνθέτουν ένα "ενδιαφέρον μείγμα" εν όψει και της κρίσιμης Παρασκευής 20 Μαρτίου.

Με τις αγορές διεθνώς να προσεγγίζουν, να έχουν προσεγγίσει ή να έχουν υπερβεί ενδιαφέρουσες τεχνικές αντίδρασης, τη Wall να έχει δώσει την ανοδική αντίδραση που περίμεναν εδώ και καιρό συγκεκριμένοι διορατικοί παίκτες τα πάντα παίζονται.

Σήμερα ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει τα οικονομικά μεγέθη χρήσης ΄08, αύριο μετά τη λήξη της συνεδρίασης η Εθνική με εύλογο το ενδιαφέρον κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Η μετοχή του Οργανισμού, με κεφαλαιοποίηση 6,080 δισ. ευρώ αντιδρά την τελευταία εβδομάδα κατά 3,03% από τα 18,5 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές (περί τα 60 εκατ. ευρώ) παραμένει όμως με 19,04 ευρώ εντός κρίσιμης τεχνικά περιοχής, δηλαδή των 19,0-19,4 ευρώ.

Η Εθνική, με αποτίμηση 4,996 δις. ευρώ μετά μάλιστα από αντίδραση 9,83% από τα χαμηλά των 9,16 ευρώ «κρίνεται» αύριο όπως επίσης και η βραχυπρόθεσμη τάση της μετοχής. Αυτές οι δύο μετοχές από μόνες τους είναι κάτι περισσότερο από το 1/4 της βαρύτητας στάθμισης των βασικών δεικτών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μία εβδομάδα, που ούτως ή άλλως αναμένονταν με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Τόσο ο φίλος zelis677 όσο και ο deriv καταθέτουν (στον Εκηβόλο) τη δική τους εκτίμηση σε αυτή την φάση της αγοράς, με τον πρώτο να εκτιμά τα τεχνικά περιθώρια και τον δεύτερο να αναφέρεται στην αγορά Παραγώγων, που θα έχει την τιμητική της αυτές τις ημέρες.

Εβδομάδα, που όμως ξεκινά με την θέση της Fitch, που υποβαθμίζει τις προοπτικές για Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank,  δεν αναθεωρεί όμως την πιστοληπτική ικανότητα για τις τρεις πρώτες, κάτι που κατά την εκτίμηση μας έχει τη σημασία του. Περισσότερα αναφέρονται σε σχετικό θέμα του euro2day, καθώς η ανάλυση του διεθνούς εκτιμητικού οίκου λαμβάνεται υπόψη από τις εγχώριες χρηματιστηριακές και τους επαγγελματίες της αγοράς.

Επιχειρηματικές κινήσεις γίνονται είτε στον απόηχο της συμφωνίας MIG-Δημοσίου για την Ολυμπιακή, τον απόπλου Attica-SuperFast στις γραμμές φιλέτο της Κρήτης είτε στον χώρο της ενέργειας, των κατασκευών, του λιανικού εμπορίου. Σε σχετικά θέματα του euro2day αναφέρεται και ο…πόλεμος στην λιανική (πλέον) της ενέργειας αλλά και η δυσχερής θέση όλο και περισσότερων κατασκευαστικών εταιρειών.

Σε αυτό το περιβάλλον καλά ενημερωμένες πηγές εκτιμούν πως μάλλον μέσα στην εβδομάδα θα έχει κλείσει μία πολυαναμενόμενη συμφωνία με τον βασικό μέτοχο ιστορικής εταιρείας (που ανήκει σε όμιλο) να παραχωρεί, να πουλά τη συμμετοχή του σε τελικό αγοραστή, για τον οποίο πολλά έχουν γραφεί τις τελευταίες εβδομάδες. Η μετοχή της εισηγμένης παρουσιάζει έντονη συναλλακτική δραστηριότητα εδώ και καιρό με σταθερούς αγοραστές η δε απόδοση της να ξεπερνά το 20% τον τελευταίο μήνα.

Ο διεθνής περίγυρος παραμένει μάλλον…προβλέψιμος, καθώς η λήξη της πρώτης σειράς παραγώγων για το ΄09 έχει προσελκύσει σημαντικότατα επενδυτικά (και κερδοσκοπικά) κεφάλαια, έχει ενεργοποιήσει μηχανισμούς αντασφάλισης σε μία κρίσιμη τεχνικά συγκυρία.

Η Wall έχει δώσει την αναμενόμενη και τεχνικά…επιβεβλημένη αντίδραση-διόλου ευκαταφρόνητη- με DJIA και S&P 500 πέριξ των εστιών αντίστασης. Με αρκετούς παίκτες να ποντάρουν σε διόρθωση της Wall, προτού ξεκινήσει ένας μεσοπρόθεσμος ανοδικός κύκλος, που εφ΄ όσον εκδηλωθεί δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη και τη δική μας αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v